Pentti Hautala/ J-Pnews
ALAVUS/ TÖYSÄ
Kotiseutuyhdistykset ja museot toimivat yleisesti ja tiedostetusti vanhojen perinteiden vaalijoina sekä tallentajina.
Mutta niin tekevät monet muutkin tahot. Tässä toiminnassa on hyvin tärkeässä osassa kunnat, nuorisoseurat, kyläyhdistykset ja yksityiset henkilöt.
Ensimmäisenä nousee mieleen yksityisistä henkilöistä Johanna Suutala. Johanna on kyläläisten kanssa huolehtinut siitä, että saamme Töysä-Lehtimäki maantien maisemissa vieläkin ihailla ikivanhaa tuulimyllyä.
Johannan kaltaisia esimerkkejä, vanhan vaalimisesta löytyy monilta paikkakunnilta. Tällaisten henkilöiden aktiivisuutta ei aina kuitenkaan huomata tarpeeksi. Ei huomioida, eikä arvosteta nuoriseurojenkaan ihmisten arvokasta työtä vanhojen perinteiden ja toiminnan säilyttämisen sektorilla. Vasta siinä vaiheessa arvostetaan, kun nuorisoseurojen valot sammuvat ja toiminnat kylillä hiipuu. Ja sellaisia kyliä on paljon jokaisella paikkakunnalla.
Kunnat ja kaupungit palkkaavat ”kaiken maailman” toimijoita muualta, mutta omia osaajia ei arvosteta. Muutamia satoja euroja myönnetään toimintatukea seuroille. Samaan aikaan julkkisvälittäjien palkoihin päätetään sumeilematta monikertainen määrä. Kuten Alavudellakin! Alavudella onkin monen nuorisoseuran toiminta hiipunut. Mutta onneksemme on vielä sellaisiakin, joissa toiminta kukoistaa niin sanotusti aallon harjalla. Tällainen on ainakin Töysän Nuorisoseura.
Töysässäkin oli toiminta takavuosina hiipumassa. ”Kuin taivaan lahjana” ilmaantui sitten suuri joukko uusia vastuun ottajia, entisten avuksi. Töysän Nuorisoseuran toimitalo on kunnostettu nyt huippukuntoon. Kuluneen syksyn aikana Ns:n aktiivit on ehostaneet seiniä, kattoja sekä kalusteita kerho-kokoustiloihin. Hämmästyttävän hienoa on saatukin aikaan.
Anni ja Reijo Tikkamäki ovat puurtaneet pitkiä päiviä apureineen.
Syksyisten kuukausiin aikaansaannoksia ihaillessa kiintyy huomio erityisesti vanhoihin, kunnostettuihin kalusteisiin. Niistä vanhimmat ovat aivan 1800-luvun alkupuolelta saakka. Erikoisempina monta metriä pitkä renkien penkki ja Pennalan talosta peräisin oleva suuri pöytä.
Anni Tikkamäki vetää hienon jättipöydän yhden laatikon pois ja esittelee siellä olevaa tekstiä. Siitä selviää, että kyseessä on Pennalan talon pöytä 1820-luvulta. -Pennalasta pöytä siirrettiin 1910-luvulla Koskenahon taloon. Nuorisoseuralle pöytä lahjoitettiin Mauno Koskenahon vihkiäisten aikaan vuonna 1970.
Pöydän ovat Helka Lammintakanen ja Reijo Tikkamäki kunnostaneet ja viimeistelleet juhlakuntoon. -Tämän pöydän ympärillä kelpaakin Nuorisoseuran oman väen ja ulkopuolisten, kokous-kerhotilojen vuokraajien kokoontua, vihjaa Anni.
Töysän Nuorisoseuran perinteen säilyttämiseen sisältyy paljon muutakin. Näistä mainittakoon kuuluisaan, töysäläis-syntyisen oopperalaulaja Elli Pihlajan (Paavola) puvusto, Töysän Torvisoittokunnan kalustoa ja paljon muuta.
Kuvat: Pentti Hautala