Tasan 40 opiskelijaa sai valkolakin Ähtärissä – sisäilmaongelmat ja opiskelu väistötiloissa varjostivat ylioppilaiden lukuvuotta

0
Rehtori Markku Juhola puhui uusille ylioppilaille Ähtärin lukion ylioppilasjuhlassa Ähtäri-hallissa 2019. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Teksti ja kuvat: Jouko Siirilä/J-Pnews

“Muutos” oli erityisen konkreettisella tavalla avainsana Ähtärin lukion vuoden  2019 ylioppilaiden valmistujaisjuhlassa Ähtäri-hallilla. Lukio-opintonsa sai kevään ylioppilasjuhlaan mennessä valmiiksi tasan 40 oppilasta. Tekstin jälkeen J-Pnews listaa Ähtärin ohella Suomenselän ja Järvi-Pohjanmaan kuudesta lukiosta valmistuneiksi ilmoitetut ylioppilaat.

Kuusiokuntien ja Järvi-Pohjanmaan alueella lukioiden päättymispäivää vietettiin viime lauantaina 1. kesäkuuta tuulisen ja vaihtelevan alkukesän sään merkeissä, jopa pientä sadettakin oli ilmassa ainakin Ähtärissä. Valtakunnallisissa uutisissa todettiin jopa kaatosateen jossain päin hillinneen juhlimishaluja ulkosalla illan mittaan.

Ähtäristä valmistuneet 40 uutta ylioppilasta vanhempineen ja läheisineen kokoontuivat perinteiseen tapaan Ähtäri-hallin avariin tiloihin ottamaan vastaan valkolakkinsa ja kuulemaan Ähtärin yhteiskoulun ja lukion uuden rehtori Markku Juholan saatesanoja tulevalle elämänmatkalle.

Valtakunnan politiikassa ilmastokysymyksellä tarkoitetaan varsin vaikeasti hahmotettavaa maapallomme ilmakehää tilaa ja yhtä vaikeasti avautuvaa ihmisen toiminnan suoranaista vaikutusta ilmastoon. Ähtärissä, kun niin monilla muillakin paikkakunnilla konkreettisin ongelma on ollut koulurakennusten sisäilma.

Rehtori Juholan puheeseen sisältyi myös tilannekatsaus Ähtärin lukion tilakysymykseen sisäilmaongelmien tultua mittaustulosten valmistuttua ilmi koko vakavuudessaan syksyn ja kevään aikana. Paluuta entisiin lukioluokkiin ei enää ole. Yhteisöllisyyskin oli vuoden aikana koetuksella. Sen säilyminen on ensiarvoisen tärkeätä, koska se luo edellytykset selvitä tulevista muutoksen ja uudisrakentamisen vuosista.

Seuraavassa otteita rehtorin juhlapuheesta ylioppilaille ja heidän läheisilleen.

– Hyvät ylioppilaat, riemuylioppilaat, opiskelijat, koulun henkilökunta, vanhemmat ja sukulaiset. Tänään saamme juhlia uusia ylioppilaita. He ovat tehneet hyvää työtä opiskelunsa eteen ja ovat ansainneet juhlansa.

Muutosta on yhteiskunnassamme esillä koko ajan. Maailmalla odotetaan, miten nykyiset kauppatullit tulevat vaikuttamaan maailmankauppaan, ja myös pieneen Suomeemme. Tai milloin Brexit astuu voimaan ja millä sopimuksella vai tuleeko sopimusta lainkaan?

Suomessa uusi hallitus on saanut ohjelmansa valmiiksi ja se on tuomassa koulutukseen merkittäviä muutoksia. Ähtärissä odotamme uuden keilahallin avautumista ja sen jälkeen uimahallin sulkeutumista remonttia varten.

Ähtärin lukion entisiin tiloihin ei ole enää paluuta vaan ensi lukuvuonna lukiokurssit suoritetaan pääasiassa Tuomarniemellä. Ilmasto on ollut päivän sana valtakunnan ja kansainvälisessä politiikassa. Ähtärissä ja monella muulla paikkakunnalla konkreettinen huomio on ollut kuitenkin julkisten rakennusten sisäilmaongelmissa. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Lukio-opetus Tuomarniemellä
ensi lukuvuoden ajan

Rehtori Juhola totesi ihmisen kaipaavan pysyvyyttä ja vakautta elämässään, mutta silti meidän on oltava valmiita muutokseen ja meiltä vaaditaan epävarmuuden sietokykyä. Ähtärissä lukuvuodesta hänen mukaansa ovat tehneet raskaan sisäilmaongelmat. Yhteisöllisyyskin on ollut koetuksella kaiken tiloihin liittyvien haasteiden keskellä.

Tällä hetkellä tiedetään se, että Ähtärin lukion luokkatilat tulevat sijaitsemaan Tuomarniemellä ainakin seuraavan lukuvuoden ajan. Kesäkaudelle riittää näin ollen paljon suunniteltavaa ja sovittavaa. Toistaiseksi pitää vain odottaa, että vielä avoimet kysymykset saavat vastauksensa, hahmotteli rehtori tilannetta.

– Miten me sitten tässä epävarmassa maailmassa pärjäämme? Perhe, ystävät, koulu tai työ, siis joku yhteisö, johon kuulumme, auttaa meitä muutoksessa. Meidän on luotettava siihen, että yhdessä pystymme selviämään muutoksista ja muutokset voivat olla myös hyviä.

Veltto Virtanen on laulanut: ’Muutos on kovinta elämää, niin helppo on ruveta jäämään.’  Tämä kuvaa mielestäni sitä, että ihminen helposti tyytyy siihen, mitä on ja ei uskalla ottaa seuraavaa askelta tuntemattomaan.

Hyvät lukioyhteisömme jäsenet, toivon teidän olevan tuki toisillenne tulevana lukuvuonna. Muutosta tapahtuu, mutta mielestäni tärkeä asia muistaa on se, että koulumme ei ole seinät eikä tila, koulumme on opiskelijat ja henkilökunta.

Me yhdessä olemme se yhteisö, joka kestää muutoksen ja epävarmuuden.
Tulevaisuuteen katsomisessa kannattaa muistaa edesmenneen presidenttimme
Mauno Koiviston viisaat sanat: ’Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.’ Tällä asenteella pärjäämme elämässämme varmasti hyvin.

Anne Luodeslammesta apulaisrehtori,
Kauko Kantola eläkkeelle

– Haluan kiittää henkilökuntaa hyvin tehdystä työstä lukuvuoden aikana.
Loistavana esimerkkinä hienosta opiskelijoiden saavutuksesta syksyn kirjoituksissa ei varmasti voi yksin kiittää opettajia, ovat opiskelijat tehneet osansa, mutta en usko, että syksyllä äidinkielessä ja terveystiedossa olisi opiskelijoista 60 prosenttia kirjoittanut arvosanaa L tai E, valtakunnallisen keskiarvon ollessa 15 prosentin
luokkaa, ilman opettajien hienoa preppausta syksyllä.

Samoin tämän aamun STT:n lukiovertailussa koulumme saavutti valtakunnallisesti sijan 30, joka on hieno saavutus. Erityisesti haluan kiittää vararehtori Anne Luodeslampea upeasta työstä koulun eteen ja ilokseni voin sanoa, että ensi lukuvuonna hänen työtehtävänsä muuttuvat vararehtorista apulaisrehtoriksi ja samalla voimme Annen kanssa jakaa työtehtäviä paremmin.

Kiitos myös vanhempi lehtori Kauko Kantolalle pitkään tehdystä työstä ähtäriläisten nuorten eteen. Vuodesta 1991 alkaen Kauko on toiminut aluksi yläasteen ja lukion opettajana, 2000-luvun alussa yläasteen rehtorina ja viimeiset vuodet lukion matematiikan ja fysiikan opettajana.

Tämän lukuvuoden jälkeen Kauko jää ansaitulle seläkkeelle. Olet ollut monille oppilaille hienona opettajana ja esimerkkinä ja suuri kiitos myös minun auttamisestani. Oli helppo tulla taloon, kun viereltä löytyy useita talossa rehtorina olleita.

Vanhemmat ovat olleet
selkänojina ylioppilaille

Lopuksi rehtori Juhola kiinnitti kaikkien huomion vastavalmistuneiden ylioppilaiden vanhempiin.

– Lukiossa nuoret alkavat aikuistua ja yrittävät levittää siipensä ja laajentaa omaa elämänpiiriänsä. Tähän he tarvitsevat perheen luoman turvallisen ympäristön. Aina kaikki ei toimi kuten on suunniteltu ja silloin tukea tarvitaan. Nuoret eivät ehkä aina muista kiittää tuesta, mutta uskon, että he ovat hyvin kiitollisia siitä selkänojasta, jonka te vanhempina heille annatte.

