Liukkaus vei syvälle ojaan – kelit pakottavat varovaisuuteen

0
Melkoinen pudotus oli valtatieltä 18 ison- ja kevytliikkennetien veliseen ojaan. Mutta onneksi ei valotolppiin osunut. (Kuvat:Pentti Hautala)

Pentti Hautala/ J-Pnews
ALAVUS/ TÖYSÄ

Taas talven tulo sekä lumi ja liukkaus yllätti monta autoilijaa torstaina. Lunta tuprutti yön ja aamupäivän aikana jopa lähes 20 sentin kerros.

Ja se sitten yllätti monen perinteiseen tapaan. Näin siitäkin huolimatta vaikka mainitut elementit toistuvat loka-marraskuussa joka vuosi.

Usean auton matka päättyi taas torstaina erilaisin seurauksiin ajotieltä ojan puolelle. Pelastuslaitoksellekin ilmoituksia välitettiin. Suurin määrä kolareista oli kuitenkin niin vähän vahinkoa aiheuttaneita, että niillä ei virkavaltaa vaivattu. Ehkäpä sitten vakuutusyhtiötä kuitenkin myöhemmin

Töysän kirkonkylästä hieman Ähtäriin tapahtui uhkaavan näköinen liukastelu valtatie 18:ta. Pienemmän kokoinen punainen menopeli suistui väärälle puolelle baanalta pois. Pudotusta kertyikin metrikaupalla, valta- ja kevyttien välillä virtaavan ojan pohjalle. Onneksi ojassa ei ollut paljon vettä. Valtatien pientareen paksuun puiseen valotolppaakaan ei tälliä tullut. Kevyt metallitolppa säästyi myös onnekkaasti.

Monen kymmenen metrin syöksy alaspäin viettävässä tien luiskassa keräsi auton sisätiloihinsa paljon lunta.

Auton tuuli -ja sivulasit särkyivät syöksyssä. Lisäksi kori sai rytäkässä melkoisen määrän lommoja. Lisäksi ohjaamo haali sisäänsä melkoisen määrän uutta lunta. Onni onnettomuudessa oli kuitenkin se, että suurempia ihmisvahinkoja ei kolarista aiheutunut. Melkoisella säikähdyksellä ja mustelmilla selvittiin.

Autossa oli kuitenkin nastarenkaat alla. Tämä todisti sen, että ei talvirenkaiden vaihtoa oltu lyöty laimin. Uusi tieliikennelakihan määrää vain, että talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää! -Nastarenkaita saa käyttää saman ajan ja muulloinkin, jos keli ja sää sitä edellyttävät.

Tämä uudistunut laki on aiheuttanut sen, että moni pihtaa renkaiden vaihtoa. Mutta ei kannattaisi, kun vahingon sattuessa huonolla kelillä kesärenkailla, vakuutusyhtiöt eivät korvaakaan ehkä vauriota vapaaehtoisesta liikennevakuutuksesta. Pakollinen vakuutus korvaa niitä kuitenkin entisen käytännön mukaan. Lisäksi poliisit eivät jätä rankaisematta autoilijaa, joka liukastelee kesärenkailla liikenteessä.


 

JÄTÄ KOMMENTTI