Eilisessä lähetekeskustelussa oli hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamisesta. Kansanedustaja Mauri Peltokankaan (ps.) mukaan kyseessä on jälleen yksi jo hallitusneuvotteluissa sovittu maahanmuuttopolitiikan kiristystoimenpide, jolla pyritään tehostamaan laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden maasta poistamista, turvaamaan paremmin yleinen järjestys ja yleinen turvallisuus sekä kansallinen turvallisuus.
– Esityksen pihvinä on siis se, että hallitus lisää mahdollisuuksia ottaa ulkomaalainen säilöön, mikäli hänestä on vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, Peltokangas selventää ja jatkaa:
– Esityksen mukaan säilöönoton enimmäiskestoa pidennetään kahdestatoista kuukaudesta kahdeksaantoista kuukauteen eli puoleentoista vuoteen tilanteissa, joissa kysymys on henkilön maasta poistamisesta.
Esitys luo turvallisempaa Suomea
Peltokangas kuvailee runoudeksi korvilleen esityksen kohtia, jotka mahdollistaisivat myös säilöönoton enimmäiskeston pidentämisen ennen maastapoistamispäätöksen tekemistä. Enimmäiskestoa pidennettäisiin nykyisestä kuudesta kuukaudesta kahteentoista kuukauteen yleiseen järjestykseen ja yleiseen turvallisuuteen sekä kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa.
– On aina olemassa vaara, että esimerkiksi pakkopalautuksen kohteeksi joutuva henkilö alkaa pakoilemaan viranomaisia palautuksen välttämiseksi. Tällaiset laittomasti maassa oleskelevat henkilöt, joiden olinpaikasta tai tekemisistä viranomaiset eivät tiedä mitään ovat itsessään turvallisuusriski, Peltokangas summaa ja toteaa painokkaasti:
– Älämölö pois! Meillä on kaikilla muistissa mitä esimerkiksi Turussa tapahtui.
Myös maahantulokieltoon uudistuksia
Peltokangas nostaa esiin myös lakiin lisättäväksi esitettävät säännökset pysyvän oleskeluluvan peruuttamisesta ja maahantulokiellon määräämisestä Suomen ulkopuolella oleskelevalle henkilölle, joka vaarantaa yleistä järjestystä tai yleistä turvallisuutta taikka kansallista turvallisuutta. Lisäksi lakiin lisättäisiin esityksellä mahdollisuus määrätä kolmannen maan kansalaiselle määräaikainen maahantulokielto 15 vuodeksi.
– Nykyisellään laki mahdollistaa enintään viiden vuoden määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan maahantulokiellon, Peltokangas selventää ja pohtii:
– Tällaiset uudistukset olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten! Olen erityisen tyytyväinen siihen, että nyt nämä oikeat asiat Suomen ja suomalaisten turvallisuuden eteen toden totta tehdään!
Esitys on vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa
Peltokangas ihmettelee viimeaikaisia sinisilmäisiä puheita siitä, että kova maahanmuuttopolitiikka on Suomelle jokin mainehaitta ja vähentää houkuttelevuuttamme työperäiselle maahanmuutolle. Hänen on vaikea ymmärtää sitä logiikkaa, miten heikkotasoisen tai jopa turvallisuusuhkia aiheuttavan maahanmuuton vaikeuttaminen vaikuttaisi mitenkään negatiivisesti asianmukaisesti Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten työntekijöiden tai opiskelijoiden elämään.
– Kysymyshän on turvallisuuden lisäämisestä Suomeen! Siinä on kyse yhtä lailla heidänkin turvallisuutensa takaamisesta, Peltokangas pohtii ja jatkaa:
– Minun nähdäkseni turvattomuus ja maahanmuutosta johtuvien ongelmien käsiin räjähtäminen ovat juuri niitä kansainvälisiä mainehaittoja, joista ennen lintukotonakin tunnettu länsinaapurimme Ruotsi tänä päivänä ikävä kyllä kärsii. Viisautta on välttää Ruotsin tie!