Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii, että suurpetojen poistamiseen myönnettävien poikkeuslupien valitusoikeutta rajataan.
– Pidän aivan käsittämättömänä, että nykyisellään käytännössä kuka tahansa voi tehdä valituksen Riistakeskuksen tekemästä poikkeuslupapäätöksestä. Tohmajärven ja Haapajärven susilaumojen poistoluvista ovat valittaneet henkilöt, jotka eivät itse asu alueella eivätkä siis joudu elämään susien aiheuttamien ongelmien keskellä. Ei kenenkään etelähelsinkiläisen susifanin mielipiteellä tulisi olla mitään painoarvoa kun puhutaan muun maan susista. Keskittyisivät valittamaan vihreiden kuntapoliitikkojen siunaamista Helsingin keskuspuiston hakkuista tai Malmin liito-oravien joukkotuhonnasta. Niissä he ovat asianosaisia, eivät Tohmajärven susissa.
Kärnä ehdottaakin, että valitusoikeus poikkeuslupapäätöksissä rajataan samaan tapaan kuin kunnallisvalituksissa.
– Kunnallisvalituksen voi laatia henkilö, joka on suoraan asianosainen tai kuntalainen. Saman tulisi koskea suurpetojen poikkeuslupapäätöksiä. Asianosaisuus on puolestaan rajattava kuntalaisuuden lisäksi vain sellaisiin henkilöihin, joilla voi olla sidos petojen mahdolliseen toimintaan alueella. Olen ollut asiasta yhteydessä maa- ja metsätalousministeriöön ja toivon, että ministeriö selvittää mahdollisuudet valitusoikeuden rajaamiseksi nopeasti. Kunhan eduskunta aloittaa istuntokautensa tulen laatimaan asiasta myös toimenpide- tai lakialoitteen. EU:n päätöksenteon läheisyysperiaatteen mukaisesti kaikki päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä niitä ihmisiä joita ne koskettavat. Saman periaatteen tulisi myös koskea valitusoikeutta, eli valittaa voisivat ainoastaan ne tahot, joita tehty päätös tosiasiallisesti koskettaa. Kansalliset tai alueelliset ympäristöjärjestöt, joiden vastuuhenkilöt asuvat muualla, eivät ole tällaisia tahoja.
Hieno avaus! Nyt kärnä on oikealla asialla
Paikallisilla ei ole edes mahdollisuutta päästä päättävään asemaan näissä ”paikallisyhdistyksissä”, jotka on perustettu pelkästään susien poistoluvista valittamista varten. Kova on selittely ja mustan valkoiseksi puhumisen yritys suojeluaktiiveilla. Kärnä on nyt hyvällä asialla.
YLE Oli haastatellut Iivosta.Ja Iivonen oli sanonut että on turhauttavaa laittaa hallinto-oikeudet ja metsästäjät juoksemaan kilpaa näitä sudenkaatolupia koskien.No eikö olisi kaikkein järkevämpää sudensuojelijoiden lopettaa se valitusten tehtailu?Suomesta sudet eivät lopu vaikka muutama kaatolupa myönnettäisiin/toimenpantaisiin,eivätkä muutu erittäin uhanalaisiksi.Tuo erittäin uhanalainen luokitus,jota suojelupuoli jatkuvasti hokee,niinkuin jotain mantraa.Pitäisi pikimmiten muuttaa silmälläpidettäväksi.Ja sutta pitäisi saada myös Suomessa metsästää niinkuin Virossa ja Ruotsissa.Eivät ole sudet Virosta loppuneet,vaikka Virolaiset ampuvat lähestulkoon joka vuosi puolet susistaan.Eikä niitä susia Virossa sen enempää ole kuin Suomessa,samoja määriä ovat Virolaiset ilmoitelleet kuin meilläkin.Toki Viro on huomattavasti pienempi maa pinta-alaltaan kuin Suomi.Ja sinne tulee jatkuvasti susia Venäjältä niinkuin meille Suomeenkin,onhan meillä paljon pidempi maaraja Venäjän kanssa kuin Virolla.Ja mitä tulee tuohon Iivosen allekirjoituksiin,niin saattaa olla että hän ei näitä Haapajärven ja Tohmajärven sudenkaatovalituksia ole allekirjoittanut.Mutta ohjeistusta melkovarmaan on antanut lsy Tapiolan puheenjohtajan ominaisuudessa.
Mitä asiaa Kärnällä on puuttua Tohmajärven susiin? Tietääkseni Kärnä ei ole Tohmajärveltä kotoisin, ei asu siellä eikä työskentele siellä.
Nyt Kärnä on aivan oikealla asialla.Olen itsekin ihmetellyt jo pitkään tätä meidän touhua.Kun ympäristöjärjestöt lähinnnä lsy Tapiola valittaa jokaisesta myönnetystä sudenkaatoluvasta.Joka on myönnetty poronhoitoalueen ulkopuolelle,ja aina hallinto-oikeudet eväävät jokaisen luvan.Tämmöinen käytäntö on jatkuva oravanpyörä,ja rahaa palaa aivan turhaan.Ja lsy Tapiolan puheenjohtaja Iivonen asuu vielä kaikenlisäksi tietääkseni Mänttä-Vilppulan alueella.Niin silloin Haapajärven ja Tohmajärven susien ei pitäisi koskettaa häntä millään tavalla.
Eikä LSL Tapiolan puheenjohtaja Iivonen ole näistä kunpaakaan valitusta allekirjoittanutkaan. Ei silti, että hänen asuinpaikkansa olisi siihen syy, vaan se on, että hän ei ole kummankaan alueen yhdistyksen nimenkirjoittaja
Luuletko, että Leppä ryhtyy hommiin. Esittää Mikkoselle, että eiköhän pidetä ensin katselmus, kunhan lumet sulaa ja maa kuivaa ja mahdollisesti asetetaan työryhmä tavoitteena antaa asiasta lausunto ennen vaalikauden loppua.