Rehtori totesi oppilailla olevan takanaan pitkä matka koulutuksen parissa. Valkolakki on kuitenkin välietappi ennen seuraavaa matkaa.

– Olette suorittaneet lukiossa vähintään vaaditut 75 kurssia, osa huomattavasti enemmän, ja tämän lisäksi takananne ovat onnistuneet ylioppilaskirjoitukset. Teidän matkanne jatkuu seuraaviin koettelemuksiin, osalla on jo takana pääsykokeet, osalla vielä edessä.

Matkaanne opintojen parissa olette pystyneet tähän saakka tekemään tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Onnea teille, olkaa onnellisia ja kiitollisia siitä mitä teillä on – tehkää työtä itsenne eteen ja tehkää parhaanne, silloin voitte olla ylpeitä itsestänne.

Suomenselän ja Järvi-Pohjanmaan lukioista valmistuneet uudet ylioppilaat:

(Tarkennus Ähtärin nimilistaan: Ennakkotiedoista poiketen tasan 40 Ähtärin lukion opiskelijaa sai ylioppilasjuhlapäivään mennessä suoritettua ylioppilastutkinnon edellyttämät kurssit ylioppilaskirjoitusten lisäksi. Seuraavassa kaikkien Ähtärin lukiosta valmistuneiden uusien ylioppilaiden nimet.)

Ähtärin lukio:

Aho Enni, Aho Matias, Aittolampi Veera, Eerola Nea, Haipus Anna-Sofia, Halla-aho Sini, Heikkilä Helmi, Heikkilä Pilvi, Hissa Markus, Jatala Kirsikka, Kanervisto Saku, Kantoniemi Henni-Liina, Kaunismaa Leevi, Kitula Jenni, Kriikkula Aino, Lindeman Natalia, Murai Miyu, Nortunen Emma, Pakari Meri, Rantala Niilo, Rantamäki Sanna (kaksoistutkinto), Ruha Senja, Saarimäki Johanna, Saarimäki Kati, Saarimäki Olli, Sarvikas Janina, Savola Roosa, Suni Milla-Netta, Suutarinen Iiro, Syvänperä Arttu (kaksoistutkinto), Tuhkio Eino, Tukeva Maija, Tuokko Emma, Tupala Veera (kaksoistutkinto), Varjanto Anni, Vasikkaniemi Milja, Vuorela Olli (kaksoistutkinto).

Alavuden lukio:

Anttila Joonas; Arkko Anian; Arkko Eufelia; Asunmaa Ella; Eskeli Jenna; Hautala Jatta; Hietaranta Lauri; Isokangas Osku; Juurakko Emma; Juurakko Veera; Jänikselä Lotta; Järvelin Tuomas; Järvinen Tommi; Kaunisto Johanna; Kuhalampi Valtteri; Kujala Valtteri; Kuusisto Nea; Körkkö Santtu; Lamminaho Ella; Lampi Iida; Lehtovaara Mira; Linna Mikko; Louko Iiro; Majamaa Emmi; Moisio Noora; Moisio Ossi; Mäkelä Johanna; Mäki-Tuuri Maiju; Nurmela Elli; Nurmi Perttu; Nurmimäki Anni; Nykälä Iida; Raiskinmäki Eetu; Raja-aho Eemeli; Rantala Essi; Rikala Vesa-Pekka; Saarimäki Pinja; Saarinen Saku; Saarinen Ville-Pekka; Sepponen Neea; Sytelä Siri; Turunen Pirjetta; Valkama Meeri; Vanha-aho Veera; Viljanmaa Iida-Maria ja Väliaho Jenna

Kuortaneen lukio ja urheilulukio:

Autio Jussi, Seinäjoki; Bjerregård Madsen Yasmine, Kouvola; Haapa-aho Heikki, Kuortane; Haarajärvi Johanna, Kuortane; Hakala Antti, Kuortane; Hautamaa Noora, Seinäjoki; Honkala Viljami, Kuortane; Honkola Erja, Kuortane; Hämäläinen Jaakko, Äänekoski; Jaatinen Mikko, Kuortane; Järvinen Arttu, Suolahti; Karjarinta Mikko, Järvenpää; Kattelus Karlo, Kuortane; Keto Sini, Kuortane; Keto Suvi, Kuortane; Kittilä Vesa, Pyhäjoki; Kivelä Teemu, Kauhava; Kivimäki Sandra, Kuortane; Koivisto Elias, Kuortane; Koskiaho Santtu, Karijoki; Kotola Aarni, Kuortane; Kovanen Kaapo, Äänekoski; Kujansuu Elli, Kuortane; Lahtela Tuomas, Kuortane; Laitila Aleksi, Kuortane; Lassila Aaro, Kuortane; Leikkola Saana, Lapua; Leimu Joonas, Salo; Nikali Jenna, Kuortane; Nikula Aaro, Somero; Paimen Tuomo, Kuortane; Parkkonen Valtteri, Kyyjärvi; Peltokangas Helena, Kuortane; Peltoniemi Verneri, Kuortane; Peritalo Jonna, Evijärvi; Piesanen Milja, Jyväskylä; Pölkky Sofia, Seinäjoki; Pöllänen Aatu, Kauhava; Riihimäki Teemu, Kuortane; Sadeharju Laura, Seinäjoki; Sippola Joose, Kuortane; Suomalainen Alina, Kuortane; Susiluoto Simon, Kouvola; Taurama Pilvi-Maaria, Virolahti; Teikari Kati, Kuortane; Tulonen Joonas, Sastamala; Turigin Juho, Kuortane; Vainionpää Veera, Kuortane; Viinikka Marika, Kuortane; Viitanen Silja, Kuortane; Väänänen Joona, Järvenpää

Lappajärven lukio: 

Ahvenniemi Juuso, Honkaniemi Kaisla, Klemola Kaisa, Latvala Jesse, Laurila Emmi, Luoma Samuel, Nyyssölä Sara, Rannisto Roni, Rantakangas Elsa, Räisänen Sanna, Savola Esa, Savola Juho, Savola Tarmo, Särkijärvi Jenniina, Timonen Rosita, Turpeinen Anna (Kaksoistutkinto), Vieruaho Toni, Övermark Aleksi, Övermark Niko.

Alajärven lukio:

Ahvenlampi Ruut, Alatalo Salla, Borisov Jiri, Björkbacka Rasmus, Haapaniemi Annika, Haavisto Iivari, Halmesaari Milja, Haukka Kimi, Hautamäki Henrikki, Heikkilä Viljami, Hemminki Siru, Hietala Eerika, Hietala Selina, Hietala Sirja, Honkaniemi Sofia, Honko Valtteri, Huhtala Jani, Hänninen Emmi, Ihamäki Anna, Isotalo Iida, Joensuu Linnea, Joensuu Wilhelmiina, Järvenpää Jutta, Kamunen Melina, Koskela Fiia, Kuhalampi Atte, kaksoistutkinto, Kuhmonen Mira, Kujala Elina, Kyllönen Viivi, Lager Onni, Lahti Väinö, Lehtelä Lauri, kaksoistutkinto, Lehtonen Martti, Marjomäki Heidi, Mertaniemi Elli, Mäkelä Noora-Julia, Ojanperä Sara, Orava Nikolas, Pajukangas Juhani, Parkkonen Sanna, Peltokangas Juho-Henrik, Penninkangas Senni, Peura Sofianna, Pitkäkangas Eve, Pitkäkangas Henna, Pitkänen Siru, Pollari Joni, Puro Netta, Puumala Kiia-Sofia, Rantakangas Jenni, Rantala Taavi, Rintamäki Miro, Ränkimies Annika, Salo Emmi, Saukko Juho, Sillanpää Riikka Katariina, Särkijärvi Nelli Anastasia, Särkijärvi Sanna, Särkijärvi Anna Sofia, Takala Raisa, Tuomela Teemu, Turja Essi, Vainio Aura, Vainionpää Vilma, Yli-Sissala Camilla, kaksoistutkinto, Åttman Riku.

Vimpelin lukio:

Anttila Elmeri, Havu Niklas, Ilomäki Ronja, Kataja Eeli, Koskela Janna, Kuusela Jori, Mustonen Elli, Mäkelä Tiitus, Parkkinen Tino, Poikelin Viivi, Rantala Loviisa, Timo Jasmiina, Timo Taru, Ylinen Oona.

Muualta valmistuneet tiedossa olevat ylioppilaat:

Kaustisen musiikkilukiosta valmistui ylioppilaaksi Salla Pajala, Vimpeli, Schildtin lukiosta, Jyväskylästä valmistui Iida Lehisalo, Soini, sekä Seinäjoen lukiosta Seliina Jokiaho, Alavus.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI