Taidekeskus Harrin kesä 2023 alkaa pääsiäisen jälkeen Lakeudenportin kansalaisopiston kevätnäyttelyllä.
Paikallisten kädentaitajien töissä ovat edustettuina mitä moninaisimmat tekniikat ja materiaalit ompelutöistä kudontaan, keramiikasta pitseihin, lasitöistä entisöityihin huonekaluihin, unohtamatta valokuvaustaidetta ja maalaamista niin kankaalle kuin posliinille.
Toukokuussa espoolais-turkulaisen installaatiotaiteilijan Juha Allan Ekholmin Botanical Garden eli suomennettuna Kasvitieteellinen puutarha levittäytyy Harrin saleihin. Näyttelykokemus saattaa etäisesti muistuttaa hetkeä keskeneräisessä puutarhassa, mikä on kuitenkin simulaatiota. Modernin elämäntapamme uudelleen arviointiin löyhästi liittyvä teos nostaa eteemme ikävän ristiriidan: luontoa tuhoava arkinen design voi näyttäytyä esteettisenä ja tarkoituksenmukaisena. Valokuvataideprojektina alkanut työ on muuttunut työskentelyn kuluessa esineinstallaatioksi, jossa valokuva näyttäytyy osana kokonaisuutta.
Toukokuun toisessa näyttelyssä esitellään alavutelainen valokuvauksen harrastaja Tuija Hakala. Hänen mustavalkoisissa valokuvissaan näkyy luonnon kauneus, sen omituisuudet, valon ja varjojen leikki sekä monia muitakin oivalluksia arkisesta ympäristöstämme.
Kesäkuussa valokeilaan pääsee alahärmäläinen verhoilija-taiteilija Marja Nukala. Hän on monipuolinen kädentaitaja, jonka verstaassa syntyy niin grafiikkaa, tekstiilitaidetta kuin muotokuvia, puhumattakaan uniikkien verhoilutöiden tekemisestä. Näyttelyssä nähdään hänen parhaita töitään vuosien varrelta.
Rosa Liksomin ja Jarmo Valtasen yhteisnäyttely heinäkuussa vie katsojan pohtimaan sotaa, mutta ei pelkästään valtioiden välisenä aseellisena konfliktina. Kirjailijanakin tunnetun kuvataiteilija Rosa Liksomin akryylitöissä metsäneläimet ovat nousseet ihmistä vastaan kyseenalaistaen ihmisen luoman hierarkian. Asetelma on kääntynyt ylösalaisin – eläimillä on aseet, ihmisillä ei. Porilaislähtöinen kuvataiteilija Jarmo Valtanen käyttää töissään pääsääntöisesti kierrätysmateriaalia, minkä voi jo itsessään nähdä sodanjulistuksena kaatopaikkoja vastaan. Perinteiseen maalaismaisemaan on liitetty jotain sinne kuulumatonta herättäen katsojassa toivon mukaan kysymyksiä.
Elokuu on omistettu alavutelaiselle kuvanveistäjälle Pirkko Mursulalle (1946-1998). Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat moni-ilmeiset pronssiveistokset, joita on nähtävillä julkisissa paikoissa kuten muun muassa Alavuden kaupungin ja Sydänmaan Osuuspankin tiloissa. Myyntinäyttelyn teokset on koottu Aino ja Arvo Mursulan Säätiön taidekokoelmasta.
Syyskuulle monipuolisen taide-elämyksen tarjoaa Seinäjoen taiteilijaseuran usean eri taiteilijan yhteisnäyttely. Näyttelyn teemassa korostuvat taiteilijoiden vuoropuhelu katsojien kanssa moninaisten kokemusten parissa ja taiteen kohtaamisen äärellä. Mitä keinoja taiteilija voi käyttää vakuuttaakseen katsojan ja millaisia vaikutelmia teos saa aikaan? Miten tekijä ilmaisee oman läsnäolonsa teoksessaan ja miten hän erottaa teoksen todellisuudesta?