Marko Haapakoski /J-Pnews
Kun maassa on lunta ja ulkona pakkasta, tunkevat jyrsijät sisätiloihin. Ihmisasumuksissa on paremmat ruokatarjoilut ja kuivempi paikka viettää talvea kuin ulkona kuusen alla. Jyrsijöiden määrät vaihtelevat hurjasti vuodesta toiseen. Luonnonvarakeskus julkaisi juuri vuosittaisten myyräkantojen seurantojen tulokset. Pyyntitulosten mukaan myyräkannat ovat nousussa monin paikoin Suomessa. Ainakin Suomenselällä myyräkanta on nouseva ja jyrsijähuippua odotellaan ensi vuodeksi. Ihmisasumuksiin on riittänyt varmasti tunkua tänäkin syksynä. Sisätiloihin talvehtimaan pyrkii pääsääntöisesti viisi jyrsijälajia.
Suomen yleisin nisäkäs- ja sisätiloihin pyrkijä lienee metsämyyrä. Metsämyyrä on selkäpuolelta kauniin punaruskea ja selän värityksen raja harmaisiin kupeisiin ei ole jyrkkä. Harmaanvalkoisen tai -kellertävän vatsan ero kylkiin sen sijaan on jyrkkärajainen. Metsämyyrän häntä on alta vaalea ja päältä musta. Metsämyyrän pituus nenänpäästä hännäntyvelle on noin 7–12 cm ja hännän pituus noin puolet ruumiin pituudesta. Metsämyyrä painaa 12–35 g.
Ilmasto muuttuu ja eläimet leviävät uusille alueille. Kuulin juuri, että Ähtäristä oli tavattu ensimmäinen metsähiiri, joka leviää pikkuhiljaa Pohjanmaalle etelästä ja kaakosta. Metsähiirellä on ruosteenruskea selkä, valkea vatsa ja kellertävä ”kaulus”, josta tuleekin sen englanninkielinen nimi keltaniskahiiri (yellow-necked mouse). Metsähiiren ruumiin pituus on 9–13 cm ja sen häntä on jopa hieman ruumista pidempi. Metsähiiri painaa 10–45 g. Metsähiiren tuntee parhaiten sen poikkeuksellisen suurista silmistä, sekä isoista ”hiirimäisistä” korvista jotka erottuvat ruumiista selvästi.
Kotihiiri on monissa paikoissa pihapiirin lukumääräisesti runsain syysvieras. Väriltään kotihiiret ovat tasaisesti tylsän ruskeanharmaita. Vain vatsapuoli on vain hieman selkäpuolta vaaleampi. Kotihiiri on vähän pienempi kuin metsämyyrä. Sen ruumis on noin 6–10 cm, ja häntä ruumiin mittainen. Kotihiiri painaa yleensä 12–22 grammaa.
Myös vaivaishiiret kaipaavat lämpöä ja suojaa ihmisasutuksista. Vaivaishiirellä on punaruskea selkä ja valkoinen maha. Sen ruumiin pituus on n. 5–7 cm ja häntä ruumiin mittainen, niin kuin muillakin hiirillä. Vaivaishiiri painaa vaivaiset 4-6 g. Parhaiten sen tunnistaa vaaleanpunaisesta nenästään ja pienestä koostaan.
Monen mielestä vastemielisin syysvieras lienee isorotta, eli tuttavallisemmin rotta. Turkki rotalla on ruskehtavan harmaa, mutta sen vatsa on muuta vartaloa vaaleampi. Rotan ruumis on 11–29 cm pitkä ja sen häntä lähes ruumiin mittainen. Rotan erottaa koon lisäksi hiirestä parhaiten sen suomuisesta ja tyvestä jykevästä, suippenevasta hännästään sekä hiirtä rotevammasta ruumiinrakenteesta. Isorotta painaa 250–350 grammaa.
Niin rotat, hiiret kuin myyrätkin aiheuttavat harmillista sotkua ihmisille tarkoitetuissa ruokavarastoissa. Lajeista kannattaa opetella tunnistamaan ainakin metsämyyrä, sillä osa metsämyyristä kantaa ihmisissä myyräkuumetta aiheuttavaa puumalavirusta. Jos metsämyyrä jää loukkuun sisätiloissa, kannattaa sen jätösten siivoamiseen käyttää perinteistä rättiä imurin sijaan. Imuri pöläyttää kuivuneessa myyrän virtsassa majailevat virukset ilmaan, mistä ne pääsevät hengityksen mukana ihmisen elimistöön.
Ähtärin eläinpuiston intendentti
Marko Haapakoski