KOLUMNI | Uusi rakentamislaki tuo ilosanomaa pihasaunan rakentajille

0
Finn-Sermest Oy:n Citysauna

Pekka Lehtinen

Uudessa rakentamislaissa isot muutokset liittyvät lupa-järjestelmään, suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyyden toteamiseen, digitalisaatioon, vähähiilisen rakentamisen ja kiertotalouden edistämiseen sekä rakennustyönaikaisen valvonnan painotuksiin.

Nämä ovat jääneet varjoon julistettaessa pihasaunan rakentajille ilosanomaa siitä, että alle 30m2 saunaa varten ei tarvitse tehdä pääpiirustusta edes tupakkiaskin kanteen.

Ilman lupaa hanke ei saa kuitenkaan olla kaavan vastainen ja talousrakennuksen tapauksessa tarvitaan riittävästi rakennusoikeusneliöitä. Ilmoitusmenettelyllä sallitut ilman viranomaisvalvonnan tarvetta olevat vähäiset kevytrakenteiset rakennelmat eivät ole muodostaneet kerrosalaa edellisten lakien aikana ja siirtymäsäännöksen (196§) perusteella ennen v.2025 hyväksyttyjen kaavojen alueella asia on näin myös uuden lain aikana. Uusissa rakennusjärjestyksissä määritellään toivottavasti raja-arvo ilman kerrosalaa olevien vajarakennelmien kokonaisalalle, esim. 30m2, jolloin 29m2 liiteri, kasvihuone, jätesuoja, halkovaja, venevaja jne. voidaan tehdä ilman rakentamislupahakemusta.   Katosrakennelmille vähäisyysrajaksi voidaan asettaa rakennusjärjestyksessä esim. 50m2 autokatoksia, grillikatoksia, aurinkopaneelikatoksia jne. varten.

Jos vajarakennelman ala on vähintään 30m2 tai katoksen ala vähintään 50m2, niin uusi laki edellyttää rakentamislupahakemusta, jolloin vaatimuksena on kaavanmukaisuus. Kaava ei yleensä sisällä rakennelmia koskevia merkintöjä tai määräyksiä, joten seurauksena on hylkäyspäätös ja vaatimus poikkeamishakemuksen tekemiseksi. (Puhtaan siirtymän teollisuuslaitoksilta ei kuitenkaan edellytetä kaavanmukaisuutta.)  Niinpä alle 30m2 vajarakennelmat ja alle 50m2 katokset on pakko tehdä ilman lupaa, jos ei halua tehdä poikkeuslupahakemusta. Vähäiset ilman kerrosalaa olevat hankkeet eivät ole kaavanvastaisia tontilla tai sen ulkopuolellakaan, jos merkittäviä ympäristöllisiä tai maankäytöllisiä vaikutuksia ei ole, esim.  venevaja vesirajassa, halkovaja tai kasvihuone M-alueella, grillikatos lähivirkistysalueella (VL) jne.

Jos vähäisyyden rajan arvioi väärin, niin jälkitarkastuksessa kysytään, oliko virhe vähäinen vaiko ei.  Koska vähäiset virkavirheetkään eivät johda syytteen nostamiseen, ei vähäinen rakentamisen virhe sijoittamisessa tai toteutuksessa saa myöskään johtaa purkamistyöhön. Allekirjoittanut Pekka Lehtinen ottaa uuden lain ilolla vastaan odotettuaan 20m2 vajarakennelmalle toimenpidelupaa ns. pitkän kaavan mukaan Alavudella jo kolme vuotta. Hallinto-oikeuskaan ei ole onnistunut kääntämään rakennustarkastajan päätä vielä kahdella kumoamisella ja kolmatta odotellaan syvissä vesissä.



 

JÄTÄ KOMMENTTI