Lappajärven kunnanhalituksen päätöksiä kokouksesta 8.5.
Iso-Saapasnevan tuulivoimapuiston osayleiskaava
Sari Karlström esitti, että Iso-Saapasnevan tuulivoimapuiston osayleiskaava hylätään eikä sitä viedä kunnanvaltuustolle. Vesa Luoma kannatti Karlströmin esitystä.
Puheenjohtaja totesi, että on tehty pohjaesityksestä poikkeava kannatettu esitys, joten on suoritettava äänestys. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan nimenhuutoäänestys, jossa ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät JAA, ja ne, jotka kannattavat Karlströmin esitystä, äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Suoritettiin nimenhuutoäänestys, jossa JAA äänestivät Heikki Honkaniemi, Vuokko Kraatari, Pirkko Lammi ja Ville Ala-aho. EI äänestivät Sari Karlström ja Vesa Luoma.
Puheenjohtaja totesi, että äänin 4-2 pohjaehdotus on tullut hyväksytyksi.
Sari Karlström ilmoitti jättävänsä eriävän mielipiteen kirjallisesti.
Merkittiin pöytäkirjaan, että Petri Kuoppala ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Jari Ollila saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen klo 18.30.
Merkittiin pöytäkirjaan, että tämän asian kohdalla kutsuttuna asiantuntijana paikalla oli tekninen johtaja Juha-Matti Näykki. Hän poistui kokouksesta ennen asian käsittelyä ja päätöksentekoa klo 18.20.
Taiteen prosenttiperiaate Lappajärven kunnan uudiskohteissa
Hyväksyttiin
Lappajärven museo- ja näyttelytoiminnan uudelleen järjestäminen 2023 alkaen
Esitys hyväksyttiin
Kuntayhteistyösopimus kunnan ja Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n (PLU) välillä koskien vaikuttavaa elintapaohjausta ja työvalmennusta eli VETO+-hanketta vuosina 2023 – 2026
Esitys hyväksyttiin
Sivistystoimen lisämäärärahaesitys: valmistava opetus ja esiopetus
Esitys hyväksyttiin
Esitys geostipendien myöntämiseksi
Esitys hyväksyttiin
Valtuustoaloite Rantakankaan koulun välineistöstä
Esitys hyväksyttiin
KOy Lappajärven Vuokratalojen pääomalainan lainaehtojen muuttaminen
Merkittiin pöytäkirjaan, että Sari Karlström, Jari Ollila ja Ville Väkeväinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.
Esitys hyväksyttiin
Metsätalous ja tuulivoima -hanke/Metsäkeskus
Esitys hyväksyttiin
Kuntajohtajien opintomatka Tanskaan 10.-12.5.2023
Esitys hyväksyttiin
Pienhankintaohje
Esitys hyväksyttiin
Vapaaehtoisen kesäkerhon järjestäminen koululaisille
Sivitysjohtaja Tarja Puro
Koulutoimeen on tullut vanhemmilta toive 1.-2. luokkalaisten kesäkerhosta heti koulujen loppumisen jälkeiselle ajalle. Perusopetuksen rehtori on teettänyt Wilman kautta kyselyn kaikille kunnan 1.-2. luokkalaisten vanhemmille kerhotarpeesta. Kyselyyn vastanneista 4 oppilaan vanhemmat esittivät toiveen ja tarpeen kesäkuulle järjestettävästä toiminnasta.
Sivistystoimi ja Alajärven varhaiskasvatus ovat neuvotelleet esikoululaisten varhaiskasvatuksen järjestämisestä yhteiskoulun tiloissa kesäkuun 2023. Kesän hoitopaikkojen haku päättyi 24.4. ja varhaiskasvatukseen on tulossa 10-12 esikoululaista. He kuuluvat vielä kesän ajan varhaiskasvatuksen piiriin. Keskustan alueen päivähoitopaikat (Ullanlinna ja satelliittiosasto Kastehelmet) ovat täynnä vielä kesäkuun, joten näille esikoululaisille ei ole tilaa varhaiskasvatusyksiköihin. Sivistystoimi ja Alajärven varhaiskasvatus ovat neuvotelleet tilanteesta 23.3., 26.4. sekä 2.5. Yhdessä on sovittu, että esikoululaiset voivat tulla kesäkuuksi hoitoon yhteiskoulun 0.-2. osastoon. Asiasta on neuvoteltu myös ruoka- ja siivouspalveluiden kanssa. Esikoululaisten hoito järjestetään yhteiskoululla 5.-30.6.2023.
Esikoululaisten hoito vaatii kaksi hoitajaa, jotka löytyvät perusopetuksen koulun-käynninohjaajista, jotka varhaiskasvatus palkkaa kuukauden ajaksi varhaiskasvatukseen. Kahdella hoitajalla voidaan tarjota kesäkerho myös muutamalle 1.-2. luokkalaiselle. Varhaiskasvatus järjestetään hoidon tarpeen mukaan niinä kellonaikoina, kun lapsi tarvitsee hoitoa. Vapaaehtoinen koulun kesäkerho taas on kunnan toimintaa, jolle voidaan asettaa tietyt ehdot. Kesäkerho aiheuttaa kustannuksia varhais-kasvatuksen yhteydessä ruoka- ja siivouspalveluina sekä vähäisessä määrin materiaalikustannuksina.
Sivistystoimi pyytääkin kunnanhallitukselta lupaa järjestää esikoululaisten hoidon yhteydessä vapaaehtoista kesäkerhoa seuraavilla ehdoilla ja maksuilla:
Kesäkerhoa tarjotaan ajalle 5.-30.6.2023.
Kesäkerhoon voivat ilmoittautua ne oppilaat, joiden vanhemmat ilmoittivat ennakkotarpeensa kyselyssä.
Kesäkerhoon osallistumisen ehtona on, että oppilaan molemmat vanhemmat ovat töissä. Kesäkerhoon tulee tehdä sitova ilmoittautuminen 15.5. mennessä. Sitova ilmoittautuminen tarkoittaa sitä, että kesäkerhoon ilmoittautuneita laskutetaan sen mukaan, miten ilmoittautuminen on tehty vaikka lapsi ei osallistuisi toimintaan.
Kesäkerhoa tarjotaan klo 8.45-15 väliselle ajalle. Kesäkerhon aikana tarjotaan lounas ja välipala. Kesäkerhon maksu on 80 e/viikko; maksu sisältää lounaan ja välipalan. Muita maksuluokkia ei ole tai lyhennettyjä viikkoja. Kesäkerholaiset vakuutetaan kunnan puolesta.
Kunnanjohtaja Sami Alasara
Päätösehdotus: Kunnanhallitus päättää myöntää sivistystoimelle luvan vapaaehtoisen kesäkerhon järjestämiseen edellä mainituin ehdoin ja maksuin.
Esitys hyväksyttiin
Määräaikaisen henkilön palkkaaminen
Hallintojohtaja Päivi Huhtala
Lappajärven kuntastrategian mukaan kunnan visio on ”Hyvän elämän ja elämysten paikka Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla”. Lappajärven kunta on kehittyvä matkailukunta, jonka tavoitteena on mm. tapahtumatarjonnan edistäminen, kraatterijärven brändin vahvistaminen ja matkailun kehittäminen ja matkailijoiden määrän kasvattaminen.
Lappajärven kunnalla on vireillä laajoja hankkeita, joiden eteenpäin viemiseksi tulisi olla riittävät resurssit. Mm. Kalajoki-case eli Arktinen booli, joka on iso ja tärkeä osa tätä ja sisältää sekä kansallista että kansainvälistä sektoria. Tavoitteena on syventää yhteistyötä Kalajoen kanssa matkailun osalta.
Myös Iceweeks -tapahtuman jalostaminen yhdessä isoksi talven matkailua tukevaksi tapahtumaksi vaatii henkilöresurssia.
Kunnan tavoitteena on kehittää yhteistyötä kansainvälisen matkailun osalta mm. Saksan, Portugalin, Norjan ja Japanin kanssa. Japanin kanssa on jo koulutuksellista yhteistyötä, mitä tulisi edelleen laajentaa ja syventää. Tavoitteena on yhteistyösopimusten tekeminen valittavien kuntien tai kaupunkien kanssa.
Elokuun ensimmäiselle viikolle on suunniteltu kansainvälisten evaluaattoreiden tutustuminen Kraatterijärven Geoparkiin. Tämä tapaaminen on erittäin tärkeä, koska evaluaattoreilla on ratkaiseva merkitys siinä, saako Kraatterijärven Geopark UNESCO:n geopark-statuksen. Vierailu kestää kolme – neljä päivää, jona aikana aluetta ja sen geokohteita esitellään heille.
Lappajärven kunnalla on tarkoitus hakea kansainvälisten asioiden kehittämiseksi hanketta, jonka valmistelusta vastaisi nyt palkattava henkilö. Tässä vaiheessa olisi tärkeää, että kunnalla on riittävät resurssit jo elokuussa evaluaattoreiden vierailun aikana samoin kuin kansainvälisen geopark-tapahtuman aikaan syyskuussa. Tarkoitukseen tulisi varata 28.000 euron määräraha, joka kattaa palkka- ja matkakulut.
Kunnanjohtaja
Päätösehdotus: Kunnanhallitus päättää antaa luvan määräaikaisen henkilön palkkaamiseen ajalle 24.7.2023 – 31.12.2023. Lisäksi kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se myöntää tarkoitukseen 28.000 euron määrärahan, joka katetaan joko muista määrärahoista säästyvillä rahoillla tai lainarahalla.
Esitys hyväksyttiin