Superpesiksessä luovutaan jatkosarjoista – ottelumäärä suurempi kuin koskaan

0
Alajärven Ankkurit riemuitsivat pelinjohtajansa Eemil Peltomäen johdolla loppusarjan voitosta ja paikasta Superpesiksessä kaudella 2025 (Kuva: Jani Vuorela)

Miesten ja naisten Superpesiksen sarjajärjestelmät on vahvistettu kaudelle 2025. Molemmissa sarjoissa pelaa 12 joukkuetta.

Miesten puolelle palautettu jatkosarja jää historiaan, mutta runkosarjan ottelumäärä kasvaa ennätykselliseksi. Sarja pelataan kolminkertaisena eli jokaisella joukkueella on runkosarjassa 33 ottelua. Viime kauden kuusi parasta saavat yhden kotiottelun enemmän. 12 joukkueen sarjaa ei ole koskaan aiemmin pelattu vastaavassa laajuudessa.

– Sarjajärjestelmien osalta on kuultu laajasti seurajohtajien ja pelinjohtajien näkemyksiä. Kysymys on taloudellisen kannattavuuden ja urheilullisuuden yhteensovittamisesta. Kolminkertainen sarja on urheilullisesti tasapuolinen, tuo kaikille seuroille merkittävän määrän kotiotteluita ja tarjoaa urheilun ystäville runsaasti jännitettävää. Lisäksi suunnitelmallisuus helpottuu, kun runkosarjan ottelut ovat kaikki valmiina kalenterissa jo otteluohjelmien julkaisuhetkellä, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka perustelee.

Samalla panokset runkosarjassa kasvavat, kun puolivälieräkarsinta ei kalenteriin mahdu. Runkosarjan kahdeksan parasta jatkavat suoraan puolivälieriin. Kasvanut ottelumäärä ja sen mukanaan tuoma rasitus on muiltakin osin otettu huomioon, kun kauden rytmitystä on suunniteltu.

Puolivälieräkarsinta jää pois, kauden aloitus on muutamia päiviä aiemmin, runkosarja jatkuu pidemmälle elokuuhun ja tuplaotteluiden määrä kasvaa pidemmillä pelimatkoilla. Juhannuksen lisäksi Itä-Lännen ympärille rakennetaan hieman pidempi tauko sarjaotteluista. Sekä miesten että naisten osalta puolivälierät, välierät ja loppuottelu pelataan paras viidestä -järjestelmällä, Rantatorikka kertoo.

Naisten Superpesiksen sarjajärjestelmään ei tehdä tulevalle kaudelle muutoksia. Kaksinkertaisen runkosarjan lisäksi pelataan joukkuetta kohden kaksi lisäottelua, jotka määräytyvät ottelupareina viime kauden sijoitusten perusteella. Naisten Superpesiksessä pudotuspelit käynnistyvät puolivälieräkarsinnalla.

– Tulevien kausien tavoitteena on ottelumäärän asteittainen nostaminen. Potentiaalia on runsaasti, sillä sarja kiinnostaa ennätysmäärin, huippuottelut ovat loppuunmyytyjä ja naisten Superpesis kilpailee miesten sarjat mukaan lukien jopa Suomen viidenneksi seuratuimman palloilusarjan asemasta, Rantatorikka huomauttaa.

Miesten ja naisten Superpesis pysyvät avoimina sarjoina jatkossakin. Runkosarjan kaksi viimeistä joutuvat putoamiskarsintaan, jonka häviäjä lähtee hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa. Vastaavasti Ykköspesiksen mestarit nousevat Superpesikseen. Lisäksi Superpesis-karsinnassa toisellakin Ykköspesis-joukkueella on mahdollisuus sarjanousuun.

Superpesiksen sarjajärjestelmät 2025 – näin pelataan

Miesten Superpesiksen 2025 sarjajärjestelmä (pdf)

Naisten Superpesiksen 2025 sarjajärjestelmä (pdf)

Miesten Superpesiksen joukkueet 2025

Alajärven Ankkurit
Haminan Palloilijat
Hyvinkään Tahko
Imatran Pallo-Veikot
Joensuun Maila
Kempeleen Kiri
Kiteen Pallo -90
Kouvolan Pallonlyöjät
Manse PP Edustus, Tampere
Pattijoen Urheilijat, Raahe
Sotkamon Jymy
Vimpelin Veto

Naisten Superpesiksen joukkueet 2025

Fera, Rauma
Hyvinkään Tahko
Joensuun Maila
Jyväskylän Kirittäret
Laitilan Jyske
Lapuan Virkiä
Mailattaret, Vaasa
Manse PP Edustus, Tampere
Pesäkarhut, Pori
Pöytyän Urheilijat
Roihuttaret, Helsinki
Seinäjoen Maila-Jussit

 



 

JÄTÄ KOMMENTTI