Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ
Suomen alkuperäinen rakenentamisen materaali on puu. Se on myös kestävin ja hyvin pitkäikäinen, jos siitä pitää vähänkin huolta. Yleinen sanonta onkin, satoja vuosia vanhojen puurakennusten kohdalla: ”Kyllä puu kestää, kun on hyvä katto suojana”.
Mutta nyt taas kerran on todistettu,että puu kestää kattonakin satoja vuosia, kun pitää huolta ja sitä hoitaa.
Hyvää kestävyyttä todistaa nyt uusittu Alavuden kirkkotapulin paanukatto. Kattoa on silloin tällöin, tarpeen vaatiessa, sivelletty puutervalla. Kestosta kertoo se, että puusta veistetyt paanut ovat naulattu paikoilleen vuonna 1825 eli 196-vuotta sitten.
Paanujen uusimistyöt aloitti maaliskuussa Uudenkaarpelyyn Rakennus ja Paanukatto Ay.
– Minkäänlaisia huonoja yllätyksiä ei tässä työssä ole vastaan tullut. Ainostaan positiiviisia. Ovathan säät suosineet ja melkein uudenveroisia paanujakin paljon katossa vielä oli. Kaikki kuitenkin uusitaan, naurahtaa paanuyrityksen omistaja / työnjohtaja Tom Nylund.
– Uudet paanuut on tehty puusenpänverstaalla Uudessakaarlepyyssä. Paanuihin käyttämme kestävyyden takaamiseen yli 150-vuotta vanhaa sydänpuuta. Suomessa kaadetaan puut yleensä 80-vuotiaina. Muun muassa vanhaa ”kitukasvuista” punahonkaa tuommekin myös Venäjältä. Haapa on myöskin kelpo materiaali, täsmentää Nylund.
Akonkosken Sahalta Töysästä on saatu lisäksi Alavuden tapulin kattoremontin puuta. Takonaulat on valmistanut Häijään Paja Sastamalassa ja terva on Saarijärveltä.
Katon uusimisen alkuperäinen kustannusrvio oli 300 000 euroa.Avustusta saadaan Kirkkohallitukselta 79 000 euroa, selvittää seurakunnan talouspäällikkö Hannele Hannuksela. Hänen laskelmien muukaan, lopulliset kustannukset jäävän hieman alle ennakkoon arvioidusta. Samalla pienenee myös avustuksen määrä.
Seurakunnan edustajana on valvojana toiminut rakennusmestari Jorma Lamminmäki.
– Museovirasto on hankeessa mukana omalta osaltaan. Ja vanhaa on pyritty säilyttämään ja soveltamaan, niin paljon kuin mahdollista, täsmentää Lamminmäki.
Kirkoherra Jussi Peräaho on myöskin tyytyväinen, viimeistelyjä vailla olevien töiden tuloksiin. Samalla hän toivoo, että uusi kattokin pitäisi vettä seuraavat 200-vuotta.