Elina Aaltio aloittanut apulaisprofessorina sosiaali- ja terveyspalvelujen vaikuttavuuden alalla.
Tampereen yliopistossa on käynnistynyt uusi apulaisprofessuuri, joka keskittyy erityisesti sosiaalipalvelujen vaikuttavuuden tutkimukseen.
Tehtävässä aloitti toukokuun alussa yhteiskuntatieteiden tohtori Elina Aaltio. Tietopohjaa sosiaalialan käytäntöihin tuottavan apulaisprofessorin tehtävän ovat perustaneet yhdessä Tampereen yliopisto sekä Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueet.
Aaltio toimii apulaisprofessorina Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.
Sosiaalialaa on viime vuosina puhuttanut tarve saada luotettavaa näyttöä sosiaalityön toimintamalleista ja palveluihin kehitetyistä interventioista. Terveydenhuollossa ollaan Aaltion mukaan sosiaalipalveluja huomattavasti pidemmällä, kun potilas- ja hoitotyö pohjaavat laajalti tutkimukseen perustuviin hoitosuosituksiin.
Tutkimusnäyttöön perustavan toiminnan edistäminen vaatii tietoa interventioiden hyödyistä ja haitoista. Aaltio esimerkiksi on tutkinut sosiaalityössä tarvittavia vuorovaikutustaitoja. Arviointitutkijana hän aikoo tarkastella jatkossa, miten taidot vaikuttavat asiakastyön tuloksiin.
– Sosiaalityössä ei ole pitkää arviointitutkimuksen perinnettä, ja koulutettuja arviointitutkijoita on vähän tarpeeseen nähden. Tarvitsemme lisää tutkimusnäyttöä, johon pohjaten sosiaalityöntekijät käytännön työssään ja päätöksentekijät tekevät valintoja. Tätä pohjaa aletaan nyt vahvistaa, Aaltio kertoo.
Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueet ja Tampereen yliopisto perustivat yhteisen professuurin sosiaali- ja terveyspalveluiden vaikuttavuuden tutkimukseen. Tenure track -professorin tehtävänä on toteuttaa ja edistää sosiaalipalvelujen, erityisesti sosiaalityön vaikuttavuuden, tutkimusta. Aaltion työ tukee palvelujen tutkimusperusteista kehittämistä Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueilla.
– Vaikuttavuustietoa tarvitaan käytännön työn kehittämiseksi. Olemme iloisia, että saimme tehtävään Elina Aaltion. Hän on erikoistunut vaikuttavuuden tutkimukseen interventiotutkimuksen keinoin. Hänen kansainväliset yhteistyöverkostonsa luovat uusia mahdollisuuksia hyvinvointialueiden kanssa tehtävään tutkimukseen, toteaa yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani Liisa Häikiö.
Myös hyvinvointialueilla iloitaan uudesta tehtävästä. Uusi apulaisprofessuuri mahdollistaa sosiaalityön vaikuttavuuden edistämisen alueilla aivan uudella tavalla.
– Sosiaalityön kehittämisestä hyötyvät ennen kaikkea sosiaalipalveluiden asiakkaat, mutta myös heidän kanssaan työskentelevät ja sosiaalityötä johtavat, kommentoi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaalijohtaja Tanja Penninkangas.
Tutkimustietoa hyvinvointialueille ja sosiaalityön käytäntöihin
Apulaisprofessorina Aaltio on ns. tenure track -polulla, joka tarkoittaa uran etenemistä kohti täyttä professuuria. Tehtävä sijoittuu sosiaalityön tutkinto-ohjelmaan.
Sosiaalityöllä on opetus- ja tutkimusalana vankka yhteys alan ammatillisiin käytäntöihin, ihmisten arkielämään sekä erilaisiin sosiaalisiin ongelmiin. Tutkimusperustainen tieto on avainasemassa hyvinvointialueiden kehittäessä toimintaansa. Apulaisprofessori Aaltio pitää merkittävänä, että tarve vaikuttavuustyölle syntyy ja sen arvo ymmärretään sosiaalipalvelujen toteutuksessa eli kentän havainnoissa.
– Jotta voidaan tehdä laadukasta tutkimusta, tarvitaan hyvä tutkimusaineisto. Lisäksi tutkittavia interventioita tulee toteuttaa käytännössä. Tämä ei ole mahdollista ilman tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa, joissa sosiaalityön asiakastyö ja sen johtaminen tapahtuvat. Hyvästä yhteistyöstä hyötyvät kaikki, Aaltio toteaa.
Vaikuttavuus ja menetelmien laatu kulkevat käsi kädessä
Apulaisprofessori Aaltio haluaa lisätä arviointitutkimuksen menetelmäosaamista sosiaalityön opiskelijoille ja käytännön kehittäjien parissa. Vaikuttavuustieto toiminnan tuloksista ei kuitenkaan yksin riitä, mikäli interventio tai sen toteutus eivät ole riittävän laadukkaita. Aaltio mieltää tehtävänsä yhtä lailla palvelujen käyttöönottoa koskevan tutkimuksen tekijänä. Uutena avauksenaan Aaltio tavoittelee arviointi- ja vaikuttavuustutkimuksen nivomista päivittäiseen sosiaalialan kehittämistyöhön.
– Yhteistyössä korostan hyvinvointialueiden omien asiantuntijoiden ja kehittäjien osaamisen vahvistamista siten, että asiantuntijat saavuttaisivat omassa perustyössään uudenlaisen otteen. Tällöin vaikuttavuus ja sen arviointi eivät perustuisi vain ulkopuolisiin hankkeisiin ja sosiaalityötä tehtäisiin vahvemmin tutkimusperustaisesti työn arjessa.
Aaltio työskentelee Seinäjoen ja Porin yliopistokeskuksissa sekä Tampereella.
Tampereen yliopiston sosiaalityön tutkimus tarkastelee haavoittuvissa elämäntilanteissa eläviä lapsia, aikuisia ja vanhuksia hyvinvointipalveluiden kohtaamisissa ja institutionaalisissa käytännöissä.
Apulaisprofessori Elina Aaltio
- Väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta 2022, sosiaalityön alalta. Väitöskirjassa arvioidaan systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuutta.
- Aaltion tutkimus kohdistuu lapsi- ja perhesosiaalityöhön, sosiaalityön arviointitutkimuksen ja palveluiden vaikuttavuuteen.
- Tutkinut esimerkiksi sosiaalityössä tarvittavia vuorovaikutustaitoja sekä lastensuojelun laitoshoitoa.
- Työskennellyt tutkijana Helsingin ja Jyväskylän yliopistossa, sosiaalialan osaamiskeskuksissa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja Kuntaliitossa.
- Nimitettiin apulaisprofessoriksi yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan tenure track -tehtävään, jonka alana on sosiaalipalvelujen, erityisesti sosiaalityön, vaikuttavuuden tutkimus.
- Siirtyy uuteen tehtäväänsä Soccasta eli Uudenmaan hyvinvointialueiden, Helsingin ja Helsingin yliopiston yhteisestä sosiaalialan kehittämis- ja tutkimusorganisaatiosta.