Virroilla avattu ensimmäinen aurinkopuisto

0
Kitusenkulman aurinkopuisto

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virroilla avattiin käyttöönsä viime tiistaina (27.8.) paikkakunnan ensimmäinen aurinkopuisto.

Kitusenkulman aurinkopuistoksi nimetty puisto on Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n tytäryhtiön Tuulen Voima Oy:n rakennuttama. Hankkeen rakentamisen yhteistyökumppanina on toiminut Solarigo Systems Oy.

Tuulen Voima Oy omistaa aurinkovoimalapuiston ja Koillis-Satakunnan Sähkö Oy hoitaa aurinkovoimalaan liittyvän käytännön operoinnin. Voimalan aurinkopaneelit sisältävät sarjaan kytkettyjä aurinkokennoja. Kun auringonvalo osuus näihin kennoihin, syntyy sähkövaraus, joka muutetaan sähkövirraksi. Voimalan tuottama tasavirta muutetaan inverttereillä vaihtovirraksi, joka syötetään suoraan Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n sähköverkkoon.

Aurinkopuiston paneeliteho on noin 1,2 MWp, mutta verkkoon syöttöteho on rajoitettu inverttereillä 950 kW:iin.  Kaikkiaan paneeleita löytyy yli 2100 kappaletta. Aurinkopuiston vuosituotanto arvio on noin 1 GWh (1 miljoona kilowattia). Kun voimalan vuosituotantoa suhteutetaan, siitä riittäisi 100 omakotitalolle sähköä vuodeksi.

Aurinkopuiston suunnittelu aloitettiin vuonna 2023. Rakentaminen käynnistyi tämän vuoden maaliskuussa ja se kesti noin neljä kuukautta. Kitusenkulman aurinkopuisto on muuten yksi suurimmista aurinkopuistoista maassamme. Koillis-Satakunnan Sähkö Oy on pääosin kuntaomisteinen yhtiö, jonka omistajina ovat Virrat, Ähtäri, Alavus, Keuruu ja Kihniö. – jr



 

JÄTÄ KOMMENTTI