Virtain kaupunginvaltuustolla maratonkokous

0
Valtaosa valtuutettuista oli tullut paikanpäälle valtuustosaliin. Muutamat valtuutetut osallistuivat Teamsin välityksellä kokoukseen. (Jarkko Ruohola)

Jarkko Ruohola/J-Pnews
Virrat

Virtain kaupunginvaltuusto kokousti lähes neljä tuntia kuluvan vuoden viimeisessä istunnossaan maanantai-iltana. Toki käsiteltäviä asioitakin löytyi esityslistalla 18 kappaletta. Vuoden 2021 tuloveroprosentin  ja kiinteistöveroprosenttien määrittäminen hyväksyttiin ilman puheenvuoroja, puheenjohtajan nuijan kopautuksella.

Tuloveroprosentti säilyy edelleen 21,25 prosentissa. Myös kiinteistöveroprosentit säilyvät entisellään. Vakituinen asuinrakennus 0,45 %, muu asuinrakennus 1,00 %, yleinen kiinteistövero 0,93 %, yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti 0 %. Uutena mukaan tuli voimalaitosten kiinteistöveroprosentti 3,10 %.

Ensi vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä käytiin toista tuntia kestänyt keskustelu, vaikka muutoksia ei tullut lukuunottamatta pieniä tekstitarkastuksia.

Kaupunginhallituksen valmistelema talousarvio sai kiitosta valtuustoryhmiltä. Hyvänä nähtiin positiiviseen noin 11.000 euroon johtava tulos ja säästyminen veronkorotuksilta tiukassa taloustilanteessa. Sanna Kangas (kok.) korosti erityisesti yhteisöveron merkitystä kaupungin taloudessa. – Otan taas tämän esille, koska se on asia, johon voimme vaikuttaa. Me voimme vaikuttaa sillä tavalla, että mahdollistamme ja tuemme paikallisen yrittämisen onnistumista.

Valtuutettu Pauli Kotalampi (vas.) mietiskeli, miten kateutta voitaisiin vähentää virtolaisten keskuudessa yrittäjyyttä ajatellen. – Kun syttyy lamppu, niin syntyisi tuotantoa ja tekemistä . Ideoita aina löytyy  ja ensimmäisenä se törmää kateuteen. Toivottavasti korona opettaa meitä pikku hiljaa tässä asiassa. Tekemään ja tuottamaan tässä asiassa.

Tytti Majanen (sit.)  muistutti mahdollisista epävarmuustekijöistä ensi vuoden talousarviota ajatellen. -Olen kuitenkin mielissäni, että talousarvio on kehittämishenkinen ja inhimillisyyskin on otettu huomioon.

Pentti Tikkanen (kok.) heitti esiin asuntopolitiikan. -Uskallan väittää ,että jos meillä olisi kerrostalo, joka kulkee nyt senioritalon mimellä. Kun talossa olevista 24 paikasta olisi vaikka 12 nyt tehostetussa palveluasunnoissa asuvaa, säästäisi kaupunki ainakin 500.000 euroa vuodessa.

Valtuutettu Tikkasen kanssa samoilla linjoilla senioritalohankkeen kanssa oli myös Risto Saarinen (sd.), vaikka työnimi voisi olla toinen. -Sopiva paikka olisi kerrostalolle aivan kaupungin keskustasta , lähellä palveluja , vaikkapa Varpustiellä, josta on purettu vastikään talo.

Tikkasen ja Saarisen kanssa eri linjoilla senioritalohankkeesta olivat ainakin valtuutetut Aimo Mäkinen (kesk.), Katja Kotalampi (vas.) ja Tytti Majanen (sit.).

Pitkään keskusteltiin myös päivitetystä hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta vuosille 2020-2021. Satu Solja (kesk.) kertoi perehtyneensä hyvin aiheeseen ja otti esiin monia kohtia, joissa Virtain osalta on paljon parannettavaa koko Pirkanmaata ajatellen. Hän myös kysyi, kuka tai ketkä ovat laatineet kertomuksen ja suunnitelman. Samoilla linjoilla Soljan kanssa oli kokoomuksen varavaltuutettu Auli Arpiainen. Kaupungin sivistystoimenjohtaja Tuula Jokinen kertoi valtuutetuille,  ketkä ovat osallistuneet hyvinvointikertomuksen ja-suunnitelman laatimiseen. Heitä ei kukaan valtuutetuista arvostellut. Aimo Mäkinen (kesk.) toivoi, että myös paperin hyvätkin puolet otetaan esiin kaupungin imagon kannalta.

Valtuuston jäsenmääräksi päätettiin 1.6. 2021 alkavalle valtuustokaudelle 27 valtuutettua. Kaupunginhallituksen jäsenmäärä on puolestaan 9 jäsentä. Kokouksen päätteeksi jätettiin kolme valtuustoaloitetta. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI