Viilentynyt ja tuulinen sää vähentänyt sinileväkukintoja 

0

Sinileväkukinnat ovat vähentyneet viilentyneen sään myötä pohjalaismaakuntien alueella. Viikolla 31 hieman sinilevää havaittiin virallisista havaintopaikoista vielä Alajärvellä ja Ähtärinjärven Suninsalmella, Huhtiniemellä ja Karvalahdella. Sinilevää esiintyi lisäksi Isojoen Kodesjärvellä, Kauhajoen Nummijärvellä ja Soinin Limajärvellä. Rannikolla sinilevää ei enää havaittu.

Kukinnot ovat usein paikallisia ja sinilevätilanne saattaa muuttua nopeastikin. Aurinkoinen ja tyyni sää suosii sinilevää. Ajankohtaiset tiedot sinilevätilanteesta löytyvät Järvi-meriwikistä (<http://www.jarviwiki.fi> ). Myös kansalaiset voivat tallentaa palveluun
omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia.
Havaintolähetti-verkkosovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Sinilevä tarvitsee kasvuunsa valoa ja lämpöä. Tyyni sää saa puolestaan levämassan nousemaan veden pintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja kosketettaessa se hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä.

JÄTÄ KOMMENTTI