Juhani Palmun ja Kuutti Lavosen taidemyyntinäyttely on avautunut Jyväskylässä osoitteessa Kauppakatu 18. Näyttely on avoinna 8. kesäkuuta saakka joka päivä kello 10-19. Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Vuonna 1944 Turussa syntynyt ja viime vuonna menehtynyt Juhani Palmu oli yksi Suomen kiistellyimmistä kuvataiteilijoista. Hän oli suuren yleisön suosikki, mutta kuvataidekriitikkojen vieroksuma. Lisänimekseen hän sai ”latotaiteilija”.
– Suuri yleisö on aina ollut lämmin kannattajani. Niillä eväillä olen mennyt maailmalle, Palmu kertoi Ylen haastattelussa vuonna 1993.
Palmu oppi piirtämisen taidon lapsuuden kodissaan, jossa hän kertoi sen olleen ”puoliksi pakollista”. Isä oli Jehovan todistaja ja taidekauppias. Hän piti Palmun mukaan ankaraa kuria. Palmu ansaitsi elantonsa mainosalalla ennen kuin ryhtyi taiteilijaksi. Ensimmäinen ateljee löytyi Alahärmästä, minne Palmu muutti Kemijärveltä 1970-luvulla. Eteläpohjalainen maisema inspiroi häntä läpi elämän.
– Pohjanmaa on minulle ruutia, ja tulen käyttämään sitä aina, Palmu totesi Ylen haastattelussa.
Monissa maissa
Palmu sai töitään esille gallerioihin Euroopassa 1970-luvun puolivälin jälkeen. Sen ansiosta hän alkoi menestyä myös taloudellisesti. Ulkomailla on paljon Palmun töiden kerääjiä, ja menestyksensä huipulla hän myös asui ulkomailla. Varsinaisen kaupallisen läpimurron Palmu teki 1980-luvun puolivälissä Pariisin huippugallerioissa. Palmulla oli yksityisnäyttelyitä myös muun muassa Tukholmassa, Bonnissa, Pariisissa, Nizzassa, Kaliforniassa ja Hong Kongissa.
– Luonteeni on kuin Picassolla. Inspiraatiota ei tarvitse odotella. Pystyn tekemään tauluja aina ja nautin siitä. Maalaaminen on minulle elämäntapa. Jostain virasta voi lähteä eläkkeelle, ei tästä työstä, Palmu sanoi STT:lle 60-vuotiaana.
Taiteilija ei katkeroitunut julkisuudesta, vaan uskoi sen johtuvan siitä, että ihmisiä kiinnostaa erilaisuus. Hän oli naimisissa kuusi kertaa. Avioliiton hän solmi muun muassa yrittäjä Katriina Wuoriston ja kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhän kanssa. Palmulla on poika avioliitosta Marjo Salosen kanssa. Palmu oli viimeksi naimisissa Leila Palmun kanssa.
Syviä tuntoja
Kuutti Lavonen on saanut vaikutteita katolisen Euroopan kuvallisesta perinteestä – renessanssin ja barokin uskonnollisesta taiteesta. Taiteilijan suhde uskontoon onkin mielenkiintoinen. Vaikka madonnat ja enkelit ovatkin keskeistä kuvastoa Lavosen taiteessa, on hänen maailmankuvansa keskipisteessä kuitenkin ihminen eikä jumala. Siksi Lavosen temperoissa tai mustaliitu- ja pastellimaalauksissa kasvot ovat pääosissa. Kokofiguureja esiintyy vain suuremmissa maalauksissa, joita ei Didrichsenin intiimeihin tiloihin ole juuri mahtunut.
Kasvokuvien avulla Lavonen etsii kontaktia syviin tunnetiloihin. Taiteilijan mukaan kauneuden ydin toteutuu, kun taideteos koskettaa katsojaa. Koskettaessaan se luo yhteyden transsendenssiin, syvempään todellisuuskäsitykseen. Näin ”estetiikka” ei tarkoita ulkokohtaista, pinnallista kauneutta tai koristelua. Siten myös ”ruma” voi olla kaunista, jos se koskettaa.
Kauneuden lisäksi elämän tärkeä perusta on rakkaus. Siksi Lavosen taide ammentaa vahvasti myös taiteilijan omista läheisistä ihmissuhteista. Lavosen mukaan ei silti ole olemassa onnellista rakkautta. Siksi taiteilija nostaa taiteen vaikuttavuuden metaforaksi haavoittumisen. Haava merkitsee Lavosen retoriikassa syvemmän kauneuden tilaa.