Virrat purkaa rajoituksia, kehittää ensihoitoa, aktivoi koiria ja niiden omistajia

0
Samassa "laivassa" ollaan... (Kuva: Virrat kaupunki)

Rajoituksia puretaan Virtain kaupungin palveluissa

Koronan luoman poikkeustilan vuoksi rajoitettuja Virtain kaupungin tilojen aukioloja avataan kansallisten ohjeiden mahdollistamilla tavoilla. Samalla palveluihin liittyneet rajoitukset helpottuvat ja palautuvat kohti normaalia 1.6. lähtien.

”Edelleen koko Suomea koskevana suosituksena on jatkaa etätöissä läpi kesän. Lisäksi varautumisseikat, kuten hyvä käsihygienia ja turvavälien säilyttäminen, ovat voimassa,” kaupunginjohtaja Juha Viitasaari avaa tilannetta.

Peruskoulut ovat jo palanneet lähiopetukseen ja lapsia on palannut yhä enemmän päivähoitoon. Maanantaista 1.6. lähtien kaupungintalo on normaalisti auki arkisin klo klo 9–15. Aiempaan tapaan kulku tapahtuu ilmoittautumalla neuvontaa tai sovittuna tapaamisaikana.

”Koska monet ovat etätöissä ja muutenkin lomien ja muiden tehtävien jaksotus on korostunut, kannattaa sopia etukäteen aika. Voit sopia kaikkiin palveluihin myös etätapaamisen tai puhelinpalaverin. Sillä tavoin saat aina parhaiten varmistettua, että saat kaipaamaasi palvelua,” jatkaa Viitasaari.

Kelan ja TE-palvelujen asiointipiste palvelee maanantaisin ja tiistaisin klo 9–12 ja 13–15. Palvelu toimii etänä tai paikan päällä ajanvarauksella. Kirjasto on jo aloittanut noutolainaukset ja 1.6. alkaen se on auki maanantaista torstaihin klo 10–18 sekä perjantaisin klo 10–16. Varotoimien vuoksi omatoiminen lehtilukusali on vielä suljettu.

Liikuntahallin osalta kartoitetaan vuoron varanneilta halua jatkaa vuoroja ja millaisiin aukioloihin on tarve. Perinteisestihän liikuntahalli on sulkeutunut kesäksi juhannusviikolta liikkujien siirtyessä ulkoharrastuksiin. Todennäköisesti aukiolo rajoittuu ilta-aikaan.

”Myös muilta osin pyritään palaamaan kohti normaalimpaa toimintaa kansalliset ohjeistukset huomioiden. Moni palvelu on jatkunut läpi poikkeusolojen, joskin osin hieman eri muodoissa, mutta nyt asiat helpottuvat. Poikkeusoloista on kuitenkin opittu ja oppeja pyritään hyödyntämään toiminnassa,” Viitasaari jatkaa.

Jokaisessa kaupungin eri toiminnossa ja yksikössä onkin toteutettu riskien arvioinnit. Niiden pohjalta on tunnistettu riskitekijät, joita uusi tilanne saattaa aiheuttaa etenkin tartuntojen kannalta, sekä varauduttu niihin muun maussa suojia ja ohjeistuksia lisäämällä.

”Muiden asiakkaiden ja työntekijöidemme turvallisuuden kannalta on ensisijaisen tärkeää, että asioit paikan päällä vain terveenä. Muilla tavoin saa toki ottaa yhteyttä.”

PSHP:n pilotti kehittää ensihoidon palveluvalikoimaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto päätti maanantaina, miten ensihoito maakunnassa ensi vuonna järjestetään. Suurimmat muutokset ovat tulossa Ruovedelle ja Virroille.

Ensi vuodesta lähtien PSHP tuottaa Virrat-Ruovesi -alueella pilotinomaisesti Keiturin Soten kanssa sovittuja perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tehtäviä osana ensihoitoa. Kokeilun myötä ensihoito siirtyy yksityisiltä palveluntuottajilta sairaanhoitopiirin (PSHP) hoidettavaksi.

Molemmissa kunnissa ensihoidon palvelutaso säilyy ennallaan. Ensihoidon valmius on edelleen ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa. Kumpikin kunta saa pitää oman ensihoidon yksikön. Ambulanssien asemapaikat ovat jatkossa kuntien terveysasemien yhteydessä.

Sen sijaan palveluvalikoima monipuolistuu. Tulevissa ensihoidon yksiköissä voidaan toteuttaa nykyistä laajempaa hoidon diagnostiikkaa ja antaa esimerkiksi suonensisäistä antibioottihoitoa sekä tehdä tiivistä yhteistyötä asiakkaan koko hoitoketjun kanssa. Tämä onkin yksi suurimmista eduista pilotissa. Se mahdollistaa myös laajemman yhteistyön eri sote-palveluiden kanssa.

Potilaiden kuljetukset vähenevät, kun entistä laajempia tutkimuksia voidaan tehdä jo ensihoitoyksikössä, eikä niiden takia tarvitse kuljettaa ihmistä terveysasemalle tai iltaisin ja viikonloppuisin Tampereelle Acutaan, jos asiakkaan tarve ei sitä vaadi.

Virtain-Ruoveden pilotilla halutaan saada kokemuksia sairaanhoitopiirin omasta tuotannosta. Pilotissa toimintaa arvioidaan suhteessa muihin tuotantomalleihin niin kustannusten kuin koko toiminnallisen kokonaisuuden kannalta. PSHP:n omalla toiminnalla haetaan myös nykyistä vahvempaa yhteistyötä kunnan perusterveydenhuollon, sosiaalitoimen ja ensihoitopalvelun välillä. Tavoitteena on kuntalaisten parempi palvelu ja yhteistyöllä saavutettavat säästöt kuntalaiselle, vaikka juuri ensihoidon laskutus ei Virroilla ja Ruovedellä muutukaan.

PSHP:n valtuusto päättää aikanaan, onko piloteille tiedossa jatkoa tai onko mallia tarkoitus levittää muihin Pirkanmaan kuntiin. Virtain ja Ruoveden yhteistoiminta-alue näyttää joka tapauksessa suuntaa, mihin ensihoito voi maakunnassa kehittyä.

”Tämän myötä meillä ambulanssipalvelu monipuolistuu ja pääsemme kokeilemaan uutta toimintamallia ensimmäisenä Pirkanmaalla. Sen lisäksi, että pilotin myötä ambulanssi pystyy palvelemaan paikan päällä paremmin ja monipuolisemmin, säästää tämä parhaassa tapauksessa aikaa pitkistä kuljetuksista muille avun tarvitsijoille, kun asiakkaan luona voidaan tehdä enemmän kuin normaalisti. Samalla mahdollistuu ja korostuu tiiviimpi yhteistyö muiden sote-palveluiden kanssa, kun ensihoito voi tehdä esimerkiksi monipuolisempia mittauksia asiakkaalle. Näin ollenhan meillä palvelu jopa paranee,” kaupunginjohtaja Juha Viitasaari kertoo.

Omistajaansa totteleva koira ja kaupunginjohtaja.

Hauskaa aktivointia koiralle ja omistajalle

Koirien kanssa harrastaminen on tullut viime vuosina yhä suositummaksi. Enää koiraa harvemmin hommataan pihanperäkoiraksi vaan perheenjäsenen valinnassa otetaan huomioon rodun käyttötarkoitus ja luonne. Metsästys on vanha perinteinen koiraharrastusmuoto, mutta viime aikoina suosiotaan ovat kasvattaneet agility, toko ja uutena tulokkaana rally-toko. Myös Virroilla näiden lajien toiminta on vireää ja harrastustoimintaa pyörittää kaksi eri koiraharrastukseen erikoistunutta seuraa.

Virtain-Ruoveden Kirsut kutsuivat kaupunginjohtaja Juha Viitasaaren ja liikuntasihteeri Sanna Vilénin tutustumaan yhdistyksen agilitykenttään Marttiseen sekä kokeilemaan agilitya ja rally-tokoa niihin koulutettujen koirien kanssa. Virtain-Ruoveden Kirsujen lisäksi koiraharrastusta Virroilla edistää ja tarjoaa Suomenselän Koiraharrastajat.

Agility on vauhdikas koirien esteratakilpailu, joka sopii kaikille koiraroduille. Laji vaatii hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa ja hyvää fyysistä kuntoa sekä koiralta että ohjaajalta. Virtain-Ruoveden Kirsuilla on käytössään agility-kenttä Marttisen saaressa, jonne seura on vuosien mittaan kalustanut agility-esteitä.

Harrastukseen varttuneellakin koiralla

Lajissa noviiseille vieraille oli rakennettu kunnioitusta herättävä esterata. Se hengästytti jo ensimmäisestä näytöksestä, jonka Maria Palmu ja snautseri Macu varmoin ottein esittivät. Tottunut agilitykonkari Macu selvitti esteet kuitenkin leikiten kokemattomien ja hapuilevien ”ohjaajien” törmäillessä välillä vääriin paikkoihin ja suuntiin.

Rally-toko on hauskaa aktivointia, joka vahvistaa koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Rally-toko yhdistää elementtejä tokosta, agilitysta sekä koiratanssista ja tärkeintä lajissa on iloinen yhteistyö pilkun tarkan viilaamisen sijaan. Miia Malvisalo ja bordercollie Poju esittivät tottuneesti nappisuorituksen kentälle tehdystä rally-tokoradasta, jota sitten vieraat pääsivät kokeilemaan sosiaalisen ja osaavan Macun kanssa.

”Tämä olikin tiukempi haaste kuin agilityesteet ja Macu vaati hieman enemmän nakkia palkinnoksi jaksaakseen opastaa epävarmoin ottein toimivia alokasohjaajia lajin pariin,” Vilén kertoo.

”Laji ei ollut niin monimutkainen, mitä pelkäsin. Toki Macun kokemus teki asiat helpoksi, mutta saatan rohkaistua vielä kokeilemaan tätä oman rasavillin Rikin kanssa,” Viitasaari hehkuttaa.

Koiraharrastuksen voi aloittaa myös vanhemman koiran kanssa ja molemmat seurat tarjoavat opastusta ja ryhmiä myös vasta-alkajille sekä koirakoille, joiden yhteistyö vielä hapuilee. Virtain-Ruoveden Kirsuilta voi tiedustella Marttisen agility-kentän käytöstä ja harrastusmahdollisuudet paranevat syksyllä, kun Suomenselän Koiraharrastajat avaavat sisähallin Ahjolanportissa.

Miten toimintaan mukaan:

Virtain-Ruoveden Kirsut aloittaa rallytokon viikkotreenit torstaisin 4.6. alkaen. Neljän kerran agility-kurssi ti 9.6. alkaen. Ajankohtaisinta tietoa voi seurata nettisivuilta ja Facebookista. Lisätiedot Miia Malvisalo miia.malvisalo@gmail.com

Suomenselän Koiraharrastajien kurssitoiminta käynnistyy elokuussa. Yhdistys valmistee treenihallia käyttökuntoon jonne kuukausikorttien ennakkomyynti alkaa kesä-heinäkuussa. Tällä hetkellä treenaavat vain kontaktiryhmät ja tottelevaisuusryhmät. Elokuusta lähtien näyttelykurssi, tottelevaisuuskurssi, rallytokon jatkavien harjoitukset ja loppusyksystä agilityn hyppykurssi. Tiedustelut kursseista, hallivuoroista ja korteista Anne Mäki puh. 044-5582461.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI