Villi metsäpeurahirvas totutustarhasta Ähtärin Eläinpuistoon

0
Ähtärin eläinpuistossa metsäpeuroilla on omat nimet, koska se helpottaa eläintenhoitajien työtä. Tämä vesseli on Kalle-Juhani ja se on juuri saapunut Isojoen Lauhavuorelta Ähtäriin.

Teksti ja kuva: J-Pnews/Ähtäri Zoo

Lauhanvuoren kansallispuistoon rakennetusta metsäpeurojen totutustarhasta on siirretty villihirvas Ähtärin Eläinpuistoon. Luonnonvarakeskus, Luke, oli pyydystänyt kyseisen villin metsäpeurahirvaan Kuhmosta 2017 siitoshirvaaksi Lauhavuoreen, isäksi tuleville luontoon vapautettaville yksilöille.

Nyt tuli ajankohtaiseksi vaihtaa siitoshirvasta. Lappajärveltä Suomenselän osakannasta pyydettiinkin uusi villi metsäpeurahirvas edellisen tilalle Lauhavuoren totutustarhaan. Vaihdolla halutaan taata luontoon vapautettaville metsäpeuroille mahdollisimman monipuolinen geneettinen perimä.

Ähtärin Eläinpuistoon siirretty metsäpeurahirvas on sopeutunut hyvin uuteen laumaansa ja paikkaan. Eläintenhoitajilta saadun tiedon mukaan eläin saa laumasta rohkeutta totutellessaan uusiin olosuhteisiin ja alueella liikkuviin ihmisiin.

Kalle-Juhani rikastuttaa perimää Ähtärissä

Eläinpuiston metsäpeurat eivät ole varsinaisesti kesyjä, mutta tottuneempia ihmisen läsnäoloon. Metsäpeurahirvas nimettiin Kalle-Juhaniksi, sillä nimeäminen helpottaa eläintenhoitajien työtä.

Kalle-Juhani jatkaa tehtäväänsä Ähtärin Eläinpuistossa huolehtien nyt puiston metsäpeurojen geneettisen perimän rikastamisesta. Jälkeläisiä toivotaan voitavan käyttää tulevaisuudessa laajemminkin eläintarhojen metsäpeurakannan perimän monipuolistamiseen.

Tavoitteena lajin palautus Suomenselälle

Ähtärin Eläinpuisto on mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka keskeisimpänä tavoitteena on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle.

Metsäpeuroja on siirretty Ähtärin Eläinpuistosta Lauhavuoren ja Seitsemisen totutustarhoihin. Totutustarhoissa eläimet harjoittelevat luonnossa selviytymistä ihmisen valvonnassa ja ovat suojassa pedoilta. Metsähallituksen koordinoimassa hankkeessa ovat Ähtärin Eläinpuiston lisäksi kumppaneina muiden muassa Korkeasaaren eläintarha, Ranuan Eläinpuisto ja Luonnonvarakeskus.


 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI