Kolumni | Keinot kateissa kiusaamisen kitkemiseen!

0
Kuva: Erja Sandberg
Toimittaja Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Koulukiusaamisesta ja yleensä kiusanteosta on puhuttu sekä kirjoitettu viime aikoina runsaammin kuin koskaan aikaisemmin. Mm. lehdissä, televisiossa, radiossa ja kokouksissa on otettu kantaa ja esitetty ratkaisuja sekä viisaita keinoja kiusaamiseen kitkemiseksi.

Jopa presidentti Niinistökin on tehnyt aloitteita tilanteen korjaamiseksi. Mikään ei kuitenkaan ole tepsinyt. Kiusaaminen kouluissa ja varsinkin vapaa-ajalla on yhä vain raaistunut. Jopa merkkivaateita ryöstetään kaverien päältä ja teräaseet heiluvat. Pahoinpitelyjä filmataankin ja julkaistaan kuvia netissä!!

Monenlaisia kiusaamis- ja muista kurittomuuksista on kerrottu ”malliesimerkkejä”. Huippuna koulutoiminnan tiimoilta on tapaus, että 8-vuotiasta oppilasta hillitsemään hälytettiin kouluille poliisit apuun.

Kouluelämän lisäksi pahimmat tapaukset tehdään koulujen ulkopuolella.

Tällaisen operaation taustoja miettiessä ajattelee viimeistäänkin niin, että järjestelmässäkin on vikaa. Onko kaikki kurinpidolliset oikeudet otettu opettajilta ja virkavallaltakin pois uudistetuilla, liiaksi vapauksia sallivilla ohjesäännöillä?

Tiedotusvälineiden lisäksi kiusaamisen lopettamiseksi, ainakin vähentämiseksi, on etsitty keinoja monissa seminaareissa. Neuvonpitoja on järjestetty kouluilla, kunnissa sekä valtakunnallisellakin tasolla ym.

Koulukiusaamista on pidetty esillä aktiivisesti aikaisemminkin, sekin on lisääntynyt. Tutkitun tilaston mukaan mm. kerran viikossa koulukiusaamisen kohteeksi joutuneiden peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaiden kiusatuksi tulleiden osuus on lisääntynyt useilla prosenteilla vuosittain.

Koulukiusaaminen on todella vakava asia. Näin siksi, kun siitä alkanut jäynänteko jatkuu myöskin vapaa-ajalla. Kiusatulla on kokonaisvaltaisesti paha olla. Nuoresta tuntuu siltä, että kukaan ei välitä eikä auta.

Kiusaamisen kitkemisen keinoiksi on yhä enemmän alettu käyttää ns. julkkisten vierailuja koululla ja nuorisolle tarkoitetuissa tilaisuuksissa. Varmasti heilläkin on viisaita toteamuksia, omakohtaisesta kiusattuna- ja myös kiusaajana olleiden kokemuksella.

Koulukiusaaminen on aina todellakin vakavasti otettava epäkohta. Tuntuu kuitenkin järjenvastaiselta se, että kiusaamisellakin tehdään jo nykyään bisnestä. Eiväthän valtakunnalliset nuorten idolit varmasti ilman palkkioita aikaansa tuhlaa.

Julkkisten ja nuorten idolien käynnit kouluilla on kuitenkin parhailta vaikutuksiltaan vain hetkellinen ensiapu, jos sitäkään. Kyllä kiusaamiseenkin parantavat lääkkeet pitäisi aina   löytyä jokaisella koululla-oppilaitoksessa, poliisitoimelta, viranhaltijoilta, kodeista, nuorisoyhdistyksistä jne. Nuorison omasta toimintaympäristöstä.

Vain mainittujen lähitahojen määrätietoisella ja tomeralla toiminnalla voidaan saavuttaa pysyviä tuloksia. Ei ehkä koskaan loppumaan, mutta aivan minimaaliseksi vähentämiseksi.

Koulutyön kohdalla voi kysyä onko todellakin niin, että opettajien kädet on niin sidottu kurinpidon keinoissa, että virkavirheen teon pelossa kannattaa kutsu poliisit paikalle?

Jos kiusanteko lisääntyy- ja kovenee entisestään, niin ollaan siinä tilanteessa, että maaseudunkin kouluilla pitää olla virallinen järjestyksenvalvoja opettajien apuna.

Minun nuoruuteni aikoihin oli toki opettajallakin paljon enemmän oikeuksia ja keinoja koulukiusaamisen pois kitkemiseksi kuin nykyään. Miesopettajatkin veivät niskasta nurkkaan seisomaan, jos teki kiusaa ja konstaili oppitunnilla. Naisopettajia oli niin tomeria, että kouraisivat hiuksista tiukan otteen ja suunta nurkkaan oli varma. Seisottivat nurkassa koko oppitunninkin.

Opettajien kurinpito silloin kenkutti sen kohteeksi joutuneita. Jälkeenpäin oli kaikkien kuitenkin tunnustettava, että se oli hyväksi opiksi.

Opettajat ja heidän aviopuolisonsa valvoivat oppilaittensa käyttäytymistä kouluajan ulkopuolellakin. Kylällä oltiin mallikkaasti, kun opettaja tai hänen aviopuolisonsa olivat liikkeellä. Vanhaan aikaan kurinpito oli koko kylän aikuisten asia ja se oli hyvä homma.

Nykyaikana on toisin. Jos opettajat kurittaisivat hius- tai niskaotteella, siitä tulisi syyte pahoinpitelystä. Virka olisi vaarassa ja tiedotusvälineissä isot jutut jne.

Vanhat konstit: Kurinpito ja kovemmat rangaistukset ovat varmasti parhaita keinoja nykyäänkin, kaikenlaisen nuorisoväkivallan vähentämiseen!


 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI