SUOJELUSKUNTA Ry:tä AIOTAAN ALAVUDELLE ?

1
Tarkalleen vuosien 1918-1945 mallin mukaiset, komeat Elelä-Pohjanmaan maakunnan Suojeluskunnan kankaiset hihamerkit ovat jo valmiina. Hintakin on vain alle 10 euroa. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Pinta-alaltaan suuren itänaapurimme aloittama sota Ukrainan valloittamiseksi ja alistamiseksi valtaansa, on saanut monenlaisia ajatuksia ja toimenpiteitä meissä suomalaisissakin. Halukkuuden lisäsääntyminen Natoa kohtaan sekä ukrainalaisten avustaminen ovat hyviä ja näkyviä esimerkkejä tästä.

Mutta paljon muutakin aktiviisuutta on lähtenyt viriämään. Yhden tällaisen sain kokea henkilökohtaisesti, kun sain julkisena Naton kannattajana kutsun Alavuden-Töysän ”Suojeluskunnan” perustamisen palaveriin.

Mukaan yhdistyksen perustamisten alkusuunnitteluun on kutsuttu keskustelemaan viitisentoista naista ja miestä. Kokous järjestetään ennen pääsiäistä.
Itse otin innostuneena kutsun vastaan.

Samalla kuitenkin ajattelin, ensi-innostuksen hiaman laannuttua. – Saako lain mukaan Suojeluskunta nimistä yhdistystä perustaa? Suojeluskunnathan lakkautettiin liittoutuneiden valvontakomission määräyksellä vuoden 1944 syksyllä, fasistisena järjestönä.

Vuonna 1917 perustamisluvan saaneiden Suojeluskuntien toiminta käynnistyi eri puolilla Suomea vuonna 1918. Enimmillään toimintaa oli 672 paikkakunnalla ja jäseniä 1500000.

Niinpä oli aiheelista tiedustella lainoppineilta ym. miten kannattaisi toimia Alavudella Suojeluskunnan toimintaa käynnistettäesä. Sain monenlaisia vastauksia jo nimenkin käytön puolesta ja vastaan.

Yleisemmin valistettiin, että Suomessa saa perustaa ja rekisteröidä yhdistyksiä melkein mihin tarkoitukseen haluaa. Suomi on yhdistyksien runsaudessa maailman rikkain maa.
Joku epäili, että esteenä saattaisi olla Suojeluskunta Ry:n nimen käytölle, jos kyseessä on suojeltu nimi.

Jos nimen käytölle on mainitunlaisia esteitä, niin nimeksi olisi parasta laittaa esmerkiksi Alavuden Suojajoukot, tai Alavuden Suojelujoukot Ry.?
Näin ei perustettavan yhdistyksen nimeksi tarvitse ottaa välttämättä suoraan Suojeluskuntaa. Eikä kantaa sen hihamerkkiä, ei myökään järjestäytyä kovin sotilaallisesti.

– Mutta…mutta., kun Suojeluskunnan, Etelä-Pohjanmaan hihamerkki on niin hurjan hieno.Ja niitä on kankaisina jo valmiina, tarkalleen 1918-1945 kaytössä olleen mallisia. Hintakin on ainoastaan alle 10 euroa!

Reserviläistoiminta ja sen koulutustapatumat ovat nyt suosittuja. Kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan monilla paikkakunnilla.Tämä ja yleinen turvaton tilanne innostaakin taas suomalaisia haasteelliseen ja reippaaseen maanpuolustekselliseen toimintaan.

Ammunnan ja metsästyseurojen jäseninä on yhä enemmän naisia ja miehiä sekä tyttöjä ja poikia. Ampumaradat ja niiden rakennukset mahdollistavat hyvät olosuhteet ”Suojeluskunnalliseen” toimintaan ja tämän alan alkeiden oppimiseen.
Perinnetitojen mukaan suojeluskuntienkin toimintaa ”naamioitiin”, vuosikymmeniä sitten vapaapalokunniksi.


 

1 KOMMENTTI

  1. Suomen menneen vuodet jo 1900 vuosituhannen alusta on osoittaneet aina, että Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat valtakunnan isänmaallisemmat, rohkeimmat ja uutterammat kansalaiset.
    Tätä perinnettä jatkaa tämäkin miettiminen alavutelaisten taholta,,Suojeluskunta aatteen virittelyä mahdollisuuden ja esiin nostamisesta.

    Risto Koivunen,Turusta

JÄTÄ KOMMENTTI