KOLUMNI: NEVOJEMME ”KULTAMARJAT” KYPSYIVÄT AIKAISIN!

0
Nevojemme "Kultamarja" on an ansainnut mainitunkin nimensä jo ulkonäkönsä ansiosta. Ja marjalla on muita monia kutsuma-ja virallisiakin nimiä. Kuva: Pentti Hautala
Toimittaja Pentti Hautala

PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Suotuisten säiden ja helteiden vaikutuk-sesta mansikat kypsyivät poimittavaksi, jopa 2 viikkoa aikaisemmin mitä menneinä kesinä.

Samaa on sanottavana myöskin muista marjoista. Heinäkuun alussa kysyivät jo ensimmäiset nevojemme ”kultamarjat”, valokki, hilla, lakka, muurain, lintti, rahkamarja. Kun tähän nimiluetteloon lisätään vielä erilaiset omat lausumanimet myös raaoille ja kypsille marjoille, voidaan todellakin todeta rakkaalla lapsella olevan monta nimeä! Mainittakoon, että vuonna 2019 poimin ensimmäiset kypsät valokit heinäkuun 18 päivänä ja viime kesänä 10-päivä heinäkuuta. Tänä suvena 30 pv. kesäkuuta.

Nevoillamme ovat ensimmäiset valokit valmistuneet poimittavaksi jo heinäkuun alussa. Vielä on kuitenkin paljon marjoja kypsymässä. Kuva: Pentti Hautala

Ja soilla onkin lakkaa kohtalaisesti. Joskin viime päivien sateettomat säät ovat kypsyttäneet marjat monin kuivemmissa kohteissa kooltaan pieniksi. -Mutta paljon on vielä kypsymässäkin kosteimmissa ja varjoisissa korpikohteissa. Tämä mahdollistaa poimimisen jatkuvan ainakin vielä viikon ajan.

Luonnon marjoista, mansikan jälkeen toiseksi nopeimpana kypsyvä soidemme marja on Suomen arvostetuin ja myöskin kilohinnaltaan rahallisesti arvokkain marja. Siksi suolle kiiruhdetaan mahdollisimman aikaisin. Marjoja kerätään raakoinakin. Lapissa kypsytetään kerättyjä suppuja jopa pressujenkin päällä. Ja ”lakkasodissa” on tarvittu jopa vikavallan apua.

Raakoina poimimisen kieltoakin on Suomessa harkittu. Toistaiseksi on tyydytty kuitenkin valistuksen keinoihin. Tyrnin kohdalla oli aikaisemmin lailla määrätty raja, että sitä saa poimia vasta lokakuun alusta alkaen. Nyt mainittu määräys ei ole enää voimassa. Eikä piikkisissä rannikoiden pensaista kasvava villityrni ole enää niin himoittukaan mitä se oli vielä 1900-luvulla.”Piikittömät” puutarhatyrnit ovat nyt suosiossa.
Vaikka lakka onkin Suomen arvostetuin marja, niin puolukka on eniten Suomessa kerätty luonnonmarja. Puolukka on myöskin kansantalouden kannalta hyödyllisin. Parhaina vuosina sitä on kerätty jopa 20 miljoonaa kiloa.

Myöskin mustikka on haluttu. Mutta tämän kesän sato on jäämässä ainakin melko pieneksi Järvi-Pohjanmaalla ja Suomenselällä. Kevään kukinnat nujersi yöpakkaset ja hallat. Soilla ja niiden reunamailla kulkiessa on huomannut sen, että mustikkaa ei esiinny niin sanotuissa entisissä varmoissakaan kohteissa.


 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI