Alajärven kaupunginhallituksen päätöksiä

0
Alajärven kaupungintalo (Kuva:Jukka Ketonen/K-Media)

Alajärven kaupunginhallituksen päätöksiä kokouksesta 13.10.

LAUSUNTOPYYNTÖ ETELÄ-POHJANMAAN LIITON TALOUSARVIOSTA JA TOIMIN- TASUUNNITELMASTA 2025 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMASTA 2026–2027

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen

Alajärven kaupunginhallitus toteaa, että Etelä-Pohjanmaan liiton talousarvio vuodelle 2025 on taloudellisesti kestävä, koska kuntien maksuosuudet eivät kasva. Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että Etelä-Pohjanmaan liiton kuuluu huomioida edunvalvonnassaan myös Järviseudun seutukunnalletärkeitä asioita, kuten tiestön hoito ja kunnossapito sekä alueen saavutettavuus julkisen liikenteen osalta.

Hyväksyttiin.

JÄSEN AISAPARIN HALLITUKSEEN

Aisaparin hallituksessa on 12 varsinaista ja 12 varajäsentä. Aisaparin hallituksen jäsenet on valittu siten, että kustakin ”vanhasta pitäjästä” on yksi varsinainen ja yksi varajäsen, poikkeuksena Lapua, josta kolme varsinaista ja kolme varajäsentä.

Kauhava 4 jäsentä ja 4 varajäsentä (Kauhava, Alahärmä, Ylihärmä, Kortesjärvi) Lapua 3 jäsentä ja 3 varajäsentä Alajärvi 2 jäsentä ja 2 varajäsentä (Alajärvi, Lehtimäki) Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpeli 1+1

Hallituksen toimikausi on kolme vuotta. Aisaparin syyskokous tekee viralliset valinnat. Esitykset pyydetään 22.10.2024 mennessä.

Kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus tekee ehdotuksen Aisaparin varsinaisesta jäsenestä. Kaupunginjohtaja esitti, että Aisaparin hallitukseen varsinaiseksi jäseneksi esitetään elinvoimajohtaja Jaakko Aninkoa.

Hyväksyttiin.

TULOVEROPROSENTIN MÄÄRÄÄMINEN VUODELLE 2025

Viimeisimmän Kuntaliiton (9/2024) julkaiseman veroennustekehikon mukaan Alajärven kaupungin verokertymäksi arvioidaan (tilitysarvio) vuodelle 2025 seuraavaa: Tulovero 13.767.000 €, yhteisövero 2.279.000 €, kiinteistövero 3.484.000 €. Verotulot ero yhteensä 19.531.000 €. Vuoden 2024 verotuloja arvioitiin 18.915.000 €.

Kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Alajärven kaupungin tuloveroprosentti vuodelle 2025 on 9,1 %.

Hyväksyttiin.

ALAJÄRVEN KAUPUNGIN HANKEOHJE

Alajärven kaupungin eri hallintokunnilla on jonkin verran hankkeita. Näille ei ole valmisteltu hankeohjetta, jossa annettaisiin tarkempia toimintaohjeita hankkeen hakemiseen ja sen käsittelyyn kaupungin hallinnossa.

Hankkeeseen osallistumisesta tehdään päätös siinä toimielimessä, jonka alaisuudessa hanke toimii. Päätettäessä kaupungin osallistumisesta hankkeeseen on valmistelun yhteydessä arvioitava hankkeen tuoma lisäarvo ja miten hanke palvelee kaupungin toimintaa ja tavoitteita.

Hankkeiden suunnittelu on sidoksissa kaupungin normaaliin päätöksentekojärjestelmään ja niiden tulee toteuttaa kaupungin strategiaa ja vastata siinä asetettuihin tavoitteisiin.

Kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä hankeohjeen ja se tulee voimaan välittömästi.

Hyväksyttiin.

ALAJÄRVEN KAUPUNGIN STRATEGIAN 2022–2025 TOTEUTUMINEN

Kuntalain 37 §:n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategia perustuu arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevasta toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta.

Strategiset päämäärät ovat:

– Yritystoiminnan, työllisyyden ja työvoiman saatavuuden edistäminen (elinvoima)

– Kumppanuus ja osallistaminen

– Ympäristöystävällisyys

– Hyvinvoiva ja osaava kuntalainen.

Strategiassa on määritelty toimenpiteet, mittarit, aika, vastuu ja toteuma. Koska kuntastrategia ohjaa kunnan taloussuunnittelua, arviointi ja seuranta on luontevaa kytkeä vuosittaisiin kunnan talousarvio- ja tilinpäätösprosesseihin.

Kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus saattaa kuntastrategian toteutumisen kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Hyväksyttiin.

KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ / VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle tiedoksi kotihoidontuen kuntalisän vaikutukset ja asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset ajalta 1.1.- 30.9.2024.

Hyväksyttiin

YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN MAKSUTAKSAN HYVÄKSYMINEN

Kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle ympäristönsuojelu viranomaismaksujen hyväksymistä.

Hyväksyttiin.

POIKKEAMISLUPA, SIVULANTIE

Kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus suostuu hakemukseen ehdolla, että voimassa olevia ympäristönsuojelumääräyksiä (9.1.2024) noudatetaan, ja kosteudelle arat rakenteet rakennetaan vähintään Alajärven alimpaan rakentamiskorkeuteen +105,15 m N60. Lisäksi rakennustarkastajan huomautus hätäpoistumisesta tulee huomioida. Päätös on voimassa päätöksen antopäivästä lukien kaksi vuotta, jonka aikana rakennuslupa on haettava. Ennen minkäänlaiseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä hakijan on saatava rakennuslupa-viranomaiselta rakennus- tai toimenpidelupa. Päätös annetaan julkipanon jälkeen.

Hakijan on suoritettava myönteisestä päätöksestä hyväksytyn taksan mukainen maksu 625,00 euroa.

Päätös lähetetään tiedoksi Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, Alajärven rakennusvalvonnalle ja hakijalle

Hyväksyttiin.



 

Soinin metsästys- ja ammuntasimulaattori1

JÄTÄ KOMMENTTI