YLLÄTTTIKÖ LUMIMYRÄKKÄ TAAS ? – Osa pohjanmaata sai ensilumen

0
Ja kyllä Töysässäkin lunta satoi oikein wanhaan malliin aamupäivästä alkaen, sunnuntaina 18.10. (Kuvat:Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat:PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Nykyään ovat säät yllätyksellisempiä kuin menneinä vuosina. Valtakunnallisissa, TV:n ja radion säätiedotuksissa erehdytään useammin kuin aikaisemmin. – Tätä mieltä ovat ainakin monet kansalaiset.

Viime viikonvaihteeseenkin ennustettiin Pohjannmaan maakuntiin vesi- ja mahdollisesti räntäsadetta. Mutta kuinkas kävikään, lunta satoi sunnuntain aikana jo monilla paikkakunnilla oiken wanhaan malliin. Iltaan mennessä jopa yli 20 sentin kerros.

Teiden kunnospitäjät saivat hälytyksen nopealla aikatululla lumen auraukseen, kun kello 11-12 välissä sade sankkeni. Jo iltapäivän alussa kolistelivatkin aura-autot isommilta teiltä lunta pois.

Taaskin lumisade yllätti tavallaiset autoilijat peruusteellisesti. Jopa niin, että aniharvan auton alle oli ehditty vaihtaa talvikumit ja niinpä ajoneuvoilla ei kannattanut lähteä liikenteeseen seikkailemaan laisinkaan. Lunta tuli sunnuntaina iltapäivällä niin sankasti, että ainakin kesän aikana pinnaltaan kuluneilla kesäkumeilla liikennöinti oli jopa mahdotonta.

Sunnuntaina juuri ennen iltakahdeksaa lunta tuprutteli vielä Töysän/Alavuden-Ähtärin teillä. – Nastarenkaat olivat tärkeässä osassa, että ajo yleensä onnistui. Kuva Lieskylän seudulta. (Pentti Hautala).

Yleensä on aikaisempina syksyinä, ensimmäisillä liukkailla ja lumilla ajettu rajujakin kolareita. Nyt tuli lunta äkkiä niin runsaasti, että vauhdit olivat todella hiljaisia teillä. Hyvillä nastarenkailla ajaessa aika tuli pitkäksi jos sattui kesärenkailla ajavien autojen perään.

Toki maakunnissamme ojaan ensilumilla liukasteltiin ja muitakin peltivauriota aiheutui. Ainakin sunnuntai-iltaan mennessä kyseessä olivat vain niin sanotut pienet liikennevahingot. Niitä ilmoitettiin virkavallalle kaikkiaan kymmenkunta.

Viime kesäinen Liito-oravanuorikko ihmetteli äkkinäistä lumenpyryttämistä kotinsa katolle Töysän Koskipuistossa 18.10.2020. klo. 14.35. (Pentti Hautala)

 

 

JÄTÄ KOMMENTTI