Kurjenkylän Harmoonimuseon avajaiset sunnuntaina

0
Kurjenkylän Harmoonimuseo sijaitsee Virrat-Peräseinäjoki-tien varressa.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virroilla sijaitsevan Kurjenkylän Harmoonimuseon virallisia avajaisia vietetään tulevana sunnuntaina. Avajaisten juhlakonsertissa esiintyy JPP (Järvelän Pikkupelimannit) Kaustisilta.

Näyttelytilassa on esillä 40 harmoonia.

Näyttelytiloissa on esillä yhteensä 40 harmoonia. Harmoonimuseossa ei ole nähtävillä pelkästään  harmooneita, vaan esillä on myös virtolaisen autopeltiseppä Esko Saarimäen 39 harmonikkaa.

Veli Rantanen testaamassa yhtä Esko Saarimäen harmonikkaa.

Jouko Palomäki kertoo, että harmooneista suomalaisten eri valmistajan nimellä tekemiä on 25. – Lisäksi löytyy myös Ruotsissa, Saksassa ja USA:ssa valmistettuja soittimia. – Suurin osa harmooneista on soittokuntoisia. Kaikista kuitenkin lähtee ääni, täsmentää Jouko Palomäki.

Jouko Palomäki soittamassa museon vanhinta harmoonia.

Vanhimmalla harmoonilla on ikää noin 150 vuotta ja harmonikalla noin 100 vuotta.

Veli Rantanen avaa Harmoonimuseon syntyä: – Kun aloin pitää entisöintipiiriä vuonna 2015, niin ehdotin osallistujille, että otetaan työn alle lakkautetun Kurjenkylän koulun, kyläyhdistyksen omistuksessa oleva harmooni. Ehdotus sai innostuneen vastaanoton. Huonokuntoinen soittopeli purettiin aluksi osiin ja kevättalvella saatiin vielä Jouko mukaan apuvoimiin. Harmooni mentiin perusteellisesti läpi. Kun se oli saatu kuntoon, alkoi pikkuhiljaa levitä tieto, että täällä entisöidään harmooneja. ja saimme asiakkaita maakunnasta. Sitten tuli harmooneja lahjoituksina, sillä edellytyksellä, että palautusoikeutta ei ole. Tämän jälkeen jouduttiin miettimään, mitä me näille kunnostetuille harmooneille tehdään. Eivät ne toki kaatopaikalle kuulu. Mikä ettei ne täällä olisi ihmisten nähtävillä. Siitä sitten pikkuhiljaa Joukon kanssa aloimme suunnittelemaan harmoonimuseota. Nyt ollaan tässä.

Jouko Palomäen mielestä harmoonimuseoon kannattaa tulla, se on ainutlaatuinen lajissaan, se tarjoaa nähtäväksi vähän harvinaisempaa museokalustoa ja herättää nostalgista tunnelmaa ainakin vanhemmalle ikäpolvelle.

Museotilan saamiseksi lakkautetulle koululle on vaatinut mittavan talkootyömäärän. Kuuden- seitsemän miehen suorittama talkootuntien määrä on ollut arviolta lähes puolitoistatuhatta tuntia. Virtain kaupunki on kustantanut tarvikkeet.

Harmoonimuseota ylläpitää Kurjenkylän kyläyhdistys. – jr



 

JÄTÄ KOMMENTTI