Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön suun terveydenhuollon palveluseteli. Palvelusetelillä pyritään turvamaan tasapuolinen hoitoonpääsy ja kiristyneessä hoitotakuussa pysyminen.
Suun terveydenhuollossa on kolme erilaista palveluseteliä: lohkeaman hoito, päivystyksen jatkohoito ja suuhygienistin anti-infektiivinen hoito, eli pääsääntöisesti hammaskiven poisto.
– Etelä-Pohjanmaan asukkaiden kannalta hoidon saatavuus paranee. Palvelusetelillä pääsee todennäköisesti nopeammin hoitoon, johtava ylihammaslääkäri Marko Korhonen toteaa.
Lohkeamapalveluseteli voidaan myöntää ajanvarauksessa asiakkaan puhelinsoiton perusteella. Sen sijaan kahteen muuhun palveluseteliin asiakas tarvitsee aina hammaslääkärikäynnin tai -käyntejä hyvinvointialueen hammashoitolassa.
Palvelusetelin summa riippuu tehtävistä toimenpiteistä. Asiakas voi itse vertailla hintoja ja valita hyväksytyistä palveluntuottajista mieleisensä. Toimenpiteen jälkeen asiakas maksaa palveluntuottajalle toimenpiteen ja setelin erotuksen. Tämä omavastuuosuus ei kerrytä maksukattoa.
Hyvinvointialue on hyväksynyt useita yksityisiä palveluntuottajia yhteistyökumppaniksi palveluseteliin. Tällä hetkellä palveluntuottajia on Seinäjoella, Ilmajoella ja Lapualla.
Asiakkaille palveluseteleitä myönnetään kaikissa hyvinvointialueen sote-keskuksissa. Asiasta voi tiedustella suun terveydenhuollon ajanvarausnumeroista.
– Palvelusetelistä voi toki kieltäytyä, jolloin hoito jatkuu hyvinvointialueen omana palveluna. Toivomme toki, että asukkaat tarttuisivat innokkaasti tarjottuun mahdollisuuteen, Korhonen kannustaa.