Östman iloitsee hallituksen investointipäätöksistä

0
Eduskuntatalo. Kuva: J. Paarvala

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman iloitsee, että hallitus ottaa vastuuta maatalouden toimintaedellytyksistä eikä ehdota säästöjä elintarvikkeita tuottavien maatalousyritysten osalta.

Peter Östman

– Haastavassa taloustilanteessa, joka on johtanut merkittäviin säästötoimiin monilla aloilla, näen sen osoituksena siitä, että maatalouden toimintamekanismeja ymmärretään paremmin ja omavaraisuus on etusijalla, sanoo Peter Östman.

– Hallitus panostaa myös biotaloussektorin kasvuun, kilpailukykyyn ja kannattavuuteen osoittamalla 10 miljoonaa euroa elintarvikeviennin, toimitusvarmuuden ja metsäalan arvoketjujen edistämiseen. Investointeja tehdään myös muilla sektoreilla.
– Budjettiriihen aikana turvasimme Viexpon vientitoiminnan turvaamalla sen perusrahoituksen. Osana elintarviketeollisuuden kasvuohjelmaa ja elintarvikeviennin kokonaisrakenteen kehittämistä käydään läpi, miten Viexpon roolia valtakunnallisena elintarvikeviennin toimijana voitaisiin vahvistaa. Samalla selvitetään mahdollisuutta perustaa pysyvä kansallinen vientiorganisaatio.
Vuoden 2024 budjetissa ei tehty uusia päätöksiä sopeutumistoimista, vaan hallitus toteuttaa keväällä sovittuja päätöksiä, jotta velkasuhde taittuu vuoteen 2027 mennessä. Östman muistuttaa, että ainoastaan säästämällä ei päästä eteenpäin vaan kasvua vauhdittavat toimet TKI-rahoitukseen, yrityksiin ja innovaatioihin ovat elintärkeitä, sillä näillä toimilla saadaan käyntiin talouskasvua. Tuottavuuden kasvu vaatii systemaattisia toimia pitkäjänteisesti myös tämän hallituskauden yli.
Vaasan alueen asema nousi vahvasti esille investoinneissa tie- ja liikenneverkkoon vaalikaudella toteutettavan 4 miljardin euron tilapäisen investointiohjelman puitteissa. Valtatie 8:n parantamiseen Kokkolan seudulle ehdotetaan 13 miljoonan euron valtuutusta sekä 1 miljoonan euron määrärahaa hankkeen ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen. Investointitoimilla lisätään myös Suomen huoltovarmuutta.
– Turvallisuus on talouden tukemiseen suunnattujen toimien lisäksi keskiössä. Lisää tukea saavat erityisesti Puolustusvoimat, poliisi sekä Nato-yhteistyö. Myös investointipuolella toimitaan turvallisuusnäkökulman mukaisesti. Hallitus huolehtii Finngridin ja Gasgridin tarvitsemasta investointikyvystä kehysriihessä sovitulla tavalla, jotta energiaverkot eivät muodosta investoinneille pullonkauloja missään päin Suomea.
Östman pitää tärkeänä myös, että tällä hallituskaudella satsataan erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin ja turvallisuuteen, sekä suomalaisten perheiden tukemiseen. Katujengikehitys on saatava kuriin ja perheitä ohjattava ottamaan kasvatusvastuu lapsistaan ja nuoristaan. Kristillisdemokraattien työn tuloksena nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin ja harrastustoimintaan onkin tulossa merkittäviä satsauksia.
– Meidän on kyettävä tukemaan nuorten aikuisten perheellistymistä aikaisemmassa elämänvaiheessa, sekä työn ja opiskelun yhteensovittamista perheen perustamisen kanssa. Tästä hyvänä esimerkkinä lapsiperheiden verotusta kevennetään korottamalla lasten lukumäärään perustuvaa tulovähennystä.
– Kristillisdemokraatit ovat Suomen johtava perhe- ja hyvinvointipuolue, ja tarjoaa tähän vahvan tuen niin lainsäädäntötyössä kuin budjettivalmistelussakin, Östman painottaa.


JÄTÄ KOMMENTTI