Influenssaepidemia on käynnistymässä Suomessa. Influenssaa on todettu eri puolilla Suomea ja kaiken ikäisiltä. Myös Etelä-Pohjanmaalla Influenssa A- influenssatapauksia on todettu kuluvalla viikolla.
• Tautihuippu on vasta tulossa ja influenssarokotteen ehtii vielä hakea, kertoo Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektioylilääkäri Elina Kärnä.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukas voi varata itselleen rokotusajan OmaEP-sovelluksella tai osoitteessa omaep.fi, tai vaihtoehtoisesti soittamalla omaan sote-keskukseen. Rokotteita annetaan myös yksityispuolella. Suojan saamisessa menee pari viikkoa, mutta vielä ei ole liian myöhäistä ottaa influenssatehostetta.
Influenssa on tavallista flunssaa rajumpi virusinfektio. Yleensä influenssa alkaa nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja taudinkuvaan liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi saattaa ilmaantua yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.
Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla ja useimmiten perusterveelle riittää hoidoksi lepo ja oireiden lievittäminen esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä. Influenssalääkitystä suositellaan erityisesti henkilöille, jotka tarvitsevat laitos- tai sairaalahoitoa tai riskiryhmiin kuuluville henkilöille, jotka ovat vaarassa saada influenssan komplikaatioita. Influenssa voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta sekä lapsilla korvatulehduksia tai keuhkoputkentulehduksia.
Myös koronatapaukset näyttäisivät olevan Etelä-Pohjanmaalla nousussa. Tämä näkyy sairaalahoidon tarpeessa jonkin verran. Sairaalahoitoa koronan suhteen ovat tarvinneet ikäihmiset ja lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat.
- Tämä vuosi on ollut poikkeuksellisen kova hengitystieinfektioita aiheuttavien bakteeritautien, mykoplasman ja hinkuyskän tartunnoissa. Onneksi tautimäärät näiden suhteen näyttävät nyt olevan laskussa, kertoo Kärnä.
- Jos on kipeänä, kannattaa jäädä kotiin sairastamaan koska tartunnat leviävät herkästi. Tartuntojen ehkäisyssä kannattaa lisäksi muistaa tavalliset hygieniaohjeet: käsienpesu, käsidesi, hihaan yskiminen ja ilmanvaihdosta huolehtiminen.
Suurin osa hengitystieinfektioista on lieväoireisia ja ne paranevat kotona levolla ja oireenmukaisella hoidolla. Lääkärikäynnin tarpeeseen vaikuttaa kokonaisvointi. Jos yleisvointi laskee ja erityisesti jos on perussairauksia, on syytä olla herkästi yhteydessä terveydenhuoltoon.
Näin varaat ajan influenssarokotukseen
Varaa aika influenssarokotukseen ensisijaisesti digitaalisesti OmaEP-mobiilisovelluksella tai omaep.fi -verkkopalvelussa.
- Lataa ja asenna OmaEP-sovellus älypuhelimesi sovelluskaupasta. Löydät sen hakusanalla OmaEP.
- Kirjaudu sovellukseen ensimmäisen kerran verkkopankkitunnuksilla. Tämän jälkeen sovellus kysyy, haluatko asettaa kasvo- tai sormenjälkitunnistuksen.
- Valitse palveluista ”Ajanvaraus”.
- Hae palvelua kirjoittamalla hakukenttään ”influenssarokotus” ja valitse haluamasi kunta.
- Selaa kalenterista vapaita aikoja ja valitse sopivin.
Jos sinulla ei ole älypuhelinta tai et voi ladata mobiilisovellusta, voit varata ajan omaep.fi -verkkopalvelussa. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla ja seuraa sen jälkeen ohjeita kohdasta 3 alkaen.
OmaEP:ssä on mahdollista varata aika myös läheisen puolesta, jos Suomi.fi puolesta asioinnin valtuutus on annettu. Valtuutuksen voi antaa joko Suomi.fi-verkkopalvelussa tunnistautuneena tai vaihtoehtoisesti sote-keskuksen valtuutuspisteellä.