Pentti Hautala
Maakunta
Moni on tiedustelut maakunnista, mitä mieltä minä olen esimerkiksi siitä, kun aluevaalien runsaimpien äänimäärien saaneiden sakkiin kuuluva seinäjokelainen poliisi Piia Kattelus-Kilpeläistä ei hyväksytty perussuomalaisten ehdokkaaksi kansaedustajan vaaleihin? Sitten jatkossa erotettiin vielä puolueen jäsenyydestä?
Heti alkuun totean, että en hyväksy ja käsitä tällaista kaltoin kohtelua ja ajojahtia!
Tässä tilanteessa pitää muistella puolueen menneisyyttä. Veikko Vennamon erottua Maalaisliitosta 1950-luvun lopussa, hän laittoi alkuun hyvään suosioon nopeasti nousseen Suomen Maaseudun Puolueen eli SMP:n. Puolueen, joka on vuosikymmenien aikana hajonnut säännöllisesti moniksi eri puolueeksi. Ja siirtynyt lopulta, alkuperäiseltä nimeltään historiaan.
Kansanedustajien määrä oli mm. jo 1970-luvulla ja vielä uudestaan 1980-luvulla järjestetyissä vaaleissa 20 edustajan seutuvilla.
Ensimmäinen hajoaminen tapahtui v. 1972. Kun puolueen 30 kansanedustajasta erotetut 17 perustivat Suomen Kansan Itsenäisyyden puolueen.
Kun puolue on kerännyt suosiota ja kannattajia eri puolueista, vallanhimo ja pyrkyryys on lisääntynyt. Tämä on saanut sitten aikaan sen, että alkuperäinen SMP on hajonnut -ja jakautunut vuosikymmenien aikana nimeltään moneksi.
Aina kuitenkin on isänmaallinen, alkuperäinen aate säilynyt kirkkaana ja ensisijaisesti kunniassa, suomalaisten parhaaksi toimiminen. Tämä on ollutkin tärkeämpänä vetovoimana monelle, kun eri puolueista muutettiin aikoinaan ”vennamolaisiin” ja vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeen, SMP:n konkurssin jälkeen perustettuun Perussuomalaisiin.
Noissa vaaleissa SMP:ta pääsi eduskuntaan ainoastaan Raimo Vistbacka. Tässä tilanteessa Raimo ja puoluesihteeri Timo Soini, Urpo Leppänen ja Kari.J. Barlund kokoontuivat Saarijärvelle saunomaan. Samalla syntyi idea Perussuomalaiset-puolueen perustamisesta. Ja sen ensimmäinen puoluekokous järjestettiin Kokkolassa marraskuussa v. 1995.
Vuoden 1995 vaaleissa tuli valituksi SMP:ta, ainoastaan Vistbacka. Ja hän olikin ainoa, peräti kahdeksan vuoden ajan. Kunnes 2003 vaaleissa Vistbackan ryhmä lisääntyi Timo Soinilla ja Tony Halmeella.
2011 vaaleissa Timo Soinin johtamalla puolueelle tulikin sitten ensimmäinen ”jytky”, kun eduskuntaan pääsi 39.
Vuonna 2017 taas puolue hajosi. Soinin johdolla kaikki muutkin ministerit ja joukko kansanedustajia perustivat Siniset-puolueen. Vain 15 jäi Jussi Halla-ahon johtajaksi valitun PS:n ryhmään Sinisten taru päättyi kuitenkin viimeksi käytyihin vaaleihin jossa ”persut” saivat 39 henkilöä eduskuntaan. Siniset eivät ainuttakaan.
Kun SMP- ja Perussuomalaisten toiminnan vuosikymmeniä peilaa, niin minkään muun suomalisen puolueen toimintaan ei sisälly niin paljon ala- ja ylämäkiä. Mutta ihmetellä täytyy, että aina on puolue pohjaltakin noussut kansan kannatukseen.
Hajottaminen ja hallinta johtuu ehkä siitä, että mainittuun puolueeseen on siirtyneet niin monista puolueista. Äärioikeistolaisista- vasemmistolaisiin ja kaikkea siltä väliltä. Valveutuneita ja aktiivit tämä aiheuttaa sitten myöskin ristiriitoja ja ylilyöntejä ym. Harkinta ja ”yön yli nukkuminen” olisi monesti tarpeen.
Näin voidaan todeta varsisinkin nyt taas, kun eduskuntavaalit lähestyvät. Viimeinen esimerkki ”toholosta toiminnasta” on PS:n puoluehallituksen päätös, että Piia Kattelus-Kilpeläistä ei hyväksytä ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin ja kuten alkuun jo mainitsinkin, niin kaiken huippuna Piia erotettiin vielä puolueen jäsenyydestä.
Onko tähän syypäitä alueen istuvat kansanedustajat? He tietävät tässä vaiheessa, että Kattelu-Kilpeläinen pudottaisi heitä pois eduskunnasta.
Kattelus-Kilpeläisen kaltoin kohtelu puolueen päättäjien taholta on käsittämätöntä. Jos ratkaisu jää lopulliseksi, niin se merkitsee puolueelle taas lisää hajaannusta.
Kattelus-Kilpeläinen on kansan ja äänestäjien suosikki yli puoluerajojen. Siitä on saatu selvät todisteet menneissä vaaleissa. Tämä on aiheuttanut myöskin erilaista juonittelua Piiaa kohtaan. Ja myös pelkoja nykyisissä kansanedustajissa, äänien menettämisestä Kattelus-Kilpeläiselle.
PS:n puoluehallituksen päätös on taas puolueen aiheuttama ”hajoita ja hallitse” toimenpide, joka olisi peruttava pikaisesti. Puoluehallitukseen kuuluvat Vaasan vaalipiiristä Mauri Peltokangas ja Petri Saunamäki.
Voiko Kattelus-Kilpeläisen kaltoin kohtelusta kukaan kirjoittaa niin hyvin ja oikeudenmukaisesti kuin toimittaja Pentti Hautala tätä Piiaan kohdistuvaa vääryyttä kolumnissaan tulkitsi.
Hautala toi samalla hienosti ilmi puolueen mennyttä historiaa. Minäkin ihmettelen miksi puolue on niin monta kertaa hajonnut. Tyhmyyttäkö?
Ei olisi koskaan uskonut, että Perussuomalaiset toimivat ehdokkaakseen samaa kansansuokkia näin ala-arvoisesti, mitä Kattelus-Kilpeläistä kohtaan on pelleilty. Ja taas omassa porukassa. Ja jälleen puolue kärsii ja muissa puolueissa nauretaan leveästi.
Viisain ratkaisu olisi, että persuissa otettaisiin vihdoinkin järki käteen ja Piia kutsutaan hattu kourassa ps:n jäseneksi ja kansanedustajaehdokkaaksi. Näin varmistetaan suuri määrä ääniä ps:n eduksi.