Samalla avautuu yleisön nähtäville Sako Oy:n satavuotisesta historiasta kertova näyttely.
Maaliskuun lopulta asti suljettuna ollut Suomen Metsästysmuseo Riihimäellä avautuu jälleen yleisölle kesäaikatauluin. Yleisö pääsee nyt myös tutustumaan Sako 100 vuotta -juhlanäyttelyyn, jonka museo on tehnyt yhteistyössä asevalmistaja Sako Oy:n kanssa. Näyttely esittelee, kuinka aseiden korjauspajasta kehittyi sotavuosien ja jälleenrakennuksen kautta vientiteollisuuden valtti.
Sisällissodan jälkeen sotasaalisaseita kunnostaneesta asepajasta muodostettiin vuonna 1921 Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja. Se muutti Riihimäelle toimintansa lopettaneen Suomen Ampumatarvetehtaan tiloihin kuusi vuotta myöhemmin, nyt osakeyhtiömuotoisena. Ensimmäisinä vuosinaan yritys kunnosti vanhoja venäläisiä sotasaaliskivääreitä käyttökuntoon. Myöhemmin omien asemallien tuotanto alkoi ja Sakon kiväärimallista m/28 eli ”Pystykorvasta” tuli Suomen armeijan luottotyökalu jo talvisodassa.
Sotien jälkeen osakekanta siirtyi Suomen Punaiselle Ristille ja tuotannossa jouduttiin tekemään uusia aluevaltauksia kellosepäntyökaluista huulipunahylsyihin. Samalla katseita suunnattiin metsästysaseisiin. Vuonna 1946 alkanut metsästysluodikoiden sarjavalmistus vei Sakon nopeasti Yhdysvaltain laajoille mutta kilpailuille markkinoille.
Ylämäkien ja alamäkien sekä monien fuusioiden ja omistusjärjestelyjen jälkeen Sako päätyi vuosituhannen vaihteessa italialaisen Beretta-konsernin omistukseen. Kunnianhimoinen asesuunnittelu ja tarkka laadunvalvonta ovat luoneet maineen, jonka varassa Sako Oy nousi tällä vuosituhannella alallaan maailmanlaajuisesti isoksi tekijäksi.
Suomalaisten luodikkojen leviäminen maailman metsästäjien ja ammunnanharrastajien käsiin on kasvanut entisestään ja Sako Oy työllistää tällä hetkellä noin 300 henkilöä. Sako on vaikuttanut osaltaan ratkaisevasti myös Riihimäen identiteettiin teollisuuskaupunkina ja on ollut keskeinen osa lukuisten riihimäkeläisten elämää.
Sako 100 vuotta -näyttely on avoinna yleisölle Suomen Metsästysmuseossa 2.5.–26.9.2021. Näyttelyn teemoista on tehty myös esittelyvideoita Metsästysmuseon sosiaalisen median kanaviin. Museo siirtyy toukokuussa kesäaikatauluihin ja on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17.