Kansanedustaja Rintamäki: Välitä viljelijästä -projektista tulee pysyvä toimintamalli

0

Viime keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi maatalousyrittäjän eläkelain muuttamisesta. Kansanedustaja Anne Rintamäen (ps.) mukaan esityksen taustalla on Välitä viljelijästä- projekti, jonka tarkoituksena on maatalousyrittäjien työkyvyn tukeminen, työkyvyttömyyden ennaltaehkäisy sekä työurien pidentäminen.

— Välitä viljelijästä -projektista tulee pysyvä toimintamalli, ja maatalousyrittäjien eläkelakiin tulee säännökset maatalousyrittäjien varhaisen tuen palveluista, Rintamäki taustoittaa ja jatkaa:

— Kaikki sellainen toiminta, jolla voimme vaikuttaa suomalaisen maanviljelijän hyvinvointiin, on todella tervetullutta. Vaikutusarviointien mukaan tämä malli on ollut toimiva, ja siksi sitä on myös hyvä jatkaa.

Ajat ovat olleet vaikeita maatalousyrittäjille

Rintamäki muistuttaa, että viime vuodet ja vuosikymmenet eivät ole olleet helppoa aikaa kotimaisille ruuantuottajille, jotka ovat kuitenkin Suomen huoltovarmuuden yksi tukipilareista. Hänen mielestään ruuantuottajia pitäisi arvostaa laajemminkin yhteiskunnassamme ja ymmärtää heidän merkityksensä.

— Pelkät puheet arvostuksesta eivät maksa laskuja, vaan kotimainen ruuantuotanto on turvattava siten, että tuottaja pystyy elättämään itsensä ja perheensä, Rintamäki toteaa.

Pienviljely on vähentynyt merkittävästi

Rintamäki pitää huolestuttavana kehityksenä sitä, että liian moni pientilallinen on joutunut lopettamaan toiminnan, kun maanviljelyllä ei ole pystynyt enää elättämään itseään. Nykyään tilakoot ovat keskimäärin huomattavasti suurempia kuin takavuosina.

— Lapsuudenkodissani harjoitettiin karjataloutta, ja tuohon aikaan kotikylässäni lähes joka talossa oli lehmiä, Rintamäki muistelee ja jatkaa:

Maatalouden ja myös maailman muuttuminen ovat aiheuttaneet sen, että nykyisin entisessä kotikylässäni on vain yksi valtavan suuri lypsykarja ja monta navettaa kylmillään.

Huoltovarmuutta ei sovi unohtaa

Rintamäki muistuttaa, että suomalainen ruoka on puhdasta, terveellistä ja juuri sellaista, mitä meidän kaikkien olisi syytä kuluttaa vieläkin enemmän. Hänen muistuttaa, että meillä ei ole varaa siihen, että kotimainen ruuantuotantomme supistuu entisestään.

— Elämme epävarmassa maailmassa epävarmoja aikoja, ja pahimpaankin on varauduttava. Tämä on varmasti sellainen asia, jonka takana voivat olla kaikki puolueen väriin ja istumajärjestykseen katsomatta, Rintamäki pohtii ja päättää

— Vuonna 1992 ysikymppinen isoisäni sanoi minulle: ”Vielä tulee aika, kun suomalaiset odottavat satamiin ruokalaivoja, kun meillä ei pystytä enää tuottamaan mitään.” Toivon totisesti, että hänen ennustuksensa ei kävisi toteen.

Aamiainen Kannaksella syksyllä 1939. (SA-kuva)


 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI