Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa

0
H-talon rakennustyömaa on jo tästä kuvasta edistynyt melkoisesti

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä ja Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri tiedottaa:

Suositus alle 10 hengen kokoontumisista koskee myös vapaa-ajan tilaisuuksia

Tiistaina kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä nostaa jälleen esiin perustoimenpiteiden tärkeyden virusepidemian leviämisen hillitsemissä. 
– Kun vieraillaan sairaaloissa ja hoitolaitoksissa on erityisen tärkeää, että noudatamme tarkasti annettuja suojautumisohjeita. Vierailuja ei pidä tehdä sairaana eikä vähänkään oireisena, muistuttaa Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Sairaala- ja hoitolaitosvierailujen yhteydessä tärkeää on käyttää kasvomaskia, huolehtia käsihygieniasta ja riittävistä kahden metrin turvaväleistä. Näillä toimenpiteillä suojataan henkilöitä, jotka ovat erityisen herkkiä virustartunnoille eivätkä ole vielä ennättäneet saada koronavirusrokotetta.

Tiistaisessa kokouksessaan Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kertasi myös karanteenissa olon merkitystä, koska karanteeniohjeiden noudattamisessa on tullut ilmi laiminlyöntejä, mikä puolestaan on aiheuttanut lisää tartuntoja.

Kun koronavirukselle altistunut henkilö määrätään karanteeniin, tulee henkilön välttää kodin ulkopuolisia kontakteja. Ulkoilu on sallittua, mutta myös silloin on suositeltavaa välttää kontakteja tai pitää vähintään kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin. Karanteenissa ollessa henkilön ei tule mennä töihin, kouluun, kauppaan, apteekkiin tai harrastuksiin. Jos henkilö saa karanteenissa ollessaan koronavirukseen sopivia oireita, tulee henkilön hakeutua välittömästi koronavirustestiin. Myös muita tartuntatautilääkärin antamia ohjeita tulee noudattaa karanteenissa ollessa.

Koronavirustartunnalle altistuneiden karanteeniaika on nyt 14 vuorokautta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti uudesta karanteeniajan pituudesta 22.1.2021.

Jo aikaisemmin annetuista suosituksista ryhmä nosti esiin myös vahvan suosituksen enimmillään 10 hengen kokoontumisista yksityistilaisuuksiin.

-Alle 10 hengen kokoontumissuositus koskee myös vapaa-ajan toimintaa, tilaisuuksia ja harrastuksia, Kinnunen täsmentää.

Pohjanmaa edelleen kiihtymisvaiheessa

Pohjanmaa on edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Tiistaina 26.1. alueen ilmaantuvuusluku oli 62, mikä on suunnilleen samaa luokkaa kuin ilmaantuvuusluku jo reilun viikon ajan. Tilanne alueen pohjoisosassa on rauhoittumassa, kun taas alueen keskiosassa on esiintynyt uusia tartuntoja, jotka ovat johtaneet suuriinkin altistumismääriin. Alueen eteläisessä osassa tilanne on rauhallinen ja tartunnat ovat pieniä, mutta näistäkin tapauksista muutama on johtanut altistumisiin kouluissa.  Suosituksiin on korjattu turvavälin pituusmäärä, joka on nyt kaksi (2) metriä aikaisemman 1–2 metrin sijaan.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu jo perjantaina 29.1. Perjantaiksi ryhmä valmistelee aiempaa tiukempaa suositusta sisätiloissa tapahtuvaan aikuisten harrastustoimintaan, jossa koronavirustartunnoille on korkea riski.  Kokouksessa käsitellään myös koronavirustestausta Pohjanmaan alueen rajoilla sekä käydään läpi Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema covid-19-epidemian hillinnän hybridistrategia alueen näkökulmasta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe Pohjanmaalla: kiihtymisvaihe (keskiviikko 27.1.2021). Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 62 (keskiviikko 27.1. 2021). Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 1524 (keskiviikko 27.1.2021). Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 3,37 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht.; Peter Nieminen, VSHP; Juha Salonen, VSHP; Tomas Häyry, Vaasa; Heikki Kaukoranta, Vaasa; Gun Kapténs, Luoto; Miia Kaartinen, AVI; Timo Saari ELY; Tuula Hannila-Handelberg, THL; Ulla Harjunmaa, THL; Tia Väisänen, THL; Jarkko Pirttiperä, K5; Hanna Hattar, VSHP, tiedotus; Päivi Berg, VSHP, sihteeri.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

Rokotusten eteneminen Vaasan sairaanhoitopiirissä

Rokotukset koronavirusta vastaan jatkuvat Vaasan sairaanhoitopiirissä valtakunnallisen suunnitelman mukaisesti. Tällä hetkellä rokotetaan ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä asuvia. Kunnat järjestävät rokotukset asukkailleen. Rokotteita on saatavilla oletettua vähemmän, mikä hidastaa rokottamistahtia. 

Rokotusjärjestyksessä noudatetaan valtioneuvoston asetusta ja THL:n suosituksia. Rokotemäärät ovat vielä varsin vaatimattomia, varsinkin kun huomioidaan, että hyvän suojan saamiseksi tarvitaan kaksi rokotuskertaa n. 3–4 viikon välein. Uusien rokotusten antaminen pysähtyy aina väliaikaisesti, kun saapuvat rokoteannokset käytetään tehosterokotuksiin.

Rokotukset jatkuvat valtakunnallisen suunnitelman mukaan

Tähän mennessä on rokotettu koronapotilaiden hoitoon tai tutkimiseen osallistuva terveydenhuollon henkilökunta, jolla on suurin riski altistua virukselle: teho-osasto, päivystys, ensihoito, infektiovastaanotot, koronanäytteenotto, näytteenkäsittely. Tämä ryhmä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Ensimmäisen rokoteannoksen antaminen on edennyt ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin, joiden asukkaista valtaosa saa ensimmäisen rokoteannoksen tammikuun viimeisellä viikolla. Tähän kohderyhmään kuuluu Pohjanmaalla hieman yli 2000 henkilöä. Yli 70-vuotiaiden, iän perusteella riskiryhmään kuuluvien, rokotukset alkavat helmikuussa. Tähän kohderyhmään kuuluu noin 28000 henkilöä. Rokotusten läpiviennin ripeyteen, samoin kuin tulevien massarokotusten aloittamiseen, vaikuttaa rokotteiden saatavuus. Tällä hetkellä saatavuus vaikuttaa huomattavasti aiemmin oletettua huonommalta. Rokotteen epävarman saatavuuden vuoksi eri ryhmien rokotusaikataulua ei voida vielä arvioida.

Kunnat vastuussa asukkaiden rokotuksista

Jokainen kunta vastaa omien asukkaidensa rokottamisesta. Rokotteet jaetaan kunnille tasapuolisesti. Ensimmäisessä vaiheessa huomioidaan riskiryhmät ja toisessa vaiheessa asukasmäärä.


 

 

 

 

 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI