Evakkojen liputuspäivää vietetään ensimmäisen kerran 20.4.2025. Tämä epävirallinen liputuspäivä on syntynyt Karjalan Liiton aloitteesta. Evakkojen liputuspäivänä muistetaan pysyvästi tai väliaikaisesti sodan takia kotiseudultaan siirtymän joutuneita. Liputtamalla kunnioitetaan myös evakkojen ja heidän jälkeläistensä lisäksi kaikkia kotinsa eri syistä vasten tahtoaan jättämään joutuneita ihmisiä. Liputuspäiväksi valikoitui 20.4., mikä on Karjalan Liiton perustamispäivä.
Alavuden kaupunki vastaa Karjalan Liiton liputushaasteeseen ja on mukana liputtamassa sunnuntaina 20.4.2025. Uusi liputuspäivä on tänä keväänä lisätty kaupungin liputuskäytäntöihin. Liputtamalla evakkojen liputuspäivänä ylläpidämme historiatietoa sotien vuoksi kotinsa jättäneistä evakoista tuleville sukupolville, kunnioitamme evakkojen työtä Suomen jälleenrakentamisessa ja nostamme esiin rauhan merkitystä epävakaassa maailmassamme.
Kaupungin liputuskäytännöt pähkinänkuoressa
Alavuden kaupunki noudattaa liputuksessa sisäministeriön ohjeistusta ja liputtaa virallisina, vakiintuneina ja suositeltuina liputuspäivinä eri kiinteistöissä seuraavasti:
Virallisina liputuspäivinä (esim. vappu, äitienpäivä, juhannus, itsenäisyyspäivä) liputetaan Fasadissa, Kulttuurikeskuksessa, pääterveysasemalla, Töysä-talolla ja Töysän paloasemalla.
Vakiintuneina liputuspäivinä (esim. Minna Canthin päivä 19.3., kansallinen veteraanipäivä 27.4., Eino Leinon päivä 6.7., Jean Sibeliuksen päivä 8.12.) liputetaan Fasadissa, Kulttuurikeskuksessa ja Töysä-talolla.
Suositeltuina liputuspäivinä (esim. saamelaisten kansallispäivä 6.2., Tove Janssonin päivä 9.8.) liputetaan Kulttuurikeskuksessa.
Lisäksi Alavus liputtaa omana juhlapäivänään Alavus-päivänä 17.8.
Yhteisöllistä muistamista ja kunnioitusta liputtamalla
Suruliputus järjestetään kaupungin työntekijän tai luottamushenkilön menehtyessä sekä sisäministeriön suosituksen mukaisesti kansallisissa surutapauksissa. Organisaatiota koskevissa kuolemantapauksissa liputetaan sen kiinteistön alueella, jossa menehtynyt on työskennellyt. Luottamushenkilön menehdyttyä suruliputus on Fasadissa. Kansallisen merkkihenkilön tai jonkin suuronnettomuuden yhteydessä liputetaan Fasadissa, kulttuurikeskuksessa ja Töysä-talolla.
Kertaluontoisia liputuspäiviä voivat olla kansalliseen tapahtumaan liittyvät päivät tai kaupungin toimintaan liittyvät tapahtumat kuten avajaistilaisuudet, koulujen päätöstilaisuudet tai lakkiaiset. Kertaluontoisina liputuspäivinä liputetaan kiinteistöissä, joihin tapahtumat olennaisesti liittyvät.
Kouluissa ja päiväkodeissa on mahdollista liputtaa henkilökunnan johdolla oppimistarkoituksessa virallisina, vakiintuneina ja suositeltuina liputuspäivinä.