ElmoNet alkaa kesällä rakentaa valokuitua Alavuden keskusta-alueelle. Alueen ennakkokartoituksessa kiinnostuneiden ennakkoliittyjien tavoitemäärä ylittyi hienosti, ja keskustan rakennuspäätös sinetöitiin 21.2.
Uudesta alueesta innostunut ElmoNetin suunnittelupäällikkö Matti Tuuri pitää huolen, että prosessi sujuu alusta alkaen:
– Uuteen kaupunkiin tultaessa tekemistä aina riittää. Katukuvassa meidän kaivuutyömme alkavat näkyä kesäkuussa, mutta sitä ennen tehdään jo paljon. Ennen kesää tehtävä lupahaku, suunnittelu ja maastotutkimukset varmistavat, että hommat sujuvat rakennusvaiheessa.
Kaivuutyöt alkavat kesäkuussa
Runkoyhteydet Alavuden keskustaan ovat olemassa, joten palveluiden kytkemiseen asiakkaille päästään jo syksyn aikana. Kaivuutyöt alkavat kesäkuussa urakoitsijakumppani Kuortaneen Kaivin Oy:n toimesta. Rakentaminen alkaa keskusta-alueelta ja levittyy sieltä asuinalueille. Uudet liittymät avataan käyttöön sitä mukaa, kun maanrakennusta valmistuu ja kuituja saadaan hitsattua.
– Urakoitsijalta ollaan kyllä aina ensin yhteydessä asiakkaaseen, ennen kuin tontille aletaan kaivaa. Kaivuukohta sovitaan yhdessä, Tuuri vakuuttaa.
Tavoitteena on kytkeä kaikki ennakkomyynnissä sopimuksen tehneet alavutelaiset asiakkaat valokuituverkkoon tämän vuoden puolella.
Kiinnostuneen ei kannata aikailla
Valokuidusta kiinnostuneiden alavutelaisten ei kannata jäädä pohtimaan liittymistä liian pitkäksi aikaa. Nyt hyvissä ajoin tehtynä liittymätilaus voidaan ottaa paremmin huomioon jo suunnittelussa. Jos kiinnostus herää vasta töiden alettua, kaivuukoneet ovat voineet jo mennä pihapiirin ohi, ja takaisin palataan vasta koko rakennusprojektin loppuvaiheessa. Aikainen tilaaja saa varmemmin kuidun käyttöönsä jo aikaisessa vaiheessa töiden etenemisen mukaan.
Varmatoiminen valokuitu
ElmoNetin myyntijohtaja Jari Liski lupaa varmatoimisen netin myös Alavudelle:
– Alavutelaisten kiinnostus on selvä merkki valokuidun tarpeesta. Lupauksemme mukaisesti tuomme valokuidun sinne, missä sitä ei ole, mutta tarve on. Kodin nettiyhteytenä valokuitu on ainoa kestävä ratkaisu.
– Mobiiliverkoissa tekniikka vaihtuu 5-10 vuoden välein, mutta valokuidun kapasiteetti kestää vielä 50 vuoden päästä. Se on ratkaisuna lähes ääretön, Liski vertaa.
Kotikäytössä lisääntynyt etätyöskentely ja suoratoistopalveluiden käyttö ovat aiheuttaneet sen, että mobiilinopeudet voivat heilahdella paljonkin ruuhka-aikoina. Siinä missä 5G jakaa kaistaa käyttäjien välille, valokuitu varmistaa huippunopeuden jokaiselle käyttäjälle. ElmoNetin valokuidussa kaistat ovat symmetrisiä, jolloin yhteys toimii ulos ja sisään samalla nopeudella.
Toimivat verkkoyhteydet lisäävät asukastyytyväisyyttä ja koko alueen vetovoimaa
– Alueen kehittymisen ja vetovoiman kannalta on tärkeää, että verkko on kunnossa mahdollistamassa esimerkiksi etätöiden ja verkkopalvelujen toimivuuden. Ja kyllä olen huomannut sillä olevan merkitystä muuttopäätöstäkin tehtäessä, onko kiinteistössä jo valokuitu, suunnittelupäällikkö Matti Tuuri summaa.
ElmoNet on alueellinen valokuiturakentaja, joka tuo varmatoimisen valokuidun kyliin, koteihin ja kuntiin. Toimimme Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan alueilla. Takanamme on 125 vuotta historiaa, ja aiemmin meidät tunnettiin nimellä Pohjois-Hämeen Puhelin. Olemme vakavarainen ja asiakasomisteinen yhtiö, jolta saa paikallisena palveluna myös valokuidun päälle tuotettavat palvelut kuten kaapeli-TV:n ja viihteen. Autamme kyläyhdistyksiä valokuiturakentamisen Ely-hankkeissa, taloyhtiöitä omissa nettitarpeissaan ja Tampereen talousalueella toimimme lisäksi operaattoreiden tukena. Palveluksessamme on noin 50 henkeä ja olemme ICT-talo Elmon emoyhtiö.