cellF-neurosyntetisaattori soi Heurekassa kahdessa konsertissa 29. ja 30.3.

0
cellF-neurosyntetisaattori

Australialainen taitelija ja tutkija Guy Ben-Ary tuo tiedekeskus Heurekaan maailman ainoan neurosyntetisaattorin. Kahdessa konsertissa kuullaan, kuinka muusikot soittavat yhdessä cellF:n kanssa. Analogista modulaarista syntetisaattoria säätelevät ”aivot” koostuvat elävästä neuroverkosta, joka on kasvatettu taiteilijan omista soluista.

Ainutlaatuisissa konserteissa esiintyvät aina eri muusikot. Heidän soittamansa musiikki johdetaan cellF:n neuroverkkoon, joka reagoi musiikkiin alkaen kontrolloida syntetisaattoria. Näin muusikot ja solut soittavat yhdessä improvisoiden ja jammaillen. Konserteissa voi vapaasti liikkua, jolloin voi saada tuntuman siitä, millaista saattaisi olla kulkea taiteilijan ulkoisissa aivoissa reaaliaikaisesti.

cellF:n kehittäminen lähti oikeastaan liikkeelle omasta narsistisesta halustani siirtää itseni toiseen kehoon. En kuitenkaan halunnut ihmismäistä kehoa. Silloin päätin, että cellF voisi olla nuoruuteni toteutumatta jäänyt unelma rokkitähteydestä, Guy Ben-Ary kertoo.

Tutkijat, taiteilijat ja insinöörit yhdistivät osaamisensa laitteiston suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Projekti vei vuosia. Kun suurta, metallista sarvea muistuttava cellF:n ”keho” oli valmis, Ben-Ary luovutti soluja omasta käsivarrestaan. Näistä ihosoluista muokattiin ensin kantasoluja ja sitten neurokantasoluja, joiden muodostama neuroverkko on cellF:n ”aivot”.

Tiedekeskus Heurekassa pidettävissä konserteissa muusikot soittavat elektronista ja elektroakustista musiikkia yhdessä cellF:n analogisen modulaarisen syntetisaattorin kanssa. Myös Guy Ben-Ary on läsnä molemmissa konserteissa kertomassa työstään.

Ensimmäisessä konsertissa 29.3. cellF:n kanssa esiintyy elektronisen musiikin tähti AGF eli Antye Greie-Ripatti, jonka musiikissa yhdistyvät esimerkiksi ihmisääni, erilaiset nauhoitukset ja jännittävät rytmiikat.

Toisessa konsertissa 30.3. cellF:n kanssa soittaa defunensemble, suomalaisen elektroakustisen musiikin uranuurtaja, joka viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan. Yhtyeen vierailevana jäsenenä on tunnettu jazzrumpali Olavi Louhivuori. cellF:n kanssa soittavat yhtyeen jäsenet ovat Hanna Kinnunen (huilu), Mikko Raasakka (klarinetti), Timo Kurkikangas (elektroniikka) ja defunensemblen taiteellinen johtaja Sami Klemola (elektroniikka).

cellF:n ovat yhteistyönä tehneet taiteilijat Guy Ben-Ary, Darren Moore, Nathan Thompson jaAndrew Fitch sekä tutkijat Stuart Hodgetts, Mike Edel ja Douglas Bakkum. Guy Ben-Ary on voittanut useita merkittäviä palkintoja tiedettä ja taidetta yhdistelevillä töillään. Hänen teoksiaan on esillä mm New Yorkin Modernin taiteen museo MoMassa. cellF-konsertteja on aiemmin pidetty mm. Berliinissä ja Sydneyssä.

cellF – Soittavat solut Heurekassa

perjantaina 29.3. klo 19-22 cellF ja AGF (Antye Greie-Ripatti)
lauantaina 30.3. klo 19-22 cellF ja defunensemble

Konsertti alkaa kello 20 ja kestää noin tunnin. Sitä ennen ja sen jälkeen voi viritellä omia hermosolujaan Aivot narikasta! -näyttelyssä tai tarkastella jättimäisiä dinosauruksia. Myös Guy Ben-Ary on paikalla kertomassa työstään. Tiederavintola on auki koko illan ajan.

Liput: 

Heurekan verkkokaupasta: https://www.heureka.fi/product/cellf-konsertit/


Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon lähes 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin.


 

JÄTÄ KOMMENTTI