Kuortaneen teknisen lautakunnan päätöksiä

0
Kuortaneen kunnantalo

Kuortaneen teknisen lautakunnan päätöksiä kokouksesta 21.8.

Teknisen lautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1.-30.6.2024

Valmistelija: Tekninen johtaja Martti Ranta

Talousarvion toteutumisesta raportoidaan kunnanhallitukselle ja -valtuustolle nel­jän­nes­vuo­sit­tain. Vuoden ensimmäinen ja toinen raportointi sisältää numero-osaan liit­ty­vää aineistoa. Kolmannessa raportissa esitetään arvioita myös talousarviossa ase­tet­tu­jen toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta.

Teknisen lautakunnan toisen neljänneksen toimintatuotot ovat toteutuneet 51,0 %, toi­min­ta­ku­lut 54,5 % ja toimintakate 59,1 %.

Tilapalveluiden toimintakulujen (55,7 %) ylitys johtuu pääosin kaukolämmön yksikköhinnoittelun jatkuvasta noususta.

–          2022 kaukolämpö 76,40€/MWh

–          2023 kaukolämpö 91,30€/MWh

–          2024 kaukolämpö 103,22€/MWh

Tilapalveluiden toimintatuotot (57,7 %) ovat ylittyneet mm. suotuisan kiinteistöjen vuokrakertymien vuoksi.

Yhdyskuntatekniikan palveluiden toimintakulujen (57,5 %) ylitykset johtuvat kau­si­luon­toi­sis­ta kulueristä kuten kesätyöntekijöiden palkkakustannusten osalta, puistot ja yleiset alueet sekä koneiden kunnossapitopalveluiden suuruuden vuoksi.

Yhdyskuntatekniikan palvelujen toimintatuottoihin kirjautuu tytäryhtiöille suoritetut myyntipalvelut. Näitä on ollut alkuvuonna budjetointia vähemmän.

Vesi- ja viemärilaitoksella puhtaan veden myyntituotot ovat olleet vähäisemmät arviolaskutuksen vuoksi, tilanne voi korjaantua vuoden lopussa todellisen vesikulutusmäärän selvittyä.

Muilta osin poikkeamat selittyvät tarkastelujaksoon nähden poikkeavasta las­ku­tus­ryt­mis­tä ja toimintakuluissa näkyy henkilöstön lomarahan kohdentuminen ensimmäisen vuosipuoliskon kuluksi.

Investointien to­teu­ma­pro­sent­ti tarkastelujaksolla on ollut 10,6 % (netto). Investointihankkeet on suunniteltu ja kilpailutettu talven ja kevään aikana, toteutus tapahtuu pääosin kolmannella sekä neljännellä vuosikvartaalilla.

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta päättää merkitä talousarvion toteutumisen tilanteen välillä 1.1. – 30.6.2024 tiedoksi ja raportoi tilanteen edelleen kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Yksityistieavustukset vuodelta 2023 / täydennys

Valmistelija: Rakennustarkastaja Katja Karonen

Vuoden 2023 kunnossapitokustannuksiin perustuvia avustushakemuksia on jätetty kaikkiaan 19kpl. Näistä yksi on kahden kunnan osalle sijoittuvia yksityisteitä, joiden osalta kunnat vastaavat kunnossapito-kustannuksista kokonaan, kunnan osalle tulevan tienpituuden osalta. Myönnettävän avustuksen suuruus on laskettu tekniselle lautakunnalle hyväksyttäväksi lautakunnan vahvistamien avustusperusteiden mukaisesti. Avustusta voisi näin myöntää 19:lle tielle. Avustuksen suuruus oli viime vuonna 1000 € / km, kuitenkin enintään 80 % avustettavan tieosuuden edellisvuoden kunnossapito kustannuksista.

Avustuksen suuruudeksi esitetään edelleen 1000 € / km.

Avustusten kokonaismääräksi muodostuisi yhteensä 5 279 €, kun avustus on avustettavaa tieosuutta kohden 1000 € / km. Avustettavaan tieosuuteen ei lueta 200m omavastuuosuutta.

Maksatuksen ehtona on, että tiekunnat ilmoittavat itsensä valtakunnalliseen Digiroad palveluun, jonka VYYTI-palvelun lomakkeella on helppo täyttää tiedot sekä tiekunnallisten, että ilman tiekuntaa toimivien teiden osoitteessa https://yksityistie.vaylapilvi.fi. Osa tiekunnista oli tehnyt ilmoituksen kuulutuksen mukaisesti ennakkoon. Neuvontaa lomakkeen täyttöön saa rakennustarkastajalta.

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta päättää

1) myöntää avustukset yksityisteille liitteenä olevan taulukon mukaisesti siten, että avustusten kokonaismäärä on  5 279€.

2) maksatuksen ehtona on, että tiekunnat ilmoittavat itsensä valtakunnalliseen Digiroad palveluun.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Kirkkotien pohjoisosan kevyenliikenteenväylän linjaus / julkisesti nähtäville / muistutukset

Valmistelija: Tekninen johtaja

Teknisen lautakunnan kokouksessa 25.6.2024, jossa käsiteltiin Kirkkotien kevyenliikenteenväylä-suunnitelmaa, päätettiin, että tässä kokouksessa käsitellään tarkemmin nähtävillä oloaikana suunnitelmaan jätettyihin muistutuksiin.

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta päättää;

1) hyväksyä liitteen mukaisesti laaditut vastineet jätettyihin muistutuksiin.
2) hyväksyä lopullisesti laaditut kirkkotien pohjoisosan kevyenliikenteenväylän suunnitelmat toteuttamissuunnitelmiksi.

Päätös: Asiasta käydyn keskustelun kuluessa Jyrki Virtaniemi teki seuraavan esityksen;

Tekninen lautakunta päättää, että kevyenliikenteenväylää ei lähdetä toteuttamaan liitteen mukaisesti puiston läpi, vaan väylä rakennetaan kirkkotien välittömään läheisyyteen. Ali Abdalla kannatti Virtaniemen esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty päätösehdotuksesta poikkeava esitys, tulee suorittaa äänestys. Hän esitti äänestystavaksi ns. pöytää kiertämällä kättä nostamalla ja äänestysjärjestykseksi sitä, että ensiksi nostaa kättä ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla.

Äänestystapa ja äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 ääntä päätösesityksen puolesta (Annika Haarajärvi, Annukka Salminen ja Antti Lantela) ja 2 Virtaniemen esityksen puolesta (Ali Abdalla ja Jyrki Virtaniemi).

Teknisen lautakunnan päätökseksi tuli esittelijän tekemä pohjaesitys.

Lautakunnan jäsen Jyrki Virtaniemi jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Valmistelija: Tekninen johtaja

Lautakunnan kokouksen jälkeen tekninen toimi on tarkistanut hakemukset uudelleen.

Pouskuntien kustannukset oli kirjattu väärin, Lepistöntien hakemus oli jäänyt kirjaamatta kokonaan ja Männikkö-Sepänkytö tiekunta toimitti hakemuksen myöhässä.

Korjatussa yksityistieavustuskokonaisuudessa muutoksia tulisi seuraavasti;

Pouskuntien kustannukset 460,58€ (353,16€) avustus lisääntyy +64€ eli yhteensä 276€ (212€).

Lepistöntie kustannukset 988,61€, avustus 640€.

Männikkö-Sepänkytö 498,48€, avustus 429€. (Hiirontie)

Kokonaisavustussummaksi tulisi vuodelta 2023 6412€

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta päättää;

1) hyväksyä myöhässä tulleen avustushakemuksen
2) hyväksyä korjatut avustusmäärät niin, että avustusten kokonaismäärä on 6 412€.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Rantareitistön linjaus välillä Aholankangas-Majanranta yleisesti nähtäville / vastineet ja suunnitelman hyväksyntä

Valmistelija: Tekninen johtaja

Kuortaneen kunnan talousarviokirjassa vuodelle 2024 sen investointiosassa on määrärahat 30 000€ rantareitistön rakentamiseksi välillä Aholankangas – Majanranta.

Kyseisellä alueella maanomistukset ovat pääasiassa Kuortaneen kunnan, Kuortaneen seurakunnan ja Urheiluopiston omistuksessa.

Elinkeinovastaava ja tekninen toimi ovat käyneet keskusteluja kyseisten maanomistajien kanssa. Keskustelujen ja maastokäyntien perusteella Aluetaito Oy on laatinut reitistöstä kartan ja periaatekuvat reitistön rakenneratkaisuksi.

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta päättää,

1) että se hyväksyy laaditun Aholankangas-Majanranta rantareitistösuunnitelman ehdotuksena.
2) asettaa rantareitistösuunnitelman julkisesti nähtäville 14 päivän ajaksi.
3) että suunnitelman nähtävillä olosta ilmoitetaan suunnittelualueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä tarvittavien maanomistajien kanssa jatketaan neuvotteluja väylän rakentamisen mahdollistamiseksi.
4) että väylä rakennetaan kunnan omana työnä sopimuskumppaneiden kanssa

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi tekninen lautakunta päätti yksimielisesti tehdä suunnitelmaan pieni teknisiä korjauksia, kuten Purjetielle tulevan reittilinjauksen vähäinen siirto ja reitin leveyteen pelto/niitty osuuksilla.

Korjaukset tehdään esille laittokuviin.

Valmistelija: Tekninen johtaja

Rantareitistö on ollut julkisesti nähtävillä 27.6.-18.7.2024 välisen ajan. Suunnitelmasta tuli kaikkiaan 8 muistutusta ja yksi Kuortaneen seurakunnan toivomus.

Muistutuksista on laadittu tiivistelmä ja niihin on annettu vastaukset liitteen mukaisesti.

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta päättää;

1) todeta saapuneet 8 muistutusta yksityishenkilöiltä ja seurakunnan toiveen tiedoksi
2) antaa ja hyväksyä laaditut liitteen mukaiset vastineet jätettyihin muistutuksiin ja seurakunnan toiveeseen
3) hyväksyä lopullisesti kommenteilla olleet 26.6. 2024 päivätyt rantareitistön suunnitelmat toteuttamissuunnitelmiksi
4) todeta, että suunnitelmassa on maininta, että reittilinjaus paaluvälillä 530-740 Urheiluopiston alueella vahvistuu myöhemmin

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Lautakunta lisäksi totesi, että Kirkkorantaan on soveltuvampi rakennusmateriaali puu, kuin kalliomurske. Tämä huomioidaan reitistöä rakentaessa.

Rantatien ja Marjuskantien parantaminen vuodelle 2024 / urakoitsijavalinta tiedoksi / lisäajan pyytäminen

Valmistelija: Tekninen johtaja

Kuortaneen kunnan ja urakoitsija Seppo Ala-Seppälän välille on laadittu urakkasopimus 26.6.2024.

Urakkasopimuksen mukaan työt voidaan aloittaa 1.7.2024 ja ne tulee saattaa valmiiksi 15.10.2024. Urakoitsija ei ole vielä aloittanut töitä.

Urakoitsija on ilmoittanut, että työt valmistuvat viimeistään 15.11.2024 ja esittänyt pyynnön, että tilaaja antaa sakottoman lisäajan sinne saakka. Eli kuukausi yliajalle. Yliaika johtuisi urakoitsijan ilmoituksen mukaan aliurakoitsijan aikatauluista.

Urakkasumma on 190 000€ ja viivästyssakko on 0,2% jokaiselta työpäivältä. Viivästyssakoksi muodostuisi 23 päivää, eli 380€/pv x 23pv = 8 740€.

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta

1) toteaa, että Rantatien ja Marjuskantien parantaminen valmistuu todennäköisesti vasta 15.11.2024.
2) päättää, ettei maksuttomaan lisäaikapyyntöön suostuta.
3) päättää, että urakan hoidossa edetään tarjouspyyntöasiakirjojen ja laadittujen urakkasopimuksen mukaisesti ja aikarajoissa.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Irtisanoutuminen laitosmies-kenttämestarin toimesta / Juha-Matti Salimäki

Valmistelija: Tekninen johtaja

Teknisen toimen työntekijä laitosmies-kenttämestari Juha-Matti Salimäki on irtisanoutunut ja toimittanut kirjallisen irtisanomisilmoituksen 15.7.2024.

Juha-Matti on jäänyt vuosilomille ilmoituksen jälkeen, joka jatkuu viimeiseen palvelussuhdepäivään 30.9.2024.

Kunnan laitosmiehillä on omien kiinteistöjen lisäksi vastuutöitä myös tytäryhtiöiden kiinteistöistä kuten Koy Kuortaneen Asunnot, Koy Kuortaneen Yritystilat sekä Kuortaneen kunnan vesihuoltolaitokselta. Kenttämestarilla on tämän lisäksi erityisvastuu keskusurheilukentästä.

Tekninen lautakunta käsitteli aikaisemmin kokouksessaan 25.6.2024 toisen laitosmiehen irtisanoutumisen.

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta merkitsee asian tiedoksi.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

Täyttölupapyyntö tilapalveluun

Valmistelija: Tekninen johtaja

Teknisen toimen työntekijä laitosmies-kenttämestari Juha-Matti Salimäki on irtisanoutunut ja toimittanut kirjallisen irtisanomisilmoituksen 15.7.2024. Salimäki on jäänyt vuosilomille ilmoituksen jälkeen, joka jatkuu viimeiseen palvelussuhdepäivään 30.9.2024.

Tekninen lautakunta käsitteli jo aikaisemmin kokouksessaan 25.6.2024 toisen laitosmiehen Toni Riihimäen irtisanoutumisen.

Kunnan laitosmiehillä on omien kiinteistöjen lisäksi vastuutöitä myös tytäryhtiöiden kiinteistöistä kuten Koy Kuortaneen Asunnot, Koy Kuortaneen Yritystilat sekä Kuortaneen kunnan vesihuoltolaitokselta.

Vuosien varrella on usein käyty keskusteltua sekä tytäryhtiöissä että teknisessä lautakunnassa voisiko tekniseen palvelukeskukseen saada työnjohtajaa.

Nyt siihen olisi mahdollisuus. Toinen laitosmies haettaisiin vanhalla nimikkeellä laitosmies-kenttämestari ja toinen laitosmies laitosmies-työnjohtaja. Uusi laitosmies-työnjohtaja olisi työhön osallistuva ammattimies.

Esittelijä: Tekninen johtaja

Päätösehdotus: Tekninen lautakunta;

1) päättää omalta osaltaan hyväksyä toisen haettavan laitosmiehen nimikkeen muuttamisen siten, että siinä ilmenee myös työnjohdollisuus, esimerkiksi laitosmies-työnjohtaja.
2) merkitsee tiedoksi, että kunnanhallitus käsittelee asian 19.8.2024.

Päätös: Koska kunnanhallitus oli jo hyväksynyt täyttöluvan kokouksessaan 19.8.2024, tekninen johtaja teki uuden päätösesityksen kokouksessa;

Tekninen lautakunta merkitsee myönnetyn täyttöluvan tiedoksi saatetuksi.
Ehdotus hyväksyttiin.



 

JÄTÄ KOMMENTTI