AISAPARI | Turvallisuus lisääntyy tusinalla sydäniskurilla

0
Härmän ja Lapuan sydänyhdistykset kouluttautuvat antamaan opastusta elvytystilanteiden varalta. (Kuva: Anne Kettula)

Energiatehokkuus, turvallisuus ja viihtyisyys lisääntyvät Aisaparin alueen kylillä ja yhdistyksissä esimerkiksi viidentoista ilmalämpöpumpun ja kahdentoista sydäniskurin verran. Leader Aisaparin Pikkolo5-hanke houkutti yli neljäkymmentä yhdistystä hakemaan tukea hankintoihin.

Lisäksi hankitaan monenmoista tieto- ja kokoustekniikkaa sekä harrastusvälineistöä – onpa listalla myös induktiosilmukka, riistakameroita, radiokalustoa ja pari valokuituliittymää. Mukaan mahtuvat lisäksi muun muassa pallotykki, pinssikone, soutulaite, laituri ja kuivakäymälä. Kylätalojen pihamaiden viihtyisyyttä lisätään keinujen ja penkkien avulla.

Kankaan-Ikolan kyläseura Tempaus osti hankkeessa kylätalolle sydäniskurin, jota tässä esittelevät Katja Jaskari ja Anna-Maija Alatalkkari. (Kuva: Marita Mattila)

Härmän ja Lapuan sydänyhdistykset hankkivat Aisaparin tuella käyttöönsä harjoitussydäniskurin ja Anne-elvytysnuken. Laitteiden käytössä kouluttaa Anne Kettula, joka työskentelee Iskua Etelä-Pohjanmaalle – elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin -hankkeesta. Hän myös huolehtii vapaaehtoisvoimien avustamana siitä, että jokainen sydäniskurin hankkinut yhdistys saa käyttökoulutuksen. 

Tositoimiin opastuksessa päästiin jo viime viikolla Aijjoos-hankkeen Tunnista elämäntilanteesi – tapahtumakiertueella.

  • Otamme kutsuja vastaan ja tulemme mielellämme esittelemään sydäniskurin käyttöä elvytyksessä, kertovat Erkki Mantere Härmän yhdistyksestä ja Eeva Jylhä Lapualta.

Kiinnostus arjen turvaamiseen ja omatoimiseen varautumiseen on lisääntynyt viime aikoina kautta linjan. Sydänturvallisuuden lisäksi kentältä tulee ahkerasti pyyntöjä Aisaparille 72tuntia-varautumiskoulutuksiin. 

Monet tarpeet toteutuvat

Hakemuksia Pikkolo-hankkeeseen saatiin viime syksynä kaikkiaan 44, joista rahoitettavaksi päätyi 40. Kokonaiskustannukset kohoavat yli 150 000 euron, ja tukea yhdistyksille kertyy hankintoihin yhteensä reilut 98 000 euroa, mikäli hankinnat toteutuvat suunnitelmien mukaan.

  • Korona ja maailmantilanne vaikeuttavat hankintoja, sillä ihan kaikkea syksyllä suunniteltua ei ole saatavana enää rahallakaan, pahoittelee kehittämissuunnittelija Päivi Kultalahti. 

Aisaparilla toivotaan kuitenkin hankkeen toteutuvan täysimääräisenä niin, että yhdistykset hankkivat joko samanhintaisen tai paremman vastaavan laitteen kuin alkuperäisessä hankesuunnitelmassa haettiin. On kaikkien etu, että hankkeeseen jyvitetyt rahat saadaan käytettyä. Ensimmäinen maksuhakemus tehdään toukokuun lopussa.

Pikkolo5-hankkeessa mukana olevat yhdistykset:

Alahärmän Palomiehet, Alahärmän Perkiömäen maamiesseura, Alajärven Tassutiimi, Alajärven VPK, Eläkeliiton Alahärmän yhdistys, Eläkeliiton Vimpelin yhdistys, Härmän Seudun Ampujat, Härmän Siskot, Härmän Sydänyhdistys, Itäkylän maa- ja kotitalousseura, Järviseudun Pallokerho, Kankaan-Ikolan kyläseura Tempaus, Kauhavan Helluntailähetys, Kauhavan Invalidit, Kauhava-seura, Kojola-Köykkäri kyläseura, Kortesjärven Isomäen Maamiesseura, Kortesjärven nuorisoseura, Lakaluoman kyläyhdistys, Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura, Lakeuden Sateenkaari, Lappajärven Karvalan nuorisoseura, Lappajärven Länsirannan Kyläyhdistys, Lappajärven Palomiehet, Lapuan Radiokerho, Lapuan Sydänyhdistys, Lapuan Virkiä, Lehtimäki-seura, Lions-club Kortesjärvi, MC-Club Härmä, Menkijärven kyläyhdistys, MLL Alahärmän paikallisyhdistys, Nelimartat, Pakan seudun kyläyhdistys, Purmojärven rukoushuoneyhdistys, Saukonkylän kyläseura, Vimpelin Veto ja Voimistelu-ja urheiluseura Alahärmän Kisa.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI