Metsätietoa ulkoilijoille!

0

Ähtärin metsien ehtymättömään aihepiiriin jälleen kerran syventyvä metsäretkihanke on vauhdissa. Yleisö toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi hankeretkille ja -tilaisuuksiin, ja myös hankejulkaisun sisältöön voi esittää ehdotuksia ja toiveita.

Tiedossa on sunnuntaina 18.5. 2025 runoilija, luontoneuvoja Heli Laaksosen opastama Kuuden metrin sammalretki matkailualueen maastossa, sekä klo 15 alkava runoesitys Ähtäri-hallissa teemalla ”7 seikkaa, joita ihmettelen luonnossa”. Laaksosen kirjoittamissa luontorunoissa on tietoa, havaintoja, oivalluksia ja huumoria. Kuuden metrin sammalretkeen mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä 20 ensimmäistä mukaan.
Sen sijaan Iltapäivällä klo 15 Ähtäri- hallissa pidettävään tilaisuuteen mahtuu hyvin mukaan, sillä Ähtäri-halli on suuri tila. Ilmoittautumista kuitenkin toivotaan, että järjestelyitä saadaan sujuviksi, seurueen henkilömäärä on se olennaisin tieto, joten varsinkin porukalla tulevien toivotaan ilmoittavan tulostaan etukäteen. Ähtäri-hallin tilaisuus on maksuton, mutta halutessaan voi vapaaehtoisella narikkamaksulla tukea Ähtärin urheilijoiden lentopallon B- tyttöjen toimintaa.
Heinäkuussa, tarkemmin ilmoitettavana ajankohtana, on tiedossa havainto- ja talkookäynti matkailualueella sijaitsevalle, Ähtäri Zoo Camping- leirintäalueelta noin 500m Roomuniemen suuntaan, sijaitsevalle komealupiinin torjuntakohteelle, ja sen yhteydessä kerrotaan taustatietoja alueella tehdystä komealupiinin torjunnasta. Voidaanko jo havaita, miten kasvillisuus muuttuu, mitkä lajit valtaavat elintilaa takaisin, komealupiinin väistyessä?
Aiheena on myös luonnon monimuotoisuuden vaaliminen metsissä.
Elokuussa, juuri ennen koulujen alkua 5.8.2025, ohjelmassa on metsäretki ja tutkimustyöpaja. Arvaatko aiheen? Pääsemme tutustumaan perusteellisesti muurahaisten maailmaan, ja hieman myös tutkimuksen saloihin; Asiantuntijaoppaaksi on lupautunut muurahaistutkija Heikki Helanterä (filos.tohtori, dosentti). Hän toimii Oulun yliopistossa professorina ja tutkimusyksikön johtajana, asiantuntemusalanaan mm. evoluutiobiologia, genetiikka, ja ekologia. Hän on myös Ötökkäakatemia- tiedeviestintäprojektin johtaja. Hän on vetänyt muurahaisaiheisia maastoretkiä, työpajoja ja tietoiskuja monenlaisille ryhmille, kuten lasten taidekouluille, lukiolais- ja peruskoululaisryhmille ja luontokasvattajille. Retki- ja tutkimustyöpajapäivään tulee hänen kanssaan toinenkin asiantuntijaohjaaja,
Ötökkäakatemia- projektista. Metsäretkipäivässä, vetäjän suunnitelman mukaan, tutustumme kohteen muurahaislajistoon pesiä etsimälle ja järjestäjien etukäteen asettamille syöteille ilmaantunutta lajistoa tarkastelemalla. Erityisesti paneudumme kekomuurahaisten ekologiaan ja käyttäytymiseen, ja saamme kysymyksiimme vastauksia. Tarkkailemme kekomuurahaisten ravinnonhankintaa ja pesien välisiä yhteyksiä, ja arvioimme kekojen yksilömääriä.
Iltapäivän työpajaosuudessa teemme pienryhmissä pienen ohjatun muurahaistutkimuksen, jossa tutustumme muurahaisten viestinnän saloihin. Muurahaisretken tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin, sillä asiantuntijaopas käy etukäteen katsomassa Ähtärissä kaksi vaihtoehtoa, ja valitsee niistä opetuksen kannalta paremman. Samoin tarkemmat kellonajat ilmoitetaan myöhemmin.
Syyskuussa 2024 aloitettiin jo maasto-osuudet, kun meidät tavoitti kaikille yhteisöille suunnattu kutsu istuttamaan puita YK:n kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9.2024. Aloitteen takaa löytyi luokanopettaja Mika Vanhanen, jonka aloite rauhan puiden istutuksesta on levinnyt ainakin 150 maahan.
Niinpä hankevetäjä nappasi mukaan puuntaimien lisäksi lasten kottikärryt ja pikku haravan, jotka olivatkin tositoimissa käytössä – istutetut puut ovat Ähtäri Zoo Camping- leirintäalueella, ja päivän taustoista kerrotaan lisää hankejulkaisussa. Kuinka paljon asiaa voikaan liittyä muutamaan puuntaimeen! Metsitysprojektit maailmalla, YK:n agenda 2030- tavoitteet, kestävä kehitys, rauha ja yhteistyö. Puista puheen ollen, mikä olikaan se ähtäriläinen ennätyspuu?
Ulkoilureittien varrella näkyy myös talousmetsiä. Metsäkeskuksesta on lupautunut asiantuntija havainnoimaan kanssamme talousmetsien vaiheita ja myrskytuhoja, puunkasvatuksen ja -korjuun näkökulmasta, joista työstämme osuuden hankejulkaisuun.
Noin vuosi sitten Metsätietoa ulkoilijoille 2024-2025- hankkeelle saatiin Kuudestaan ry:ltä ja ELY:ltä tukipäätös, ja hankekoordinaattori Tiina alkoi etsintäkuuluttamaan retkioppaita, jotka omasta aiheestaan innostuneesti opastaisivat myös muita ihmisiä oman asiantuntemusalansa saloihin. Hankevetäjällä on tällä hetkellä hyvä tunne siitä, että juuri täsmälleen oikeat oppaat tai etäverkostot saatiin mukaan tai tulivat tutuiksi! Heitä kyseltiin mm. yleisön antamien vinkkien innostamana. Retkenvetäjiä matkustaa asiantuntijaoppaiksi Ähtäriin pitkienkin matkojen takaa. Näillä retkillä eivät kilometrit vilise silmissä, vaan keskitytään katsomaan tarkalla silmällä maan tasalle, mitä sieltä löytyykään?
Tutustumme asioihin, joita äkkiseltään ajateltuna tuntuu olevan joka puolella, kuten sammaliin ja muurahaisiin. Millainen niiden maailma tarkemmin katsoen onkaan? Tiesitkö, että sammaliakin on Suomessa lähes 900 eri lajia, muurahaisia noin 60 lajia! Retkikohteet on valittu siten, että niillä on valmiiksi reitistöjä, kulkuväyliä ja taukopaikkoja, ”ihan tavallisia” lähiluontokohteita, joihin liittyvä tietosisältö, asiantuntijaoppaan avustuksella, yllättää varmasti kaikki osallistujat.
Maastoretket ovat lyhyitä, ja sisätilojen tilaisuuksissa on helpompi keskittyä asiasisältöihin, kun Suomen vaihteleva sää ei haittaa havainnointia. Esteettömyysasioita otetaan järjestelyissä huomioon niin hyvin kuin mahdollista. Hankevetäjältä voi kysyä lisää tästä aiheesta.
Retkillä ja tilaisuuksissa kertynyttä tietoa ei päästetä haihtumaan tilaisuuksien jälkeen hukkaan, vaan asioita kootaan julkaisuun. Hankejulkaisu kootaan ulkoilureittien käyttäjien iloksi, kertomaan ulkoilureiteillä näkyvistä ilmiöistä. Jos Sinulla olisi siihen ideoita, kuvia, tms, joita haluaisit mukaan, kerro hanketoteuttajille! Ettei julkaisu olisi täynnä vain tylsää asiatietoa, käytetään ainakin muutaman sivun verran, kouluikäisten tuntemaa ystäväkirja- konseptia. Ulkoilijan ystäväkirjassa ystävän roolissa ovat ulkoilureiteillä vastaan tulevat lajit, jotka vastaavat kysymyksiin oman lajinsa edustajana. Tuleekohan sinne runojakin?


JÄTÄ KOMMENTTI