Yle | Lappajärven Itäkylä haluaa päättää suunnastaan itse

0
Järvi-Pohjanmaan kotiseutu perinnemaisema
Lappajärven Itäkylällä toivotaan avointa keskustelua kuntarakenneuudistuksesta. Kylällä pelätään, että päätöksiä tehdään kysymättä kuntalaisilta. Lappajärvi suuntautuu jo monessa yhteistyössä Kauhavalle, mutta itäkyläläisten luonnollinen asiointisuunta on ihan toinen, kertoo Yle Pohjanmaa verkkosivuillaan.

Kylällä tiedostetaan, että mennään kuntarakenneuudistuksessa sitten mihin suuntaan tahansa, Itäkylä pysyy sivukylänä. Oma aktiivisuus on jatkossakin tärkeintä.

-Sivukylillä ei voi jäädä odottamaan, että kunta tekee. On itse oltava aktiivinen, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri Sari Kujala.

Itäkyläläisten asiointisuunta on Vimpeli ja Alajärvi

Kuntauudistuskartalla Lappajärvi on kysymysmerkki, jonka suunta voi hyvin olla joko Kauhava tai Alajärvi. Itäkylällä kunnan itsenäisyyttä kuntarakenneuudistuksen jälkeen pidetään varsin epätodennäköisenä. Itäkyläläisten taakkana on nyt kuitenkin se, että täällä ollaan hieman eri mieltä muun kunnan kanssa mahdollisesta kuntaliitos- tai yhteistyösuunnasta.

– Aika moni on sitä mieltä, että luonnollinen asiointisuunta on Vimpeli ja Alajärvi, toteavat Sari Kujala ja myös toinen kyläaktiivi Esa Vinkanharju. Itäkylän vinkkelistä erimielisyyden voi ymmärtää, sillä Vimpeliin on lyhyempi matka kuin Lappajärven keskustaan, ja lyhyempi on myös Alajärvelle kuin Kauhavalle.

Kyläläisten mielipide huomioon

Lappajärven kunta on viime vuosina kääntynyt pois järviseutuyhteistyöstä ja kohti Kauhavaa. Terveyspalvelut hoitaa Kaksineuvoinen ja muun muassa maatalouspalvelut ovat vuoden alusta lähtien Kortesjärvellä.

Jo Kaksineuvoiseen siirtyminen tapahtui kyläläisten mielestä vaivihkaa ja aiheutti närää.

Nyt hartain toive on, että suunnitelmia ja päätöksiä ei tehdä salaa, vaan kuntarakenteesta keskustellaan avoimesti.

– Itäkyläläiset toivovat, että kyläläisten mielipidettä kysytään, painottaa Sari Kujala.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI