Virolaiset ammattivarkaat tekevät hyvää tiliä elintaso Suomea rosvoamalla – tavaralle pohjaton kysyntä!

0
Nämä "muskelit" erityisesti kelpaavat varkaille! Mitä isompi sitä parempi, mutta kaikki muukin käy siinä ohessa. (kuva: Poliisi)

Viime kesänä ja syksynä eri puolella Suomea tapahtuneita perämoottorivarkauksia on poliisin toimesta saatu jo osin selvitettyä.  Kymmenien tuhansia arvoinen omaisuus toistaiseksi teillä tietymättömillä?

Suomen poliisi on saanut päätökseen kahden perämoottorivarkaus rikoskokonaisuuden esitutkinnan. Rikoskokonaisuuksien esitutkinnat lähtivät selviämään poliisin omien tutkimusten ja poliisiyksiköiden välisen yhteistyön kautta. Esitutkintaan osallistuivat Helsingin, Itä-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitokset. Perämoottorivarkaudet epäillään olevan virolaisten henkilöiden tekemiä.

Toisessa rikoskokonaisuudessa on kyse Pohjois-Savossa ja Pohjanmaalla tapahtuneista perämoottorivarkauksista.

Poliisi pysäytti 27.10.2015 Siilinjärvellä pakettiauton, josta takavarikoitiin lähes 20 isojen perämoottoreiden perävetolaitteita, potkureita, perämoottoreiden vaihdelaatikoita, viisi perämoottoria sekä veneilyyn liittyvää muuta omaisuutta. Myöhemmin samana yönä pysäytettiin tapaukseen liittyvä henkilöauto Varkaudessa. Pysäytysten yhteydessä poliisi otti kiinni kolme virolaista miestä.

Esitutkinnassa selvisi, että takavarikoitu omaisuus oli anastettu muutamia viikkoja aiemmin 18. -27.9.2015 välisenä aikana Kuopion Päivärannan venerannalta, veneliikkeistä Luodosta ja Pietarsaaresta sekä kahdelta venerannalta Iistä. Anastettu omaisuus oli syyskuussa piilotettu maastokätköihin Ylä-Savon alueelle ja sitä oltiin nyt lokakuussa noutamassa ja siirtämässä eteenpäin. Anastetun omaisuuden arvo on 30 000 – 40 000 euroa.

Tässä rikoskokonaisuudessa on edelleen kaksi virolaista miestä vangittuna ja syytteet näistä rikoksista on nostettu Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Ammattimaisia, ahneita, röyhkeitä ja ovelia

Toisessa rikoskokonaisuudessa on kyse uudehkojen, suuritehoisten perämoottoreiden tai niiden osien varkauksista. Useissa tapauksissa kohteena oli ollut Yamaha -merkkinen, 40 tai 50 -hevosvoimainen perämoottori. Rikokset ovat tapahtuneet 30.6 – 9.7.2015 Porvoossa, Heinolassa, Turussa, Lohjalla ja Kuopiossa, 16 -17.9.2015 Säkylässä, 8-9.10.2015 Hirvensalmella, 11 -12.10.2015 Varkaudessa sekä 21 -22.10.2015 Kemiönsaaressa ja Salossa. Tutkittavia rikoksia oli yhteensä 19 kpl ja anastetun omaisuuden arvo yhteensä on noin 80 000 – 90 000 euroa. Anastettu omaisuus on toistaiseksi kateissa.

Rikosten tekotapana on pääasia ollut, että venerannalta oli anastettu soutuvene, jolla oli edetty mökkien rantoihin tai verkkoaidalla lukitulle venelaiturille. Veneiden kiinnitykset oli murrettu ja tämän jälkeen vene työnnetty tai soudettu lähistölle rantaan. Rannalla veneistä oli murrettu moottoreiden kiinnitykset sekä katkaistu sähköjohdot ja kaukohallintalaitteen kaapelit.

Myös tässä kokonaisuudessa on myös kaksi virolaista miestä edelleen vangittuna. Asian esitutkinta on siirtynyt syyteharkintaan ja asia käsitellään aikanaan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI