Vierailijoista yli 90 prosenttia haluaa suositella Ähtäri Zoota käyntikohteena

0
Ähtärin isopandat Lumi ja Pyry ovat varttuneet teini-ikäisiksi. Kotimaisen bambun koe-erää maisteleva Pyry oli osaltaan avittamassa Ähtäri Zoon sadan tuhannen kävijän nousun vuonna 2018 verrattuna vuoteen 2017

Teksti: J-Pnews/Ähtäri Zoo tiedotus Kuvat: Jouko Siirilä

Äskeisten talvilomaviikkojen aikana toteutetun asiakastutkimuksen mukaan Ähtärin Zoon turvallisuus ja siisteys sekä henkilökunnan palvelu saavat kiitettävät arvosanat. Vierailua Ähtärin Zoon alueelle suosittelisi 93% vastanneista, hyvin todennäköisesti 54% ja melko todennäköisesti 39%.

Tutkimusaiheena oli myös vastuullista matkailua selvittävä osuus. Kolme viidestä tutkimukseen vastanneista kertoi tuntevansa vastuullisen matkailun teemaa. Alueen yritysten ja käyntikohteiden osalta tärkeäksi nousivat nousivat jätteiden lajitteluun ja vähentämiseen liittyvät asiat, erityisryhmien huomioiminen ja palvelujen esteettömyys.

Eniten kehittämistä vastuullisuuteen liittyvistä asioista tarvitaan henkilökunnan taitoon kertoa yritysten vastuullisesta toiminnasta. Kaiken kaikkiaan vastuullisuudessa on Ähtärin alueen yrityksillä ja toimijoilla vielä kehitettävää.

Ähtärin eläinpuiston henkilökunta sai tutkimuksessa erityistä kiitosta talvilomalla haastatelluilta kävijöiltä. Kuvassa pandahoitaja Anna Palmroth, Ähtäri Zoon ja Ähtärin Eläinpuisto Oy:n toiminnanjohtaja Jonna Pietilä sekä talvella eläkkeelle jäänyt eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski, joka toimi tehtävässään täydet kaksi vuosikymmentä.

Tämä arvio koskee monia muitakin Suomen matkailualueita. Visit Finland onkin käynnistänyt vastuullisen matkailun kehityshankkeita vastuullisen matkailuun liittyen. Lisätietoja Visit Finlandin kehitystyöstä kestavä matkailu lyhyesti sivustoilta.

Ähtärin alue vastannut
hyvin kävijöiden odotuksia

Viisi tärkeintä syytä tulla Ähtärin alueelle osoittautuivat olleen jättiläispandat Lumi ja Pyry, Eläinpuisto kokonaisuutena, perheen yhdessäolo ja kokemuksen antaminen lapselle. Kysymykseen kuinka Ähtärin alue vastasi odotuksia vastattiin muun muassa näillä kuvauksilla: ”Different style of zoo, ystävällinen ja hyvin tyylikäs paikka. Pandoja pidettiin ihanina ja tunnelmaa luononläheisenä. Luonto on hyvin huomioitu ja järvet näyttivät eräästä kävijästä joka kerta kauniimmilta. Erityismainintoja sai myös pandatalon erinomainen siisteys sekä ”selkeä reititys eläinpuistossa ja muualla.”

Ähtärin eläinpuistossa kävi talvikaudella merkittäviä ulkomaisia vierailijoitakin, kuten Bulgarian suurlähettiläs Martin Ivanvanov puolisonsa Mayan sekä lastensa Ivon ja Minan kanssa viime lokakuun lopulla. Vasemmalla Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki, viressään kansanedustaja Mikko Savola ja oikealla kokeneet Bulgarian kävijät Arvo ja Pirkko Peltomäki. Myös Kiinan suurlähetystön henkilökunta vieraili eläinpuistossa talvella.

Arvioitaessa Ähtäri Zoon ja lähialueen palveluja lapsiperheen kannalta hieman alle neljä viidestä piti joko hyvänä tai erittäin hyvänä alle kouluikäisille lapsille. Yli 80% vastanneista puolestaan piti palveluntarjontaa seitsemästä kahteentoista vuotiaille hyvänä tai erittäin hyvänä. Parannusehdotuksena toivottiin erityisesti lapsille jotain yhteistä puuhaa tai kilpailuja, kiipeilyleikkipuistoa ja niin edelleen.

Ähtärin eläinpuiston ruskeakarhut nukkuvat talviunet ja heräävät yleensä helmikuun lopulla. Karhuista nuorimpien Jasperin, Jesperin ja Joonatanin ensimmäinen päivä ulkona oli tänäkin vuonna suuri yleisötapahtuma.

Majoitusta ostaneet perheet olivat keskimäärin 3,6 hengen kokoisia. Perheet käyttivät yöpymiseen noin 200 €, kulkuyhteyksiin noin 110 € sekä käyntikohteiden lippujen ostoon keskimäärin 100 €. Kahvila-ja ravintolapalveluihin käytettiin noin viisi kymppiä.

Tuore tutkimus yhteistyössä
Haaga-Helian kanssa

Ähtäri Zoo Panda Visit -hanke toteutti asiakastutkimuksen henkilöhaastatteluina kuluneena talvena aikavälillä 18.2.-3.3. 2019. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää asiakaskokemusta Eläinpuiston, Pandatalon, Hotelli Mesikämmenen ja muiden alueella toimivien yritysten asiakkailta.

Ähtäri Zoo ja Pandatalo. Rakennusteknisesti mittava ja haasteellinen, noin 8,2 miljoonaa euroa maksanut pandatalo valmistui vuoden 2017 lopulla. Kiinalaisasiantuntijat totesivat lopputarkastuksessaan sen toistaiseksi laadukkaimmaksi pandojen asuinpaikaksi Kiinan ulkopuolella.

Vastaajamäärä 209 henkilöä, on riittävä luotettavan kokonaisanalyysin tekemiseen. Noin 200 henkilön otoksella tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan +/-7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tulosten analysoinnin ja raportoinnin teki helsinkiläinen Haaga-Helia -ammattikorkeakoulu. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin alihankkijan toimesta ja haastattelijat koulutettiin tiedonkeruutyöhön henkilökohtaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI