Uudet energiamääräykset suuri uhkakuva hirsitalotuotannolle?

0
Uudet energiamääräykset iskevät kovalla kädellä perinteiseen hirsitalotuotantoomme

Uudet energiamääräykset ovat iskemässä kovalla kädellä perinteiseen hirsitalotuotantoomme
Omakotitalomarkkinat joutuvat pyörremyrskyyn, kun uudet rakentamisen energiamääräykset tulevat voimaan vuonna 2012.

Talouselämä-lehden artikkelissa pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen arvio suoraan, että varsinkin hirrestä rakennetut yli sadan neliömetrin omakotitalot eivät tule menestymään.

”Uudet määräykset ovat niin kovat, että hirsiseinien pitäisi olla todella massiivisia, jotta ne täyttäisivät määräykset. Kustannukset karkaavat.”

Alle sadan neliön hirsitaloihin on kaavailtu kuitenkin lievempiä vaatimuksia. Näin kesämökkirakentaminen voisi jatkua lähes ennallaan.

Kustannuksia uusien määräysten toteuttaminen tuo joka tapauksessa lisää. Karkea arvio on 4–8 prosentin hinnannousu sähkö- ja öljylämmitystaloille.

Tässä arviossa ei ole mukana tarvittavia tiiveysmittauksia, tarvittavaa lisäsuunnittelua eikä kasvavia rakennuksen huolto-ja ylläpitokustannuksia.

Suomessa aloitettiin viime vuonna noin 12 000 omakotitalon ja noin 6 000 vapaa-ajan asunnon rakentaminen. Talopakettien osuus omakotitaloista oli 70 ja mökeistä noin 60 prosenttia. Osuus nousee ttodennäköisesti selvästi.

Hartiapankkirakentamisen lähtölaskenta on jo käynnissä?

Rautiainen ennustaa, että hartiapankkirakentaminen katoaa – ainakin rakennettaessa pitkästä tavarasta. ”E-arvojen saavuttaminen vaatii niin pitkälle vietyä teknistä suunnittelua ja osaamista, että sitä ei hevillä löydy teollisuuden ulkopuolelta ja on haasteellinen saavuttaa myös teollisuudessa.”

Uusia rakennusmääräyksiä valmistellaan paraikaa ympäristöministeriössä.

JÄTÄ KOMMENTTI