Kolumni | Nyt kunnissa kiistellään kuihtuneesta vallasta!

0

Pentti Hautala

Kunnallisessa päätöksen teossa ovat viranhaltijat ottaneet viime vuosina, kuin vaivihkaa huomattavasti lisää valtaa itselleen.

Viranhaltijoiden vallankäytön haltuunotto on kuitenkin vähintäänkin ”kaksipiippuinen juttu”. Joissakin tapauksissa tämä on oikeutettuakin, onhan he toimialansa osaavia ammatti-ihmisiä. Mitä esimerkiksi, sanaakaan sanomatta, vuosia valtuustoissa istuneilla ”joo, joo naisilla ja miehillä” onkaan annattavaa päätöksiin?

Jos luottamushenkilöt ovat arkoja päättämään, sekä ottamaan kantaa ja esittämään mielipiteitään, niin viranhaltijat alkavat käyttämään tilannetta hyväkseen. Ajaudutaan lopullisesti sellaiseen tilanteeseen, että päättäjät eivät päätä todellisuudessa oikeastaan mistään. Kaikki asiat saavat sellaisen ratkaisun, kuin johtavat viranhaltijat muutaman johtavan puolueen vaikuttajan kanssa ovat halunneet.

Osoittaako tämä olevan viroissa niin osaavia henkilöitä, että heidän ehdotuksiaan ei ”maalaisjärjellä” ole aihetta muuttaa?

Kuntien valtuustojen itsensä päättämiä hallintosääntöjen uudistusten laajaa sisältöä tutkiessa, selviää totuudenmukaisesti mm. se miten vähän esim. Kaupunkien- ja kuntien valtuustoilla on päätettäviä asioita. Siitäkin huolimatta, että valtuutetut pitäisi olla ylimpiä päättäjiä.

Päätösvallan keskittämisellä ja muutoksilla on ollut johdonmukaisena pyrkimyksenä lisätä yhä johtavien viranhaltijoiden valtaa. Nykyisin viranhaltijat voivat henkilökohtaisilla valtuuksillaan päättää suurista hankinoista, henkilöiden valinnoista virkoihin. Näin omat puoluekaverit ja ”hyvä veli” järjestelmäkin kukoistaa.

Esimerkiksi Alavudella olen huomannut tällaisesta toiminnasta monia esimerkkejä.

Jos ja kun melkein kaikki valta annettu kunnissa viranhaltijoille ja muutamalle johtavalle luottamushenkilölle. Ollaan siinä tilanteessa, että kansan äänestämät valtuustot ovat tyystin turhia kunnissa ja kaupungeissa. Niin sanottuja ”kumileimasimina”!

Toisaalta jo nyt on todellisuudessa sellainen tilanne, että kuntalaiset saavat nykyään hyvin niukasti tietoja lehdistä, mitä päätetään. Tietoa tihkuu kuulopuheista, mitä kunnassa on päätetty?  Päätöksiä tehdään myöskin. paljon salassa pidettävänä hallituksissa ja viranhaltijoiden toimesta!

Paikallista valtaa käyttävät nyt jo melkein 100 prosenttisesti, viranhaltijat, kunnanhallitukset, lautakunnat jne.
Valtuutetut kokoontuvat vain muutaman kerran vuodessa toteamaan ainoastaan muodon vuoksi joitakin asioita mitä muut ovat jo päättäneet. Ja jos jollakin on esittää omia mielipiteitään, se on turhaa. Ajatuksista ja ideoiden esittämisestä saa vain hankalan, sekä yhteistyökyvyttömän ihmisen maineen.

Vuoden 2023 alussa alkaen suurinta päätösvaltaa käyttävätkin, kunnille aikaisemmi kuuluneista asioista, maakuntahallitus ja valtuusto.

Kysymys kuuluukin, että olisiko parasta siirtyä säästölinjalle ja valmistella kunnanvaltuustojen ja lautakuntien lakkauttamista tähän vaalikauteen? Ei ainakaan Alavudella ole valtuustossa tehty montakaan omia erilaisia päätöksiä, siihen mitä viranhaltijat ja kaupunginhallitus ovat päättäneet!

Mutta vallanhimo valtuustoihin valittujen keskuudessa ei näytä kuitenkaan kuihtuneen, kun luottamuspaikoista kiistellään taas vaalien jälkeen tiukasti. Suunnitellaan ja tehdään teknisiä vaaliliitoja ym. juonitteluja tehdään monissa kunnissa. Näin varmistetaan vallan saannin pyrkimyksiä. Samalla varmistetaan myöskin, monien rohkeiden, ” hankaliksi ” todettujen, kuntalaisten etuja aidosti ajavien henkilöiden pääsyn johtaville päättäjien paikoille luottamuspaikoilla.

-Solmitaan ns. teknisiä vaaliliittoja, joiden avulla suurimmat puolueet haluavat varmistaa lähes kaiken päätösvallan itselleen. -Varmistamalla liitossa mukana olevien pienempien puolueiden tuella lähes kaikki puheenjohtajan paikat hallintaansa. Ja porukassa mukana olevat pienemmätkin puolueet joitakin lohdutuspaikkoja.

Toisaalta halutaan sitten jonkun puolueen varmistaminen paitsioon. Evijärvi näytti mallia tälläisestä vaaliliitosta, jolla PS valtuutetut on tarkoitus sysätä nuolemaan näppejään.

ALAVUDELLAKIN on pyrkimys samaa, kun vaalien jälkeen ns. teknisen liiton ovat solmineet keskiviikkona keskusta, kokoomus ja SDP.  Tällä liitolla on pyrkimyksenä syrjäyttää päättyvän vaalikauden hallituksen puheenjohtajana toimineen tykätyn ja jämerästi hallituksen puheenjohtajana toimineen Marko Vainionpään (PS) jatkaminen johdossa. Monen mielestä kyseessä on myöskin kosto, kun Juha Toivola siirtyi ennen vaaleja persujen ehdokkaaksi. Ja pääsikin Töysän äänikuninkaana valtuustoon.

Teknisiä vaaliliittoja on tehty monissa muissakin kaupungeissa ja kunnissa, vaalien jälkeen, luottamuspaikkojen himossa. Esimerkiksi Ähtärissä ja Seinäjoella ym. ELI Evijärven esimerkki kannustaa!

Tällaiset vaaliliitot ovat yleisen mielipiteiden mukaan äänestäjien pettämistä.?  Vaaliliitot pitäisi reilusti tehdä ennen vaaleja. Niin tekivät mm. Alavudella PS 7 valtuustoon ja kristilliset 2.
Kuva:  Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI