Hyvinvointialueilla on jokaisella oma vaikuttamistoimielin, Vanhusneuvosto. Neuvostoilla on uusina toimieliminä ja uusilla vastaperustetuilla alueilla erilaiset kehittämänsä toimintatavat suoriutua tehtävästään.Tehtävänä on edistää terveyttä ja hyvinvointia, sekä varmistaa iäkkäiden oikeuksien toteutuminen palveluissa ja yhdenvertaisuuden turvaaminen. Tavoitteenamme on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jatkuminen ja hyvinvointialueiden vanhuspalveluiden kehittämistyön seuraaminen valtakunnallisesti.
Etelä-Pohjanmaan Hyvinvointialueen Vanhusneuvoston aloitteessa esitetään, että perustettaisiin valtakunnallinen Vanhusneuvosto, joka olisi tavallaan ”katto-organisaatio” hyvinvointialueiden omille lakisääteisille Vanhusneuvosto -vaikuttamistoimielimille.
Se kokoaisi eri hyvinvointialueiden vanhusneuvostojen näkemykset ja vaikuttamisen edistämisen tarpeet päättäjien tietoon.
Vuorovaikutteinen viestiminen myös toisi uusia toimintatapoja ja alueiden yhdenvertaisuuden paranemista.
Lakisääteisillä vanhusneuvostoilla olisi tosiasiallinen mahdollisuus toimia ja vaikuttaa kuntien ja hyvinvointialueiden
päätöksentekoon riittävän aikaisessa vaiheessa, kun tieto tulisi myös valtakunnallisesti.
Kannatus
Samalla kannatetaan Vanhusasiainvaltuutettu Päivi Topon ehdottamaa toimenpidettä kertomuksessaan perustaa valtakunnallinen vanhusneuvosto (Vanhusasiavaltuutetun kertomus eduskunnalle 2024 kohta 7.1. ”Ikävaikutusten arviointi päätöksiä tehtäessä sekä valtakunnallinen vanhusneuvosto ovat keinoja vähentää rakenteellista korkeaan ikään perustuvaa syrjintää”).
Kuten hän kertomuksessaan sanoo, että
– Näin vahvistettaisiin päätöksentekijöiden kykyä tehdä ikääntyvässä Suomessa päätöksiä, joissa ikääntyvien näkemykset on otettu huomioon kestävällä tavalla. Tällä hetkellä ei ole mitään neuvottelukuntaa tai vastaavaa elintä, joka tuottaisi päätöksentekoon suoraan iäkkäiden näkemyksiä. Kaikkein iäkkäämmät kansalaiset ovat väestöosuutensa nähden aliedustettuja valtakunnallisessa päätöksenteossa.
Seinäjoella 24.1.2025