Yrityskaupat ovat varmin ja nopein tapa kehittää ja kasvattaa yritystä. Yrityksiä on myös tarjolla hyvin, sillä yli 40 % ikääntyvistä yrittäjistä suunnittelee yrityksen myyntiä ulkopuoliselle, kun luopumisen aika koittaa.
-Huomattava osa yrityskaupoista tapahtuu niin sanotusti yritysten kesken, kertoo asiantuntija Aila Hemminki Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. – Toisen yrityksen ostaminen antaa kasvuhakuiselle yrittäjällä mahdollisuuden pyrähdykseen. Yritysosto on myös luonteva keino monipuolistaa oman yrityksen toimintaa ja hankkia osaamista ja kontakteja uudella alueella.
Maatalousyrittäjät tekivät kaksi yrityskauppaa ja laajensivat rakennusalalle
Vielä reilu vuosi sitten vimpeliläiset Jenni ja Jouni Herrala keskittyivät ison vasikkakasvattamon pyörittämiseen. Maatalousyritys työllisti heidän itsensä lisäksi kolme vakituista työntekijää.
Kuluneen vuoden aikana liiketoiminta on laajentunut yrityskauppojen myötä rakennusalalle. Heidän käsissään ja J & J Herrala Oy -nimen alla jatkaa toimintaansa kaksi perinteikästä vimpeliläisyritystä: Rakennusliike Timo Uitto Oy ja puupakkauksiin erikoistunut Vimpelin Puu ja Parkki Oy.
Herraloista on tullut koronavuoden kuluessa kotikuntansa Vimpelin merkittäviä työllistäjiä. Heidän yritystensä palkkalistoilla on nyt 13 vakituista työntekijää, minkä lisäksi töitä on tarjolla useille kausityöntekijöille.
Juuri mahdollisuus työllistää muita onkin heidän mielestään yksi hienoimpia asioita yrittäjyydessä, erityisesti pienellä paikkakunnalla toimittaessa.
Uusien askelten ottaminen ei ole pariskuntaa hirvittänyt. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin toistakymmentä vuotta maatalousyrittäjänä on opettanut paljon yrittäjyydestä ja erityisen paljon paperityöstä ja byrokratiasta.
-Rakennusalan yrityksen pyörittäminen tuntuu helpommalta, Herralat miettivät.
Se toinen, ja ihan tärkein, syy onnistumiseen on kuitenkin vanhojen yrittäjien tuki ja työntekijöiden mukana siirtynyt tieto ja osaaminen, joka on helpottanut alkuvaiheessa ja asioiden haltuun ottamisessa.
-Toki maine pitää silti aina ansaita itse, Jouni Herrala sanoo.
Yrityksen ostamiseen ja omistajanvaihdokseen on apua saatavilla
Ulkopuolista apua yrityskaupan tekemiseen ja omistajanvaihdokseen on tarjolla ja sitä kannattaa myös hyödyntää. Yrityskauppaa tai omistajanvaihdosta suunniteltaessa esimerkiksi tilitoimistot toimivat usein isona apuna. Näin myös Herraloiden kohdalla.
Apua on saatavilla myös paikkakunnan elinkeinopalveluista. Alajärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin alueella tukena ja apuna omistajanvaihdoksissa on Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun henkilökunta. Myös Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntijan palvelut ovat kaikkien yritysten käytössä maksutta.
Tulevana keväänä on lisäksi tarjolla harvinainen mahdollisuus perehtyä yrityksen ostamiseen koulutuksen kautta. Seinäjoen ammattikorkeakoulu järjestää koulutuksen, jossa viiden illan aikana käydään läpi yrityksen ostamiseen liittyvät keskeiset näkökulmat.
-Yrityksen ostaminen -koulutus liittyy EU-rahoitteiseen hankkeeseen, joten se on osallistujille maksuton, kertoo projektipäällikkö Salla Kettunen. – Kuka tahansa aiheesta kiinnostunut on siis tervetullut osallistumaan.
Pääasiantuntijana koulutuksessa on KTT Juha Tall, joka on myös auktorisoitu yritysvälittäjä. Lisäksi paikalla on illan teemaan perehtynyt osaaja. Koulutus alkaa tammikuussa ja toteutetaan Seinäjoella. Verkon kautta osallistuminen on myös mahdollista. Lisätietoja koulutuksesta löytyy SeAMKin verkkosivuilta (seamk.fi/avoinamk).