Influenssaan sairastuneiden määrä on jatkunut suurena viikko viikolta Etelä-Pohjanmaalla.
Viikolla 14 näytti influenssaan sairastuneita olevan suurin määrä tänä vuonna hengitystienäytteiden perusteella. Epidemia näyttää jatkuvan vielä ainakin huhtikuun ajan, eikä hiipumista ole vielä näköpiirissä.
Suomessa on meneillään voimakkain influenssakausi yli viiteen vuoteen. Lokakuun alusta lähtien Suomessa on varmistettu yli 16 200 influenssatapausta, pelkästään tämän vuoden puolella yli 14 700. THL:n influenssakartan mukaan koko Suomen influenssan ilmaantuvuus on korkealla tasolla. Edellisen kerran korkeammissa lukemissa oltiin lokakuusta 2018 syyskuuhun 2019 ulottuvalla kaudella, jolloin vahvistettuja influenssatapauksia oli 18 500.

Tämä influenssakausi eroaa kahdesta edellisestä siinä, että epidemian huippu on ajoittunut vasta helmi-maaliskuulle, kun yleensä tautihuiput ovat tammi-helmikuulla, kertoo Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektioylilääkäri Elina Kärnä.
Kärnän mukaan esille ei ole tullut selvää syytä, miksi influenssaepidemia on nyt voimakkaampi kuin pitkään aikaan. Epidemian alkaminen, kesto ja voimakkuus vaihtelevat kausittain.
Influenssan oireita ovat yleensä äkillisesti nouseva kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet. Lisäksi voi esiintyä päänsärkyä ja yleistä huonovointisuutta.
Virus myös muuntuu, eli silläkin on vaikutusta, miten hyvin rokote suojaa epidemian aikana kiertäviltä viruksilta. Influenssarokotteen teho on ollut noin 50 %. Influenssarokotus ei siis kokonaan estä sairastumasta, mutta rokote antaa yleensä kuitenkin sen verran suojaa, että jos sairastuu, niin rokotuksen ottaneella tauti on yleensä lievempi.
Kärnä kertoo, että influenssan torjunnassa pätevät koronapandemian kautta tutuksi tulleet opit. Jokaisen ihmisen omalla toiminnalla on keskeinen merkitys – on tärkeää muistaa oikeaoppinen käsi- ja yskimishygienia ja etenkin se, että sairastetaan kotona, eikä lähdetä sairaana ihmisten ilmoille kuin pakottavista syistä.