Viileä ja epävakainen sää hillinnyt sinilevien runsastumista

0

Epävakainen ja ajankohtaan nähden viileä sää on pitänyt sinilevät kurissa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen havaintopaikoilla. Sinilevää on havaittu edelleen Kuortaneenjärvellä ja lisäksi Lappajärven selällä sinilevää on ollut jonkin verran veteen sekoittuneena. Pintavesien lämpötilat ovat edelleen ajankohtaan nähden viileitä.

 

Sinilevien massaesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle, ja sinileväkukinta voi kehittyä optimaalisissa olosuhteissa hyvinkin nopeasti. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havaintopisteellä, ja järven eri osissa tilanne saattaa olla erilainen. Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-meriwikistä, jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan.

Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista leväesiintymistä on myös mahdollista lähettää näyte analysoitavaksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen.

JÄTÄ KOMMENTTI