LUONNONKUKAT TUTUKSI – HELTEESSÄ ja HYTTYSISSÄ

0
Luontokukkien ja -kasvien tutustumiskierros Yhtion Voiton piha-alueella aloitettiin metsänreunasta. Taustalla näkyy komeat, 55 metriä yhteispituudeltaan olevat puupinot. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS/TÖYSÄ

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain ennen juhannusta. Näin myös Suomen Lunnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen, Suomenselän Luonnonystävien järjestämänä.

Nyt oltiin koolla yhdistyksen taloudenhoitaja Voitto Yhtiön kiinnostavassa ja paljon monipuolista nähtävää tarjoavassa pihaympäristössä sekä lähimetsässä.

Voitto Yhtiö seurasi tyytyväisenä, kun runsasta osanottajajoukkoa kiinnosti pihapiirin-ja lähialueen monipuolinen kasvusto. (Kuva:Pentti Hautala)

Parituntiseen tapahtumaan kokoontui puheenjohtaja Reijo Salmen johdolla lähes 30 henkilöä, eri paikkakunnilta. Mutkan ja Hakojärven kylien välimaastossa sijaitsevassa retkikohteessa vallitsi hellesää ja sankkojen hyttysparvien ininä.

Terttu Rajala

Yhdistyksen sihteeri, kuortanelainen biologianopettaja Terttu Rajala selvitti alussa päivän historiaa ja tarkoitusta. Samalla hän muistutti ja esitteli tämän kesän teemalajinna olevan Kurjenmiekan.

– Päivän juuret ovat Tanskasta, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty jo vuodesta 1988 alkaen. Ruotsissa ja Norjassa päivä otettiin käyttöön vuonna 2002. Suomessa päivän vietto alkoi vuonna 2003 ja Islannissa 2004. Pohjoismaissa retkiä järjestetään Luonnonkukkien päivänä kaikkiaan noin 500 tapahtumaa. Osallistujia on yli 10 000.
Suomen Luonnosujeluliiton paikallisyhdistysten toimesta järjestetään vuosittain lähes 100 kukkakasviretkeä. Kestoltaan noin 2-3 tuntia.

Rajala kertoi tällaisen päivän tavoitteena olevan kasviharrastuksen ja luonnontuntemuksen lisääminen sekä yhteisten luontoelämysten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

– Luonnonkukkien päivä on saanut hyvän suosion joka kesä yhdistyksemme toiminta-alueella. Suomenselän Luonnonystävät käynnisti tämän toiminnan jo vuonna 2002 vuotta aikaisemmin, kun se Suomessa vuonna 2003 virallisesti alkoi.
– Tämä on hyvä päivä, tilaisuus kertoa kasvien ja niiden elinympäristön käytöstä, uhkista ja suojelusta, Terttu Rajala muistutti.

Rajalan lisäksi Yhtiön pihan ja lähialueen runsasta sekä monipuolista kukka-ja kasvilajistoa esittelivät, alan ammattilaiset Tuija Hakala Alavudelta ja Anneli Heinonen Töysästä.

Lähes 50 metrin kiviaitakin herätti ansaittua ihastusta. (Kuva: Pentti Hautala)

Istutettuja ja luonnossa vapaana kasvavia lajikkeita asiantuntijat selvittivät laajasti. Kysymyksiä esitettiin osanottajien taholta aktiivisesti.
Kaikille yhteisenä huolenaiheena oli, Suomen luonnon nykyisen monimuotoisuuden nopea väheneminen. Tämän näkyy myös luonnonkasvien kohdalla. Moni kasvi on jo muistojen joukossa ja useat uhanalaisia.

Voitto Yhtiön piha-aluuella on muutenkin kiinnostavaa nähtävää. Näistä mainittakoon muutamat jättikokoiset kuuset, runsas pesäpönttöjen määrä. 55 metriä mallikasta puupinoa, joka on samalla mallikas hyönteishotelli. Lähes 50 metriä komeaa kiviaitaa härätti myös ihailua ja ihmettelyä.

– On näissä ollut Voitolla tekemistä, ihastelivat kaikki.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI