YRITYS-EXTRA | Autokauppiaan tytär palasi Ähtäriin ja samalla perheyrityksen johtotehtäviin

0
Ira Vuorenmaan aloitti työt vanhempiensa perustamassa Korsumäen Auto ky:ssä viime vuoden helmikuussa – puoli vuotta ennen etukäteen suunniteltua aikaa. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Jouko Siirilä

ÄHTÄRI

Ähtärissä vuonna 1980 perustettu Korsumäen Auto ky valmistautuu pikku hiljaa yrityksen 40-vuotisjuhlavuoteen. Tämän vuosikymmenen loppupuolen merkittävin tapahtuma on varmaankin yrityksen toisen perustajan, Martti Korsumäen tyttären Ira Vuorenmaan astuminen perheyrityksen leipiin. Hän on palannut miehensä kanssa Ähtäriin runsaan kahdenkymmenen viiden Seinäjoella vietetyn opiskelu- ja työvuoden jälkeen. Katso myös videohaastattelut!

– Valmistuin ensin sosiaaliohjaajaksi ja myöhemmin merkonomiksi. Viimeiset yksitoista vuotta työskentelin Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa (SeAmk) sosiaali- ja terveysalan hallinnollisissa tehtävissä.

Erikoinen sattumus oli siinä, että Ira oli sopinut vanhempiensa Martin ja Lailan kanssa, että hän olisi palannut joka tapauksessa perheyritykseen tekemään äitinsä töitä, kun hän jäi elokuussa eläkkeelle työstään Korsumäen auton hallinnossa. Martin veli Aarne Korsumäki on vetäytynyt kommandiittiyhtiömuotoisen yrityksen johdosta jo muutama vuosi sitten.

– Helmikuu muutti kaiken. Isäni sai aivoinfarktin. Päätös syntyi saman tien: irtisanoin itseni ammattikorkeakoulusta. Totesin, että he varmasti pärjäävät ilman minua, mutta kotona tarve on suurempi. Samalla tietenkin kuvio muuttui. Ensin olin tulossa tekemään äitini töitä, nyt teen sitten isäni töitä, tarkentaa varatoimitusjohtajana omalta osaltaan liikkeen tehtäviä ja vastuita kantava Ira Vuorenmaa.

Korsumäen Auto ky:n toinen perustaja Martti Korsumäki toipui kevättalvella aivoinfarktista niin hyvin, että hän on ollut jälleen viime kesästä alkaen päivittäin työssä autojen parissa. (jpnews.fi/JS)

Hiljaista tietoa oppimassa

Toimitusjohtaja Martti Korsumäki saattoi palata toipumisen myötä yrityksensä päivittäisiin touhuihin jo toukokuussa. Samalla kun myy autoja, hän välittää myös tyttärelleen niin käytännön myyntiosaamista kuin monen sortin muutakin hiljaista tietoa, jota yrityksen johdossa ja kaikessa muussakin työssä kasautuu vuosikymmenien aikana. Kuinka se kokemus sitten osataan välittää jatkajille, voi olla ratkaisevan tärkeää varsinkin pienten ja keskuurten yritysten jatkon kannalta.
Korsumäen Auto ky:n yrityskuvaan on kuulunut alusta asti Toyota-merkkiedustus, huoltotoiminta ja käytettyjen autojen kauppa. Muun muassa autojen hinnoittelun Ira toteaa nyt olevan yksi päällimmäisistä opeteltavista asioista. Korsumäellä on asiakkaille tarjolla myös kolarikorjaamo, maalauspalvelu sekä ympäri vuorokauden toimiva hinauspalvelu.

– Tällainen kokonaispalvelullinen autotalo tämä on. Nyt sitten tässä harjoitellaan myyntiä ja kaikkea muuta mitä autokaupan pito yleensäkin vaatii.

Täyden palvelu autotalo on sijainnut pian neljä vuosikymmentä Ähtärin keskustassa, ei siis missään isossa kaupungissa. Sijainti ei liene ainakaan enää minkään asteen ongelma, kun verkostot on luotu vuosien aikana?

– Ähtäri on pieni paikka. Mutta se ei ole minkäänlainen este kaupanteolle, sanoo Ira Vuorenmaa oikein painokkaasti.

Asiakkaita tulee ympäri Suomen, keskimäärin enemmän muualta kuin Ähtäristä. Autoja menee myös yli Suomen rajojen.

– Väkimäärä täällä on pieni, ei me voida jokaiselle ähtäriläiselle vaihtaa autoja alinomaan, Ira naurahtaa.

Perheyritys on kuin oma lapsi

– Perheyrittäjyys on pitkän linjan toimintaa. Se on sitä aina. Perheyritys on kuin oma lapsi, jota kunnioittaa ja arvostaa ihan luonnostaan. Perheeseen, sen pyörittäjille syntyy yleensä myös itselleen lapsia. Heidät pitäisi ottaa huomioon, antaa mahdollisuuksia tehdä töitä sekä ajoissa myös valtaa, jos halutaan, että yrityksessä on jatkajia.
– Yrittäjän on ikääntyessään lupa antaa aikaa itselleen ja antaa vastuuta nuoremmille. Mutta se tietotaito ei näin katoa minnekään, jos seuraava polvi on saatu motivoitua ja sitoutettua toimintaan.
– Vanhempien ei tarvitse olla fyysisesti tekemässä töitä. Aikaistaisin sukupolven vaihdoksia huomattavastikin siitä, mikä tänä päivänä suomalaisissa perheyrityksissä usein on tilanne. Sujuva mukaan lähteminen edellyttää kasvamista siihen työhön. Oppi ei tule sormia napsauttamalla, vaan ajan kanssa sanoo Ira Vuorenmaa terveisinään perheyrittäjille niin Ähtärissä kuin muuallakin Suomessa.

Ira Vuorenmaa palasi talvella Ähtäriin ottaakseen vastaan varatoimitusjohtajan tehtävät perheyritys Korsumäen Auto ky:ssä.

Perheyrityksen kohtalonkysymys on usein se, millä keinoin motivoida nuorempi sukupolvi jatkamaan isien ja äitien aloittamaa liiketoimintaa. Haastattelut: Jouko Siirilä.

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI