Kirjallinen kysymys: PIENTEN YRITYSTEN ASEMASTA HALLITUKSEN LEIKATESSA KOTITALOUSVÄHENNYKSESTÄ, AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA SEKÄ KIRISTÄESSÄ ARVONLISÄVEROA
– Hallituksen politiikassa tehdään tällä hetkellä arvovalintoja, jossa leikkaukset kohdistuvat eritoten pienyrittäjien, opiskelijoiden ja yksinelävien ihmisten arkeen. Hallituksen tulisi luoda vahvat puitteet konkreettisen kasvun synnyttämiseen, sen sijaan hallitus leikkaa ja supistaa, ilman kunnollista kasvun näkymää.
Kotitalousvähennyksen leikkaus heikentää pienten yrityksien toimintaedellytyksiä kun ihmisten mahdollisuudet hankkia palveluita, kuten remontti,- hoiva-, tai kunnossapitopalveluita huonontuvat. Kysyntä laskee ja työttömyys lisääntyy.
Kustannusten kasvaessa ja palveluiden kysynnän pienentyessä on uhkana, että harmaan talouden riski lisääntyy. Sisäministeriön arviot harmaan talouden osuudesta Suomen bruttokansantuotteesta vaihtelevat vajaasta miljardista eurosta jopa 14 miljardiin euroon.
Hallituksen kiristykset arvonlisäveroon pakottavat yrittäjiä nostamaan hintoja tai repimään kohonneet kustannukset omasta tilipussista. Hintojen nousu puolestaan vähentää kysyntää ja pahimmillaan heikentää tarjottujen palvelujen määrää.
Samaan aikaan kun hallitus kiristää veroja ja heikentää kotitalousvähennystä, leikkaa se myös ammatillisesta koulutuksesta 120 miljoonaa euroa. OAJ:n laskelmien mukaan rahana se vastaa noin 1 600 opettajan vähennystä. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset näkyvät yrityksille työvoiman saatavuuden heikentymisenä erityisesti niillä alueilla, joissa tarvitaan rakennemuutoksista johtuen uudenlaista työvoimaa. Aikuisten osaamisen uudistamista ja kehittämistä työelämän ja työuran eri vaiheissa on tuettu jatkuvalla oppimisella, missä ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat olleet keskiössä.
Kasvun tukemiseksi hallituksen tulisi kehittää kotitalousvähennystä tasa-arvoisemmaksi, joka parantaisi esimerkiksi yksinasuvien kykyä hyödyntää talouskohtaista vähennystä tasaveroisemmin verrattuna kahden hengen talouksiin.
Investointien vauhdittaminen, verokannustimet sekä ylivaalikautinen yhteistyö ovat keinoja, joilla Suomen taloutta voidaan tervehdyttää. Suomi ei voi jäädä odottamaan, vaan tarvitaan rohkeita päätöksiä ja toimintaa. Yritykset tarvitsevat selkeän näkymän investoidakseen, työllistääkseen ja tuottaakseen Suomeen kasvua.
-Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mihin välittömiin toimiin hallitus ryhtyy ALV: kiristämisestä, kotitalousvähennyksen ja ammatillisen koulutuksen leikkauksista kärsivien yritysten aseman parantamiseksi,
Kuinka hallitus varmistaa, ettei sen tekemien päätösten johdosta harmaa työ yleisty ja harmaa talous kasva ja miten hallitus aikoo kehittää kotitalousvähennystä tasa-arvoisemmaksi kaiken kokoisille kotitalouksille, myös yksinasuville?