VAPO uusii rakenteitaan – turpeenpoltto loppumassa

0
Fosiilisen turpeen käyttö kotimaisen energian tuotannossa jatkuu? (Arkistokuva)

Turvetuotannosta tunnettu Vapo-konserni muuttaa strategiaansa merkittävästi. Turpeenpoltto energiaksi siirtyy yhtiössä taustalle. Sen sijaan Vapo pyrkii Euroopan markkinajohtajaksi ammatti- ja harrasteviljelyyn keskittyvässä liiketoiminnassaan. Uuteen strategiaan syynä ovat energia-alan isot muutokset.

– Tosiasia on, että energiamarkkinat muuttuvat nyt kovaa vauhtia. Pyrkimys on kohti hiilineutraalia energiantuotantoa ja fossiilisista polttoaineista pyritään eroon, toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.

– Koska myös turve nähdään fossiilisena, pitkällä tähtäimellä turpeenkäyttö polttoaineena vähenee. Meidän pitää nyt ryhtyä töihin, jotta meillä on uutta liiketoimintaa sinä päivänä, kun turpeenpoltto vähenee huomattavasti tai jopa loppuu, hän sanoo.

– Haluamme kasvattaa energialiiketoimintaamme, mutta pitkällä tähtäimellä emme ole riippuvaisia turpeesta energiassakaan, hän sanoo. Vapo tuottaa energiaa myös hakkeella ja pelleteillä ja se myy energia-alan palveluja.

Yhtiöön tulee Grow & Care -niminen divisioona, joka erikoistuu kasvattamiseen, kierrättämiseen, turveraaka-aineen tukkukauppaan ja eläinkuivikkeiden tuotantoon ja myyntiin.

Kolmanneksi divisioonaksi yhtiöön tulee New Businesses. Se kehittää uusia tuotteita turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista.

Kaiken kaikkiaan yhtiön nykyinen maakohtainen holding-malli jää pois ja sen korvaavat divisioonat. Ne kattavat Suomen, Ruotsin ja Viron.

Vapo-konsernin liikevaihto on 400 miljoonan euron luokkaa. Nyt Energy-divisioonan liikevaihto on 280 miljoonaa ja Grow & Caren 120 miljoonaa euroa.

Grow & Care -ryhmän pitkän tähtäimen tavoite on kaksinkertaistaa liikevaihto ja korvata turpeenpolton vähenemistä.

Grow & Caren tärkein raaka-aine on turve, jonka kysynnän muun muassa ammattiviljelyssä Vapo arvioi kasvavan sekä Euroopassa että kauempana.

– Turve on ammattiviljelyssä haluttu kasvualusta, koska se säästää vettä kasvihuoneissa, Tempakka sanoo.

Uusissa liiketoiminnoissa Vapo tähtää muun muassa turvepohjaisen aktiivihiilen valmistukseen. Sitä käytetään muun muassa ilman ja vesien puhdistamiseen.

Aktiivihiilen markkina on globaalisti useiden miljardien eurojen markkina. Turvepohjaisen aktiivihiilen kilpailijat perustuvat kivihiileen tai kookospähkinänkuoreen.

– Turve tulee olemaan tulevaisuudessakin tärkeä osa raaka-aineissamme. Energia-liiketoiminnassa sen osuus tulee pienenemään, mutta Pohjoismaissa on erittäin hyvät turvevarat, Tempakka summaa turpeesta uudessa Vapossa.

– Kun teemme turvetuotantoa kestävästi, se on myös fiksua liiketoimintaa. Kestävä turvetuotanto on Vapon elinehto, hän sanoo.

Tempakka arvioi kuitenkin, että turvetta tarvitaan yhä 2030-2040-luvuilla paitsi huoltovarmuuden takia myös seospolttoaineena biopolttoaineiden joukossa.

Vapo alkaa toimia uudella rakenteella toukokuun alusta lähtien. Valtio omistaa Vaposta 50,1 prosenttia ja kuntien energiayhtiöiden Suomen Energiavarat 49,9 prosenttia.

Lähde: T&T

JÄTÄ KOMMENTTI